contramarci husi vovriesti

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
dimo13

Re: contramarci husi vovriesti

Mesaj de dimo13 »

vicvas scrie:Da sunt de acord.Dar moneda necunoscuta(tetrotrahma filipII ? )din husurile mele tot are taietura dar e dreapta nu e concava...
E o particularitate. Puteti face comparatia intre cele doua monede celtice (de diametru mai mic si mai groase) si necunoscuta dvs. De curiozitate, aveti idee cam de prin ce zona sa provina aceasta, pe unde ar fi putut fi descoperita?
Fişiere ataşate
rev.jpg
rev.jpg (37.57 KiB) Vizualizat de 13911 ori
vicvas

Mesaj de vicvas »

Da cunosc.La nordul Moldovei.30km de la Prut.
vicvas

Mesaj de vicvas »

De pe un alt forum am aflat informatie noua despre taituri si contramarci de pe husi vovriesti pe care eu nu le cunosteam. Taiturile de control se facea pentru a vedea daca la mijloc nu este un alt metal nepretios. Eu ghindeam ca falsurile se fac cu un amestec de metale cu un procent mai mic de metal pretios. Cu contramarcile ele se bateau pe monedele ca un garant ca ele sunt valabile pe un teritoriu mult mai indepartat de cit teritoriul obisnuit de circulatie. 263 de monede au fost gasite in Austria si se afla la un muzeu din Viena.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aceste 'ipoteze noi" au fost deja discutate chiar in subiectul asta. Puteti reciti cele trei pagini de pana acum. Asta inseamna "de control", verificarea faptului ca moneda nu este doar acoperita de argint avand un miez din metal comun. N-ar fi utile taieturile de control aplicate unei monede realizata integral dintr-un aliaj (fie el si cu mai putin argint) deoarece interiorul ar fi la fel cu exteriorul si n-ar revela nimic nou. Si despre ipoteza contramarcilor care stabileau circulatia pe un teritoriu s-a spus.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
vicvas

Mesaj de vicvas »

O poza cu tetrodrahma.Atena.care are taetura de control si o contramarca practic edentic cu contramarca de pe husi vov.in forma de cruce..
Fişiere ataşate
Classical_corroded_r[1].jpg
Classical_corroded_r[1].jpg (32.77 KiB) Vizualizat de 13688 ori
Classical_corroded_o[1].jpg
Classical_corroded_o[1].jpg (33.96 KiB) Vizualizat de 13688 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Arata putin dubios tetradrahma asta. Oricum chiar si asa, nimic nu impiedica contramarcarea a doua piese din zone diferite cu aceeasi contramarca, mai ales ca tetradrahma Atena e anterioara monedelor Husi Vovriesti. Si ambele tipuri, anterioare entitatii care le-a contramarcat. Piese straine cu continut de metal nobil sau nu, au fost contramarcate intr-un anumit teritoriu, tocmai pentru ca exista o lipsa de numerar local.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Nu e aceeasi, contramarca de pe moneda ateniana este specifica altei zone, cu un model pe care il veti observa cel mai bine pe reversul "testoaselor" din Egina, in timp ce la unele piese Husi este crucea inscrisa in cerc, diferenta apare clar. E adevarat ca tetradrahme ateniene si piese de tip Husi s-au regasit in teritoriul unui neam barbar, dar nu stiu daca s-a observat o anumita corespondenta a contramarcilor si nici macar daca ambele tipuri s-au aflat in acelasi tezaur, mai degraba nu.
vicvas

Mesaj de vicvas »

Doua contramarci foarte interesante,un zmeu..O meduza poate o"corabie cosmica"..Ce vedeti voi? ca simbol nu ca contramarci.
Fişiere ataşate
SANY1491.JPG
SANY1491.JPG (82.63 KiB) Vizualizat de 13522 ori
SANY1496.JPG
SANY1496.JPG (57.75 KiB) Vizualizat de 13522 ori
EUXIN RO

Mesaj de EUXIN RO »

sau poate flacari sau raze de soare...
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Mi se pare ca ideea cu Teradrahmele ateniene nu e de aruncat intru totul. Observ ca si acel tip a fost umplut de contramarci, taieturi. Ar putea avea motivele de aplicare comune cu cele Husi Vovriesti( nu neaparat contramarci comune). Totusi, desi taieturile sunt foarte adanci, nu observ uzura accentuata a fete care a stat in jos la momentul lovirii. Uite un exemplu :
http://www.acsearch.info/record.html?id=229860

Sa fi fost din cauza ca atenienele nu erau schifate? Sau sa fi fost verificate imediat dupa batere ,cand metalul nu era inca intarit de tot ? Ceva gen cum verifica gospodinele prajiturile scoase din cuptor daca sunt coapte prin impungere.

Tot ca o constatare, uitandu-ma la mai multe ateniene contramarcate/taiate, am observat ca taieturile predomina pe revers, in zona capului bufnitei, cele mai multe intre ochii acesteia, in timp ce contramarcile sunt tot pe revers, sub bufnita (in locul liber din campul monetar) . Nu in exclusivitate, dar majoritatea.
vicvas

Mesaj de vicvas »

In revista Sratum scrie ca dupa victorile optinute asupra scitilor din nordul mari negre a lui Fillip II in anul 339 in drum spre casa a fost atacat si biruit de triburile din Tracia unde a fost luate mult argint si stantele originale de baterea monetelor a lui Fillip si ca primele monede de tip Husi Vovriesti au fost batute cu stantele originale uzate.Dar monetele de tip Husi Vovr. se deosebesc mult de originalel lui Fillip nu am in colectie si nici nu am vazut in alta parte.Cum sa inteleg..?
vicvas

Mesaj de vicvas »

Iata o moneta cea mai frumosa din colectia mea.Si parerea mea este ca monetele Husi Vovriesti au fost batute cu stante facute de bastnas si nici cum cu stante originale uzate a lui Fillip II.Si tot parerea mea este ca au fost batute cu stante de calitate dar arata asa ca au circulat foarte foarte mult mai mult decit orce moneta din epoca antica.
Fişiere ataşate
hv 33 002[1].JPG
hv 33 002[1].JPG (39.21 KiB) Vizualizat de 12356 ori
hv 33 001[1].JPG
hv 33 001[1].JPG (46.18 KiB) Vizualizat de 12356 ori
valentinian

Mesaj de valentinian »

Nici eu nu cred teoria cu stantele uzate...eu cred ca dacii au facut niste stante inspirandu-se din niste monede un pic tocite ale lui Filip ll. Alta varianta ar fi ca le-au facut direct un pic tocite pt a nu ''bate la ochi''.

Oricum si parerea si parerea dv nu au alte argumente decat convingerile personale deci... ''discutam discutii'' cum bine zicea un coleg
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
simaky

Mesaj de simaky »

am si eu o astfel de piesa luata de pe ebay dar fara contramarci !
Fişiere ataşate
av
av
06 - imitatie Filip II av.jpg (52.91 KiB) Vizualizat de 12239 ori
rv
rv
06 - imitatie Filip II rv.jpg (53.9 KiB) Vizualizat de 12239 ori
jan77

Mesaj de jan77 »

Sunt curios la ce pret ati achizitionat piesa.
Scrie răspuns