Setul de monede 2005 ( "banii grei")
Setul de monede 2005 ( "banii grei")
Ce ma supara la acest set e faptul ca monedele din el nu se deosebesc cu nimica fata de cele de circulatie. Credeam ca cele de circulatie vor avea rotatia avers-revers la 180 grade, ca si pana acum, iar cele cu avers revers medalistic se vor gasi doar in seturi. Cand colo ambele tipuri de monede sunt la fel! Parerea mea e ca monedele din set trebuiau facute ori cu rotatie diferita ori PROOF ( ori amandoua).
Oricum pretul nu se justifica!
Oricum pretul nu se justifica!
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Si eu , cand am luat setul, am sperat ca monedele in circulatie sa aiba avers revers rotit la 180 grade dar realitatea a fost alta.
Pe mine nu m-a suparat foarte tare pretul ci faptul ca unele cutii nu se inchid etans sau chiar nu se inchid suficient iar culmea dezinteresului este ca pe unele din monede sunt o frumusete de amprente.
Au umblat cu ele ca la aprozar. Niet cultur la BNR.
A , am uitat sa zic ca seturile nu sunt nici macar numerotate, asa macar de ochii lumii.
Oare cand va ajunge si BNR sa constientizeze faptul ca mai sunt si numismati pe lume si ca macar de dragul profitului sa-i trateze cu mai multa atentie.
D-l guvernator este membru de onoare al SNR ...
De cate ori vad site-urile altor banci nationale sau monetarii din lume , care manifesta o atitudine pozitiva si de incurajare fata de colectionari , ma gandesc mereu cand vom apuca si noi aceleasi vremuri.
Pe mine nu m-a suparat foarte tare pretul ci faptul ca unele cutii nu se inchid etans sau chiar nu se inchid suficient iar culmea dezinteresului este ca pe unele din monede sunt o frumusete de amprente.
Au umblat cu ele ca la aprozar. Niet cultur la BNR.
A , am uitat sa zic ca seturile nu sunt nici macar numerotate, asa macar de ochii lumii.
Oare cand va ajunge si BNR sa constientizeze faptul ca mai sunt si numismati pe lume si ca macar de dragul profitului sa-i trateze cu mai multa atentie.
D-l guvernator este membru de onoare al SNR ...
De cate ori vad site-urile altor banci nationale sau monetarii din lume , care manifesta o atitudine pozitiva si de incurajare fata de colectionari , ma gandesc mereu cand vom apuca si noi aceleasi vremuri.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Presupun ca in aceste seturi au fost introduse aceleasi monede care sunt impartite pe la banci in fisicuri de cate 50 buc., deci la fel de zgariate si pline de amprente. Nici eu nu-i inteleg pe cei de la BNR...
Am mai vazut ca dupa nici o luna de circulatie de ex. se gasesc deja monede de 1 ban care sunt atat de tocite ca nu se mai poate distinge pe ele mai nimic (stare G-VG sa zicem)! Nu cred ca se poate zice ca au trecut prin prea multe maini si de aceea au ajuns asa... Probabil ca au incercat sa reduca costurile producerii monedelor in detrimentul calitatii, cum se procedeaza pe la noi cam in toate domeniile, iar rezultatele se vad deja.
Am mai vazut ca dupa nici o luna de circulatie de ex. se gasesc deja monede de 1 ban care sunt atat de tocite ca nu se mai poate distinge pe ele mai nimic (stare G-VG sa zicem)! Nu cred ca se poate zice ca au trecut prin prea multe maini si de aceea au ajuns asa... Probabil ca au incercat sa reduca costurile producerii monedelor in detrimentul calitatii, cum se procedeaza pe la noi cam in toate domeniile, iar rezultatele se vad deja.
Mi-am procurat in sfarsit, cateva roll-uri de monede noi, de la un oficiu postal . Am remarcat si eu, la monedele din extremitati, un aspect de "tocit". Fiind vorba de monede necirculate, din fisic, nu poate fi vorba de tocire, probabil baterea e defectuoasa, presupun ca presa folosita nu a aplicat presiunea necesara pe blankuri. Alta explicatie ar fi ca matritele nu au fost adaptate corect la grosimea blankului astfel ca se imprima doar partial. Inclin totusi spre prima posibilitate.
Nu pot sa nu remarc, cu amaraciune, ca pana si la o institutie reprezentativa cum e Monetaria Statului, lucrul de mantuiala e la el acasa!

Nu pot sa nu remarc, cu amaraciune, ca pana si la o institutie reprezentativa cum e Monetaria Statului, lucrul de mantuiala e la el acasa!
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Imi permit sa citez din comunicatul BNR cu privire la punerea in circulatie a acestui nou set : " Medalia şi monedele ce alcătuiesc setul vor fi realizate în condiţii de calitate proof."
Eu am rugat pe cineva sa mi-l cumpere dar inca nu l-am primit.
Daca insa nu sunt proof inseamna ca BNR ori nu mai stie ce scrie ori nu stie cu ce se mananca proof.
Mi se pare fortata aniversarea de 105 ani. Cred ca este doar un pretext de a ne baga pe gat inca o "frumoasa" medalie de altfel foarte greu vandabila.
Pe cand aniversari de tipul 102 ani si 3 luni ?
Eu am rugat pe cineva sa mi-l cumpere dar inca nu l-am primit.
Daca insa nu sunt proof inseamna ca BNR ori nu mai stie ce scrie ori nu stie cu ce se mananca proof.
Mi se pare fortata aniversarea de 105 ani. Cred ca este doar un pretext de a ne baga pe gat inca o "frumoasa" medalie de altfel foarte greu vandabila.
Pe cand aniversari de tipul 102 ani si 3 luni ?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Nu am reusit sa-l cumpar de la banca, l-am cumparat de la targ cu pret aproape dubu adica 1.000.000 lei vechi. Avand in vedere ca sunt doar 2000 de exmplare numerotate, cred ca merita tinut, spre deosebire de emisiunea cu bani noi, care desi sunt trecute 5000 exemplare, nu i-am vazut seria si care se vinde cu cca. 100.000 lei vechi.
Sorin
Sorin
Noul set BNR 2005
... a mai aparut un set cu monede PROOF scos de BNR !!!
contine monedele noi dar si cele vechi cu anul 2005.
pe langa aceste monede, setul contine o medalie de argint cu Universitatea de Medicina din Bucuresti si portretul Gen.Dr. Carol Davila.
pretul oficial este de 540.000 Lei (54 RON)
tiraj - 2000 Ex
contine monedele noi dar si cele vechi cu anul 2005.
pe langa aceste monede, setul contine o medalie de argint cu Universitatea de Medicina din Bucuresti si portretul Gen.Dr. Carol Davila.
pretul oficial este de 540.000 Lei (54 RON)
tiraj - 2000 Ex
Spre rusinea mea abia acum am observat ca monedele nu poarta initialele gravorului.
Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Daca nu ma insel sunt primele monede postrevolutionare nesemnate.
Va aduceti aminte ca si moneda de 5000 lei 2001 a aparut fara semnatura gravorului iar emisiunile ulterioare 2002-2004 au avut totusi o tentativa de initiale.
Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Daca nu ma insel sunt primele monede postrevolutionare nesemnate.
Va aduceti aminte ca si moneda de 5000 lei 2001 a aparut fara semnatura gravorului iar emisiunile ulterioare 2002-2004 au avut totusi o tentativa de initiale.