Preturi de catalog - preturi de targ

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
levelx
**
**

Preturi de catalog - preturi de targ

Mesaj de levelx »

Buna ziua!

Dilema mea este urmatoarea: cat de relevante sunt preturile de catalog atunci cand achizitionam o bancnota sau o moneda? De exemplu, curand am achizitionat niste bancnote cu preturi intre 5 ron si 15 ron. Am fost destul de multumit, dar, uitandu-ma in catalog (Krause Standard Catalog of World Paper Money 1368 - 1960 - General Issues, 9th Ed..pdf) am constatat ca pretul lor era undeva intre 0.5 euro si 2 euro (UNC). Pe de alta parte, unele din bancnotele respective nu le-am mai vazut nicaieri (targuri, okazii) asa ca pretul mi se pare in continuare potrivit. In concluzie, preturile din catalog sunt doar pentru a ne lua o marja in sus sau in jos cat suntem dispusi sa oferim, sau sunt preturi obiective si abaterea de la acele preturi este pacaleala sau afacere?

Multumesc!
There are 10 kinds of people. Those who can read binary and those who can't!
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ar fi bine daca ati citi cat mai multe dintre subiectele deja existente. S-a mai spus ce reprezinta preturile de catalog si s-a mai vorbit destul de mult despre piata si particularitatile ei. Catalogul este un cumul statistic de preturi obtinute pe o perioada (de obicei 1 an dar daca in anul respectiv o anumita piesa n-a fost prezenta in licitatii se pun preturile anterioare). El reprezinta o piata si un moment, dar nu orice piata si cu atat mai mult nu un moment viitor. Deci e bun pentru formularea unei pareri generale dar nu este un mercurial. Probabil cele mai multe piese care isi schimba stapanul la un moment dat au preturi care nu sunt cele din catalogul cel mai recent. Apoi in Romania, pentru piesele romanesti, catalogul nu este nici pe departe cel mai bun indicator, pentru ca pretul are o componenta care tine de interes si una care tine de frecventa. La fel in Anglia sau Franta sau orice alta tara. Acolo si peste tot piesele locale au preturi destul de diferite de cele din catalog, si nu este o regula privitoare la raportul lor crescator sau descrescator fata de cele din catalog. Se poate aproxima ca piesele foarte frecvente vor fi mai ieftine fata de catalog iar cele foarte rare sau dezirabile este posibil sa fie mai scumpe decat in catalog. In cazul dvs conteaza ca sunteti multumit cu achizitiile facute. Ca de fapt in orice caz. Dupa cum s-a spus de mai multe ori deja, pretul corect este cel pe care cineva este dispus sa-l dea la un anumit moment si intr-un anumit loc.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
stfp

Mesaj de stfp »

In primul rand preturile din SCWPM sunt in dolari americani, nu in euro. Apoi editia a 9-a a catalogului de bancnote pana in 1960 a aparut in septembrie 2000 deci informatia de acolo are peste 10 ani vechime. In fine, preturile de acolo se refera la piata americana, unde toate monedele si bancnotele sunt ceva mai ieftine decat in Europa si substantial mai ieftine decat in Romania.
levelx
**
**

Mesaj de levelx »

Multumesc frumos pentru raspunsuri!
There are 10 kinds of people. Those who can read binary and those who can't!
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

Aici expresia "cat dai, atata face" e cea mai potrivita.
Iar catalogul nu e lege. Sunt piese cotate la 2-3 $ care in realitate dunt de 20-30 ori mai mult si piese la 10-20 $ care nu fac 1-2 $.
Au aparut editiile 2009, cu foarte multe (si radicale schimbari), uneori mai scumpe (exagerat) alteori mai ieftine. Daca in Pick 2000 scrie ca un vf face 3 $ iar in 2009 acelasi catalog da 100 $ pt un vg, e ciudat, iar adevarul e la mijloc

In plus, anuminte piese sunt cautate numai in tara lor, nu universal. Spre exemplu, cine colectioneaza in Romania variantele prefixului de serie in emisiunile Bank of China din anii 1940 sau "mule note" (modul de imbinare a placilor avers-revers) pe piesele americane din anii 1930?

