Daca ajungi la muzeu in ciuda gerului si vernisajul nu este un eveniment inchis (avand in vedere personalitatile care vin la Iasi cu aceasta ocazie), poate scrii cateva impresii despre expozitie si chiar si de la deschidere. Multumesc.Yu_L.Yan scrie:Pentru cei care au drum in Iasi in perioada 22 - 24 Ianuarie, iata si programul manifestarilor de la Muzeul Unirii.
Linkuri ---> InOras.ro si Ziarul de Iasi
Ordinul Unirii
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
In ciuda celor -22 grade, in dimineata zilei de 24.01.2010, impreuna cu boonicootza si simaky, putin dupa ora 9, eram prezent la vernisajul expozitiei Genere et Corde Fratres. De la ordinul Unirii la Steaua Romaniei..
Asa cum era precizat si in articolele din linkurile de mai sus, vernisajul a inceput la ora 9, gazda fiind Muzeul Unirii, iar primirea de catre d-na director Aurica Ichim.
Din pacate cele 10 minute intarziere au facut ca sa pierdem partea de introducere, dar a compensat prin a auzi o descriere foarte frumoasa a expozitiei facuta de catre d-l Prof. univ. dr. Sabin Adrian LUCA, director general Muzeul National Brukenthal.
Dupa cuvintele frumoase ale d-lui prof. univ. Luca, a luat cuvantul Dr. Lacramioara Stratulat, director general al Complexului Muzeal National Moldova Iasi, care a descris contextul organizarii expozitiei, precum si istoricul donatiei efectuate de Presidentia Romaniei (detalii aici).
In incheiere, a avut loc prezentarea expozitiei de catre Muzeograf Dr. Sorin Iftimi. O prezentare foarte frumoasa si obiectiva, a marii majoritati a decoratiilor expuse, precum si importanta lor in epoca.
Ca si parere personala, o expozitie cum rar ai ocazia sa intalnesti, cu un calificativ 10 pentru prezentare (dar subiectiv) si cu o eticheta DE VAZUT.
Expozitia se afla la parterul Muzeului Unirii, cuprinde doua sali, din care sala mare dedicata doar ordinului national Ordinul Unirii si Steaua Romaniei, iar sala mica ordinului Coroana Romaniei.
Cel mai mare minus al acestei expozitii, a fost lipsa marilor personalitati, chiar daca la nici 100 metri de Muzeul Unirii, se aflu Presedintele Traian Basescu, Presedintele Senatului Mircea Geoana, primarul Municipiului Iasi Gheorghe Nichita, primarul orasului Chisinau Dorin Chirtoaca, sau a uni public mai numeros (dar aici e de inteles tinand cont de gerul crunt care a invaluit Iasul).
Asa cum era precizat si in articolele din linkurile de mai sus, vernisajul a inceput la ora 9, gazda fiind Muzeul Unirii, iar primirea de catre d-na director Aurica Ichim.
Din pacate cele 10 minute intarziere au facut ca sa pierdem partea de introducere, dar a compensat prin a auzi o descriere foarte frumoasa a expozitiei facuta de catre d-l Prof. univ. dr. Sabin Adrian LUCA, director general Muzeul National Brukenthal.
Dupa cuvintele frumoase ale d-lui prof. univ. Luca, a luat cuvantul Dr. Lacramioara Stratulat, director general al Complexului Muzeal National Moldova Iasi, care a descris contextul organizarii expozitiei, precum si istoricul donatiei efectuate de Presidentia Romaniei (detalii aici).
In incheiere, a avut loc prezentarea expozitiei de catre Muzeograf Dr. Sorin Iftimi. O prezentare foarte frumoasa si obiectiva, a marii majoritati a decoratiilor expuse, precum si importanta lor in epoca.
Ca si parere personala, o expozitie cum rar ai ocazia sa intalnesti, cu un calificativ 10 pentru prezentare (dar subiectiv) si cu o eticheta DE VAZUT.
Expozitia se afla la parterul Muzeului Unirii, cuprinde doua sali, din care sala mare dedicata doar ordinului national Ordinul Unirii si Steaua Romaniei, iar sala mica ordinului Coroana Romaniei.
Cel mai mare minus al acestei expozitii, a fost lipsa marilor personalitati, chiar daca la nici 100 metri de Muzeul Unirii, se aflu Presedintele Traian Basescu, Presedintele Senatului Mircea Geoana, primarul Municipiului Iasi Gheorghe Nichita, primarul orasului Chisinau Dorin Chirtoaca, sau a uni public mai numeros (dar aici e de inteles tinand cont de gerul crunt care a invaluit Iasul).
- Fişiere ataşate
-
- DSC06439.JPG (92.63 KiB) Vizualizat de 11730 ori
-
- DSC06374.JPG (96.1 KiB) Vizualizat de 11730 ori
-
- Muzeograf Dr. Sorin Iftimi
- DSC06380.JPG (90.47 KiB) Vizualizat de 11730 ori
-
- Dr. Lacramioara Stratulat, director general al Complexului Muzeal National Moldova Iasi
- DSC06372.JPG (98.19 KiB) Vizualizat de 11730 ori
-
- Prof. univ. dr. Sabin Adrian LUCA, director general Muzeul National Brukenthal
- DSC06365.JPG (95.59 KiB) Vizualizat de 11730 ori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
- boonicootza

- tripleseven

- boonicootza

-
Cristian Ciuplea

Am o nedumerire referitoare la cele doua piese ale Ordinului Unirii si poate cineva, care a vizitat expozitia, ma poate lamuri.
In cazul crucii, la terminatia fiecarui brat, eu vad un "X", care pe placa lipseste.
In mod normal si la Steaua Romaniei X-urile apar mai tirziu.
La placa X-urile de pe cununa au o deschidere cit latimea bratului crucii, la comandor ele-s mai mici, ca la modelele de la Steaua Rom. de dupa WWI.
Daca ambele piese expuse ar trebui sa fie de Kretly, de ce aceste diferente ?
Sa fie corpul crucii de la Steaua Romaniei si numai medalionul albastru-rosu original ?
In cazul crucii, la terminatia fiecarui brat, eu vad un "X", care pe placa lipseste.
La placa X-urile de pe cununa au o deschidere cit latimea bratului crucii, la comandor ele-s mai mici, ca la modelele de la Steaua Rom. de dupa WWI.
Sa fie corpul crucii de la Steaua Romaniei si numai medalionul albastru-rosu original ?
- Fişiere ataşate
-
- SR mica !.JPG (98.48 KiB) Vizualizat de 11484 ori
Interesant... Intrebarea ar putea fi pusa si altfel: Daca ambele piese expuse sunt Kretly, cand au inceput sa apara X-urile pe bratele crucii? In arhiva de imagini am gasit o Stea Kretly timpurie fara X-uri pe brate.Cristian Ciuplea scrie:Am o nedumerire referitoare la cele doua piese ale Ordinului Unirii si poate cineva, care a vizitat expozitia, ma poate lamuri.
...
- Fişiere ataşate
-
- OSRsKretly.JPG (74.17 KiB) Vizualizat de 11415 ori
Nici Cavalerul nu are X-ul de pe bratul crucii.
Referitor la X-ul de pe pastile, pana nu revad "live" decoratiile, nu pot sa-mi dau cu parerea. Doar sa faceti dumneavoastra o comparatie, chiar daca imaginea de mai jos este destul de slaba calitativ.
In schimb, a compara decoratii de acelasi tip, puteti doar compara cel mult 3 - 4 piese. Cred ca sunt mult prea putine.
Si atunci ramane valabila intrebarea lui Alex. Cand au aparut "X"-ul de pe bratul crucii? Daca comandoria din Muzeul Militar nu are "X" de pe bratul crucii, atunci se pare ca piesa din Iasi are doar pastilele de la decoratia initiala, corpul decoratiei fiind de la o Stea. Alex, daca esti cumva din Bucuresti, ar prinde bine o mana de ajutor in acest caz. Mai ales ca la Muzeul Militar National se permite fotografierea.
Dar, un lucru e sigur. Primele Stele au corpul original de la Ordinul Unirii. Asta nu o putem schimba.
Din pacate, in albumul editat de d-na Ichim si d-l Iftimi, nu se precizeaza sursa provenientei celor 3 decoratii.
Rasfoind articolul d-nei Ichim, Obiecte ce au apartinut lui Al. I. Cuza aflate in patrimoniul Muzeului Unirii din Iasi, publicat in Buletinul Muzeului Militar National nr 1, gasim informatia:
Referitor la X-ul de pe pastile, pana nu revad "live" decoratiile, nu pot sa-mi dau cu parerea. Doar sa faceti dumneavoastra o comparatie, chiar daca imaginea de mai jos este destul de slaba calitativ.
In schimb, a compara decoratii de acelasi tip, puteti doar compara cel mult 3 - 4 piese. Cred ca sunt mult prea putine.
Si atunci ramane valabila intrebarea lui Alex. Cand au aparut "X"-ul de pe bratul crucii? Daca comandoria din Muzeul Militar nu are "X" de pe bratul crucii, atunci se pare ca piesa din Iasi are doar pastilele de la decoratia initiala, corpul decoratiei fiind de la o Stea. Alex, daca esti cumva din Bucuresti, ar prinde bine o mana de ajutor in acest caz. Mai ales ca la Muzeul Militar National se permite fotografierea.
Dar, un lucru e sigur. Primele Stele au corpul original de la Ordinul Unirii. Asta nu o putem schimba.
Din pacate, in albumul editat de d-na Ichim si d-l Iftimi, nu se precizeaza sursa provenientei celor 3 decoratii.
Rasfoind articolul d-nei Ichim, Obiecte ce au apartinut lui Al. I. Cuza aflate in patrimoniul Muzeului Unirii din Iasi, publicat in Buletinul Muzeului Militar National nr 1, gasim informatia:
articol Buletinul Muzeului Militar National scrie: Totusi, sub aceasta prima forma, "Ordinul Unirii", care avea trei clase: cavaler, ofiter si comandor, a fost conferit "proprio motu"numai catorva din apropiatii domnitorului. Asa se explica faptul ca in patrimoniul Muzeului se afla Ordinul Unirii cl. I, achizitie Gh. Pablovici, Bucuresti si Ordinul Unirii cl III, transfer de la Muzeul Portile de Fier, Turnu Severin.
- Fişiere ataşate
-
- Cavaler.JPG (69.31 KiB) Vizualizat de 11409 ori

