Posibila varianta a monedei 5 bani Watt 1867

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

capa

Mesaj de capa »

Mie nu mi se pare a fi dubla batere. Este un decalaj prea mare intre cei doi O intercalati fata de cat de deformat este C-ul, sau oricare alt element.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

capa scrie:Mie nu mi se pare a fi dubla batere. Este un decalaj prea mare intre cei doi O intercalati fata de cat de deformat este C-ul, sau oricare alt element.
Domnule Capa , sper ca nu v-ati pus in gand sa-mi puneti la indoiala fiecare post .

" Batere dubla" este o expresie de semantica , blancul blocat in camera de batere poate fii lovit de matrita si de mai multe ori , pana cand se elibereaza . La fiecare batere moneda isi schimba forma . Jocul din ghidajele pe care culiseaza matrita si rotatia rondelului in camera de batere implica baterea unui element de fiecare data pe alta suprafata . Nu la fiecare batere fiecare suprafata de pe moneda este remodelata (sau remodelata complet ) , asta in functie de relieful monedei , de modul de inclinatie al matritei la acea batere si de presiunea de batere care variaza in astfel de cazuri , volumul de material fiind altfel repartizat . Uneori exista si resturi de material in matrita si atunci rezultatele devin si mai spectaculoare , putand "lipi" elemente intregi pe un relief cu inaltime mica . In foto adaugate puteti observa monede cu batere dubla la care se regasesc toate elemente puse la indoiala .

- Linia despre care vorbea domnul Ovidiu .

- Decalajele inegale intre dublaje .
Fişiere ataşate
batere.dubla[1].jpg
batere.dubla[1].jpg (73.94 KiB) Vizualizat de 9740 ori
batere.dubla.jpg
batere.dubla.jpg (49.27 KiB) Vizualizat de 9740 ori
capa

Mesaj de capa »

roantichitati scrie: Domnule Capa , sper ca nu v-ati pus in gand sa-mi puneti la indoiala fiecare post .
Nici vorba. Am tot respectul fata de experienta si opiniile dumneavoastra. Imi cer scuze daca pare altfel.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

capa scrie:
roantichitati scrie: Domnule Capa , sper ca nu v-ati pus in gand sa-mi puneti la indoiala fiecare post .
Nici vorba. Am tot respectul fata de experienta si opiniile dumneavoastra. Imi cer scuze daca pare altfel.

Stati linistit , va tachinam doar . Din pacate prin text nu se pot exprima clar anumite nuante ale unei expresii .
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

capa scrie:Mie nu mi se pare a fi dubla batere. Este un decalaj prea mare intre cei doi O intercalati fata de cat de deformat este C-ul, sau oricare alt element.

D-le ''capa'' si eu sunt de aceiasi parere. (asta este parerea mea sa nu creada careva ca ete o provocare). Am analizat cu atentie moneda la lupa si nu am gasit alte detalii care sa fie din dubla batere.

Dl. roantichitati spuneti ca Uneori exista si resturi de material in matrita....eu nu-mi pot imagina cum resturile ramase intr-o matrita poate realiza un O atat de perfect ca la moneda din discutie. Sau ma faceti sa cred ca in viitor vom gasi monede de 5 bani 1867 Watt&Co fara litera O :D, oricum multumesc tuturor si astept si alte pareri. Atasez alte cinci foto (m-am straduit sa le fac cat se poate de clar).
Fişiere ataşate
watt&coo 2.jpg
watt&coo 2.jpg (19.88 KiB) Vizualizat de 9675 ori
watt&coo 3.jpg
watt&coo 3.jpg (16.33 KiB) Vizualizat de 9675 ori
watt&coo 4.jpg
watt&coo 4.jpg (63.91 KiB) Vizualizat de 9675 ori
watt&coo AV..jpg
watt&coo AV..jpg (50.75 KiB) Vizualizat de 9675 ori
watt&coo RV..jpg
watt&coo RV..jpg (53.01 KiB) Vizualizat de 9675 ori
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Domnule Mateiciuc , eu am explicat cat se poate de clar pentru a intelege oricine , n-o s-o fac a doua oara . Nu am nici timpul si nici predispozitia pentru asta . Daca spusele mele sunt neconvingatoare , fotografiile cu care am ilustrat postul ar trebui sa fie edificatoare . D`ul dublat de la moneda americana s-a format in mod identic O`ului . Acolo e si mai "cu mot" , D`ul dublat apare ca un O . Daca o sa cautati o sa gasiti erori mult mai interesante , " mai inexplicabile" si "mai spectaculoase". Cat priveste remarca dumneavoastra zeflemitoare , la care va pufneste rasul , pot sa va spun ca e una infantila .
Mateiciuc scrie: Sau ma faceti sa cred ca in viitor vom gasi monede de 5 bani 1867 Watt&Co fara litera O :D .
Bineinteles ca aceasta posibilitate exista ,matrita se poate infunda (mai ales daca este vorba de un element cu volum mic ) si la batere materialul nu ramane pe moneda . Exista o multitudine de exemple in numismatica a acestui tip de eroare , inclusiv la monedele romanesti . Cat priveste moneda in cauza , nu am nici un dubiu , este o dubla batere , nimic mai mult .
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

roantichitati scrie: Cat priveste moneda in cauza , nu am nici un dubiu , este o dubla batere , nimic mai mult .

Totusi o dubla bataie din cate stiu eu dl. roantichitati ar fi trebuit sa lase urme si pe alte litere nu doar la acel O. In plus daca ar fi fost vorba de o dubla bataie atunci de ce cei doi O au marimi diferite? Din punctul meu de vedere aceasta moneda nu are nici o legatura cu o dubla batere.

Asa cum spune si dl. capa ''Este un decalaj prea mare intre cei doi O intercalati fata de cat de deformat este C-ul, sau oricare alt element''
Fişiere ataşate
wattandcoo_3_192.jpg
wattandcoo_3_192.jpg (31.7 KiB) Vizualizat de 8763 ori
capa

Mesaj de capa »

De la discutiile de aici, eu am devenit confuz in ceea ce priveste baterea dubla, si datorita piesei de mai jos. Nu inteleg cum baterea dubla este vizibila doar la unele elemente grafice, si nu la celelalte. In acest caz, semnatura gravorului nu are nici o urma de bataie dubla.

Am vazut si alte piese de atunci in care anumite zone sunt ferm batute, iar altele dublate/rotite.

In continuare cele 2 O-uri imi par a fi o rectificare pe matrita. Stie cineva in ce punct al procesului se adauga sigla monetariei? A mai fost o discutie in legatura cu forma si pozitia literei C la 1 leu 1870.
Fişiere ataşate
346388.jpg
346388.jpg (70.53 KiB) Vizualizat de 8719 ori
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Mai jos am sa postez si a doua monede cu dublu O. In imaginea ''1'' se poate observa mult mai bine diferenta intre cei doi O (un O este mult mai mic) ...asta imi dovedeste ca nu poate fi vorba de o dubla batere. In plus aparitia altei monede asemanatoare exclude si depunerea de material/resturi de material in matrita. Din punctul meu de vedere as zice ca aceasta moneda poate fi considerata varianta.
Fişiere ataşate
5 Bani1867 watt&co. Vrianta dublu O.jpg
5 Bani1867 watt&co. Vrianta dublu O.jpg (162.15 KiB) Vizualizat de 8640 ori
Scrie răspuns