Larrisa - moneda argintata?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Larrisa - moneda argintata?
Buna seara
Am castigat astazi aceasta moneda http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=236&lot=96
Am ajuns bucuros acasa si am vrut sa ma delectez cu lupa la ceva pe care acum un an, intr-o stare un pic mai buna, dar cu calul in directia obisnuita, mai multi vanzatori cereau intre 500 si 2000 de euro.
Din pacate delectarea nu a tinut mult. Ori oamenii din Tesalia stiau sa faca oglinzi si au argintat moneda, ori a facut-o un posesor modern. Ori ma insel eu!
Metalul straluceste pur si simplu, mai rau decat un dinar in conditie necirculata! Iar in locurile unde incepe coroziunea (cum o numesc licitatorii) se vede clar stratul distinct de argint?
Dumneavoastra ce parere aveti?
Am castigat astazi aceasta moneda http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=236&lot=96
Am ajuns bucuros acasa si am vrut sa ma delectez cu lupa la ceva pe care acum un an, intr-o stare un pic mai buna, dar cu calul in directia obisnuita, mai multi vanzatori cereau intre 500 si 2000 de euro.
Din pacate delectarea nu a tinut mult. Ori oamenii din Tesalia stiau sa faca oglinzi si au argintat moneda, ori a facut-o un posesor modern. Ori ma insel eu!
Metalul straluceste pur si simplu, mai rau decat un dinar in conditie necirculata! Iar in locurile unde incepe coroziunea (cum o numesc licitatorii) se vede clar stratul distinct de argint?
Dumneavoastra ce parere aveti?
Exista monede suberate (acoperite cu un strat de argint). De obicei sunt considerate falsuri de epoca (deci antice). De asemenea exista si controverse cu privire la rolul lor. Daca e acceptat ca-s falsuri de epoca, rolul ar fi acela de a introduce moneda falsa pe piata de atunci. Daca (si aici exista mai multe categorii in functie de analiza stantei folosite) se accepta ca ar putea fi oficiale, probabil au fost batute intr-un moment cand metalul rar era si mai rar si era nevoie de numerar pentru piata. Parerea mea este ca suberatele sunt autentice (batute in perioada lor). Eu n-am vazut nicio suberata fals modern pana acum. Pentru ca tehnologia este mult mai complicata decat cea pentru o moneda din argint masiv, iar argintul nu are un pret atat de mare incat sa constituie o problema pentru un falsificator modern. Mie piesa de fata mi se pare in regula. Puteti solicita si pe forumancientcoins o parere la "falsuri". Poza e destul de mica iar parerea mea e in functie de ce vad pe monitor 
PS Sub stratul de argint ce vedeti? Bronz sau tot ceva de culoare alba? Pentru ca stratul ar putea fi si rezultat la delaminarii. Postati o poza buna cu regiunea in discutie daca puteti.
PS Sub stratul de argint ce vedeti? Bronz sau tot ceva de culoare alba? Pentru ca stratul ar putea fi si rezultat la delaminarii. Postati o poza buna cu regiunea in discutie daca puteti.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Sper ca imaginile sa ajute! Tocmai asta m-a nedumerit pe mine. Argintul pastilei pare de buna calitate, in orice caz mai bun (vizual) decat la unele Apolinia Pontica sau Thasos.
- Fişiere ataşate
-
- lar det.JPG (28.8 KiB) Vizualizat de 12102 ori
-
- lar det 1.JPG (33.25 KiB) Vizualizat de 12102 ori
-
- lar det 3.JPG (53.58 KiB) Vizualizat de 12102 ori
Imi pare o corodare tipica argintului antic. Am mai vazut piese care prezinta efecte asemanatoare. Poate fi pusa pe seama migrarii cuprului catre suprafata in timp, combinata cu actiunea unor agenti de coroziune si/sau contactul cu alte metale timp indelungat dublat de prezenta unui electrolit. Mie mi se pare in regula moneda chiar daca reversul e oarecum afectat de problema.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Nu pot sa fiu atat de categoric pentru ca tot ce am spus este pe baza unor poze, deci din start observ fara a avea piesa in mana. Dar sunt mari sanse sa fie asa cum am presupus. Daca adaugati si faptul ca achizitia a fost facuta de la un comerciant serios, nu cred ca aveti de ce sa va indoiti. Apoi ca o observatie paralela, credeti ca argintarea ar imbunatati forma designului? Ea doar s-ar suprapune peste o suprafata deja creata, pe cand la dvs partile cu stratul de deasupra exfoliat, arata mai rau dedesubt, ca o lipsa de material. Suprafata ramasa este neregulata.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Nu stiu daca am inteles bine, dar pe moneda stratul mai inchis la culoare, neted este cel de deasupra, iar stratul argintiu deschis este suprafata neregulata a pastilei. Eu m-am gandit ca cineva a vrut sa "estetizeze" aceasta pasila cu relief neregulat, printr-un strat uniform de argint (cel de culoare mai inchisa). Sigur aceasta metoda nu ar schimba forma, dar ar imbunatati evident aspectul suprafetei monedei.
Nu cred ca e cazul. Nu vad cum s-ar obtine un strat uniform peste unul neuniform si care sa mai aduca si elemente de relief. Eu cred ca nu trebuie sa va faceti griji.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!