-
Cristian Ciuplea

Sunt si in acea perioada multe insemne fara "X"-uri la capetele bratelor, asa cum o demonstreaza piesa din cutia Resch postata de boonicootza anul trecut (doar daca nu este vorba de o imperechere eronata - lucru foarte dificil de dovedit, daca nu de-a dreptul imposibil).Cristian Ciuplea scrie:Si crucile , conferite dupa WW I, au "X"-uri la terminatia bratelor albastre (bronz aurit ) ...

-
Cristian Ciuplea

In cazul acesta intrebarile din topicul vechi raman: In ce perioada a fost acordat modelul amintit (daca nu in timpul domniei lui Ferdinand)? Poate fi identificat bijutierul care l-a facut? Nu are nici caracteristicile lui Kretly si nici cele tipice ale lui Resch.Cristian Ciuplea scrie:Nu cred ca aceasta cruce a fost conferita in cutie de Ferdinand ...
Yu_L.Yan, ai imagini mai bune ale crucii de cavaler ale Ordinului Unirii in care se pot studia detaliile modelului de sub email?
boonicootza, felicitari pentru fotografii.
Din pacate nu. Vitrina cu cele 3 decoratii nu era chiar in locul cel mai fericit, avand un reflector imens care batea in sticla (un reflector al celor de la televiziune). Chiar daca am avut posibilitatea de a efectua atunci fotografii, nu am reusit sa scot mare lucru de la compactul meu.Alex scrie:
Yu_L.Yan, ai imagini mai bune ale crucii de cavaler ale Ordinului Unirii in care se pot studia detaliile modelului de sub email?
Poate la o viitoare expozitie. Pana atunci, din pacate va trebui sa ma multumesc cu asta (asta in cazul in care vre-un coleg de la Bucuresti nu vine cu o imagine de la MMN).
Mai jos si o imagine la o stea relativ apropiata cu cea de care se vorbea. Nu ma pricep la decoratii, insa sesizez ca este vorba de altceva decat in imaginea depsre care se vorbea mai sus. Decoratia apartine Complexului Muzeal Moldova, sectia de Istorie, fiind expusa cu ocazia expozitiei din luna Ianuarie.
- Fişiere ataşate
-
- Steaua Romaniei.JPG (68.33 KiB) Vizualizat de 11211 ori

- boonicootza