Notgelduri evreiesti 25 si 50 bani ca. 1900 Maramures
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
S-ar putea sa ai dreptate. Si din inscriptia de pe cel de 50 bani "..bancnota care circula in Maramuresul Romanesc" - cam tot asta am putea deduce, ca ar putea fi emise dupa 1918. Din pacate nu le-am gasit mentionate nicaieri in literatura.
Ma rog, apar in brosura lui Manole (fara detalii), dar aia nu se poate considera literatura de specialitate.
Ma rog, apar in brosura lui Manole (fara detalii), dar aia nu se poate considera literatura de specialitate.
aveti dreptate. in MBR pag 405 sunt prezentate intradevar dar fara prea multe informatii. doar intr-o nota de subsol se face trimitere la ziarul universul nr. 103 din 10 mai 1924 concluzionind ca la acea data bonurile deja circulau in Maramures. deasemenea se spune ca emitentul ar fi negustorul Elefant. au fost si bonuri de 10 si 20 bani in acelasi stil.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Aspectul hartiei depinde enorm de conditiile in care a fost pastrata, nu numai de calitatea materiilor prime (pasta de bumbac sau pasta de lemn, agentii de incleiere bazici sau acizi etc.). Expunerea la lumina solara, chiar ocazionala, accelereaza ingalbenirea; variatiile de temperatura si umiditate, contactul cu hartia de slaba calitate, acida, etc. toate acestea contribuie la degradarea hartiei. Am avut ocazia sa vad documente din prima jumatate a sec. al XIX care, fiind pastrate in conditii foarte bune (probabil in arhive specializate), aratau precum documentele de 10-20 de ani vechime, hartia fiind chiar fosnitoare, la fel ca la bancnotele UNC.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Reproduc integral raspunsul primit de mine de la un cunoscator:
<<
• Cel patrat "chitanta de plata unei donatii de binefacere Tzdaka Bilet" (pe yidish) "50 bani" Sus e scris Talmud Tora....Sub asta e data pe ivrit ,si apoi pe romaneste //////in Maramuresul romanesc !!!
• AL DOILEA PROBABIL CA E TOT ASA CEVA' DAR MAI SIMPLU:
O STAMPILA Havura Talmud Tora(Grupa///de invatat Tora a cumunitatii PELSA ? SI VISEU ?
>>
Deci nu sunt Notgeld. In continuare nu-mi dau seama de scopul chitantelor, insa erau interne, pentru comunitatea evreiasca. S-ar putea sa fie plati simbolice, religioase ( care nu se baga in contabilitatea legala ).
Anul din pacate nu s-a descifrat. Am inteles ca e un algoritm destul de complicat de citit literele si de transformat in cifre.
Oricum, din melanjul de limbi adoptat pe chitanta e clar vorba de o comunitate evreiasca romaneasca.
<<
• Cel patrat "chitanta de plata unei donatii de binefacere Tzdaka Bilet" (pe yidish) "50 bani" Sus e scris Talmud Tora....Sub asta e data pe ivrit ,si apoi pe romaneste //////in Maramuresul romanesc !!!
• AL DOILEA PROBABIL CA E TOT ASA CEVA' DAR MAI SIMPLU:
O STAMPILA Havura Talmud Tora(Grupa///de invatat Tora a cumunitatii PELSA ? SI VISEU ?
>>
Deci nu sunt Notgeld. In continuare nu-mi dau seama de scopul chitantelor, insa erau interne, pentru comunitatea evreiasca. S-ar putea sa fie plati simbolice, religioase ( care nu se baga in contabilitatea legala ).
Anul din pacate nu s-a descifrat. Am inteles ca e un algoritm destul de complicat de citit literele si de transformat in cifre.
Oricum, din melanjul de limbi adoptat pe chitanta e clar vorba de o comunitate evreiasca romaneasca.
Pecunia non olet.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
http://cgi.ebay.co.uk/50-BANI-ROMANIA-C ... 5192ad460d Au mai aparut si aici.
la un targ am vorbit cu un domn care ar fi cautat acest ziar, pe la arhive, si nu a gasit nici-o referire despre aceste bonuri in cuprinsul. oricum in ultimul timp am vazut multe astfel de bonuri mai ales pe ebay. sa fie ceva neinregula?dorelb scrie:aveti dreptate. in MBR pag 405 sunt prezentate intradevar dar fara prea multe informatii. doar intr-o nota de subsol se face trimitere la ziarul universul nr. 103 din 10 mai 1924 .
Divide et impera