Dar atrag atentia si asupra altui aspect. Am avut in fata o editie Pick din (parca) 1978, oricum editia a 2-a. si am comparat-o cu editia 14 (2000). Preturile erau putin diferite in anumite portiuni, in conditiile in care dollarul avea alta valoare in 1978 fata de 2000. Nu peste tot sunt datele la zi.
LM

Mesaj de LM »

Salutari!
Daca vorbim despre preturi subiectul devine brusc relativ...Multi colegi de pe forum sunt foarte rezervati cand vine vorba de a estima valoarea unei piese,si de foarte multe ori evaluarile facute aici(find probabil cele corect),de cele mai multe ori,nu se regasesc si in piata\targuri(unde preturile sunt mult mai mari).
O vorba des folosita aici cand vine vorba de valoare unei piese este:" valoreaza atat cat e dispus cineva sa ofere",un raspuns nesatisfacator pentru cineva care se afla in incertitudine(am dat mult pe piesa respectiva sau nu?ce vrea sa insemne ca valoreaza cat sunt dispus sa ofer...?),framantari prin care multi dintre noi am trecut la un anumit punct.Din pacate un tipar concret despre cat valoeraza o piesa,nu exista,dupa cum o demontreaza si preturile din targuri.Odata ce capatam o experienta fie ea si relativa in domeniu,lasam la o parte scepticismul cu care privim pretul fiecarei piese si ne conformam situatie.Prin asta am trecut eu cand am vazut ca preturile pe care le stiam si de care auzisem nu se leaga cu cele din targuri!Imi aduc aminte de un raspuns taios primit din partea unui vanzator de monede antice la ultimul targ numismatic din Timisoara:ii cerusem vanzatorului monede romane la 1 euro ca auzisem eu ca "exista",respectivul mi-a prezentat una alta la preturi de minim 15 euro.....?Eram in dilema...???Iam mai spus odata dansului,dar mai ieftine nu aveti la vreo 10 lei...Raspunsul dansului a fost "ce vrei tu sunt amintiri din copilarie"
:lol:
Din pacate pasiunile se nasc si odata cu ele creste si o anume patima,atata timp cat esti multumit cu achizitile facute(chiar daca sunt unele nelamuriri in privinta valori "concrete"),atunci totul e bine!!!

O zi buna! :wink:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
picard

Mesaj de picard »

Preturile din catalog reprezinta trecutul; teoretic actiunea dumneavoatra de a cumpara o moneda la un anumit pret se va reflecta in editia viitoare a catalogului. Asadar ca sa stiti daca ati cheltuit judicios banii ar trebui sa asteptati si sa vedeti cotatiile viitoare ale monedei respective.

-------------------------------------------------------------------------------------
Probabil ca bancnotele/monedele aflate in circulatie curenta sunt cotate la valoarea nominala transformata in dolari. Nu puteti gasi asa ceva pentru valute care nu circula frecvent.
Ganditi-va ca de exemplu in Autralia obancnota de un leu romanesc e normal sa fie "mai scumpa" de 30 de centi SUA.

-------------------------------------------------------------------------------------
Gand vi se intampla sa cumparati la valori peste cotatiile din catalog luati in calcul si varianta inversa; oare nu ati cumparat niciodata sub valoarea de catalog? Ia-ti zis oare vanzatorului "Nu va suparati moneda asta e mult mai bine cotata in editia X a catalogului".

Acum spuneti-mi si mie va rog cat valoreaza urmatoarea moneda:
Italia 5 Lire 1927

http://worldcoingallery.com/countries/c ... 0km%2067.2

WorldCoinGallery o coteaza astfel:
Fine VFine XFine UNC
2.00 5.00 10.00 30.00

La majoritatea comerciantilor am vazut-o la 30 de lei -VF;
Eu am luat-o cu 15 lei aUNC.
(Toate astea la targ la metrou)
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu orice achizitie se reflecta in cataloage. Datele din ele sunt corespunzatoare achizitiilor la care au acces cei care produc aceste cataloage, deci in general licitatiilor care au avut loc (si nu la toate casele de licitatii ci la cele cu care au o intelegere). Oricum daca e sa luam un caz concret, sa nu uitam de transport, care la piese cu pret mai mic poate duce la dublarea sau chiar multiplicarea sumei initiale. La cele de valoare mai mare, poate interveni un transport mai scump si asigurare. Deci nu-i totuna sa cumperi ceva dintr-un targ local sau dintr-un loc mult mai indepartat. De multe ori se omite asta in apreciere. Am auzit nu odata afirmatii gen "pai o gasesc mai ieftin pe net". Uneori e asa, dar alteori nu. Chiar daca pretul afisat este initial mai mic, pretul final platit este mai mare. Exista si perceptia inversa gen "uite cu cat s-a dat la licitatia x". S-a dat, dar acolo, si suma de la licitatii mai contine si comisioane, uneori deloc neglijabile.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns