Bilet 22 ianuarie 1859
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
claudiu1988

Bilet 22 ianuarie 1859
Am gasit acest bilet intr-un lot de documente din perioada interbelica (acte de nastere, casatorie, buletine, carti de vizita etc.) acest bilet era intr-un caiet din 1896. M-am uitat pe internet sa vad daca gasesc despre el dar nu am gasit, stiu doar ca pe 22 ianuarie 1859 Adunarea electiva si-a deschis lucrarile. Ce era aceasta adunare electiva, cine a facut parte din aceasta adunare, are vreo valoare istorica? Piesa imi place la nebunie doar vreau sa aflu mai multe date despre ea. 
- Fişiere ataşate
-
- scan0022.jpg (29.52 KiB) Vizualizat de 14134 ori
-
moderator1
Cred ca este mult mai actual acest bilet. Daca nu ma insel cred ca existau cateva deosebiri in vorbire fata de zilele noastre. Acest bilet foloseste un vocabular identic cu al nostru.
Am acasa un numar din Cronica Numismatica si Arheologica in care este publicat un astfel de bilet care il primisera deputati de la una din Adunarile Ad-hoc din 1859, am sa fac un scan si sa il postez aici.
Am acasa un numar din Cronica Numismatica si Arheologica in care este publicat un astfel de bilet care il primisera deputati de la una din Adunarile Ad-hoc din 1859, am sa fac un scan si sa il postez aici.
M-as fi asteptat sa fie "Bucuresci". Si intr-adevar pare mult mai recent. Am cateva carti mai vechi (din anii 70, 90) si intr-adevar suna foarte diferit de ce vad in bilet. In '59 de-abia se trecuse (nu total) la grafia latina. Din '72 am "De bello galico" a lui Cezar. Mi-a fost imposibil s-o citesc pe toata (am vrut sa vad cat de diferita e traducerea fata de o editie noua). Pentru exemplificare dau titlul: "De belulu cu galii" Din continut:
"Cesare concentra tota acţiunea publica in manele sale, insusîndusi
tote deregutoriele republicane, cari cu numele substetera câ sî in tre-
cutu. Câ dictatoriu pre vietia sî consule pre cinci ani, elu avu poterea
esecutiya, cu dreptulu de a dispune de tesauru;...."
"Cesare concentra tota acţiunea publica in manele sale, insusîndusi
tote deregutoriele republicane, cari cu numele substetera câ sî in tre-
cutu. Câ dictatoriu pre vietia sî consule pre cinci ani, elu avu poterea
esecutiya, cu dreptulu de a dispune de tesauru;...."
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
moderator1
Corect. Vedeti scris in acest ziar de pe okazi din aceasi perioada si "Ianuariu" 1862 nu "Ianuarie"berserkr scrie:M-as fi asteptat sa fie "Bucuresci"."
http://www.okazii.ro/catalog/40938148/M ... ml#galerie
Poate e de recuzita, asa cum sunt si unele bancnote 
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Daca ar fi fost din 1859 trebuia sa fie scris in alfabetul de tranzitie si nu in alfabetul latin.
Anumite caractere sunt STAS, specifice epocii dupa 1950 si este scris cu un stilou. La 1859 se scria cu tocul in cel mai fericit caz.
S-au mai aruncat cateva pete de cerneala asa pentru atmosfera.
Faptul ca a fost gasit intr-un caiet din 1896 nu are absolut nicio relevanta.
Frumoasa incercare.....
Anumite caractere sunt STAS, specifice epocii dupa 1950 si este scris cu un stilou. La 1859 se scria cu tocul in cel mai fericit caz.
S-au mai aruncat cateva pete de cerneala asa pentru atmosfera.
Faptul ca a fost gasit intr-un caiet din 1896 nu are absolut nicio relevanta.
Frumoasa incercare.....
-
claudiu1988

Si eu aveam ceva dubii privind originalitatea, dar am vrut sa fiu 100% sigur, piesa v-am spus face parte dintr-un lot de acte vechi lot pe care am dat 50 lei, cand am ajuns acasa si am rasfoit prin ele am gasit si biletul. O sa mai postez zilele astea ce am mai gasit prin acest lot. Multumesc pentru ajutorul acordat. 
-
excavatoru
- nou in forum

Fusese stiloul brevetat in 1827 dar scrierea STAS inca nu.
Si avionul cu reactie a fost brevetat la 1910 ( Coanda ) dar primul avion in serie s-a produs abia in 1944 ( Me 262 )
Cand am spus frumoasa incercare m-am referit la biletul in sine si nu la persoana care l-a prezentat. De ce v-ati indignat asa ?
Sunteti un apropiat al colegului claudiu1988 de stiti amanunte despre persoana de la care a fost cumparat ?
Si avionul cu reactie a fost brevetat la 1910 ( Coanda ) dar primul avion in serie s-a produs abia in 1944 ( Me 262 )
Cand am spus frumoasa incercare m-am referit la biletul in sine si nu la persoana care l-a prezentat. De ce v-ati indignat asa ?
Sunteti un apropiat al colegului claudiu1988 de stiti amanunte despre persoana de la care a fost cumparat ?
-
excavatoru
- nou in forum

-
excavatoru
- nou in forum

-
moderator1
-
sigmaringen1