colectii numismatice in tara?

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
ferdinand

colectii numismatice in tara?

Mesaj de ferdinand »

Unde ar putea fi vazute colectii numismatice la muzeele din Romania, in special cu tema moneda romaneasca secolele XIX-XX? Am gasit, spre exemplu, aceasta pagina http://www.brukenthalmuseum.ro/vizitare/01.htm , dar presupun ca mai exista si altele. Daca aveti orice fel de informatii, va rog sa le postati aici.
picard

Mesaj de picard »

Muzeul Judetean de Istorie Prahova are un cabinet numismatic intersant.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
moderator1

Mesaj de moderator1 »

ferdinand scrie:Unde ar putea fi vazute colectii numismatice la muzeele din Romania, in special cu tema moneda romaneasca secolele XIX-XX? Am gasit, spre exemplu, aceasta pagina http://www.brukenthalmuseum.ro/vizitare/01.htm , dar presupun ca mai exista si altele. Daca aveti orice fel de informatii, va rog sa le postati aici.
Poate s-a schimbat ceva in ultima vreme. Eu cand am vizitat acum 2 ani de zile era expusa colectia de monede aur a muzeului. Majoritatea erau ducati maghiari si batuti in Transilvania. Am ramas dezamagit sa nu vad o colectie de monede transilvanene si emisiuni ale orasului Sibiu.

Desi nu are legatura cu perioada care va intereseaza pe dumneavoastra vreau sa precizezca la Brasov sunt expuse intr-o sala monede batute in Transilvania, foarte frumoase si monedele batute de orasul Brasov. Exista si cateva monede din Romania, dar piese comune. Interesanta proba de la Cuza, daca era originala si cateva piese sadagura destul de frumoase.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Din cate tin minte era o sectiune dedicata numismaticii si in muzeul din Constanta.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Muzeul National de Isotrie a Romaniei avea un cabinet numismatic foarte interesant, bogat si cu un mod placut de expunere. Probabil dupa incheierea lucrarilor de renovare va fi redeschis vizitarii.

Intaresc si eu recomandarile colegilor de mai sus:
- La Constanta am fost in urma cu o saptamana. La etajul 2 exista vreo doua sali dedicate numismaticii. Nu sunt renovate (modul de expunere este invechit), dar aveti ce vedea.
- Cabinetul numismatic al Muzeului de Istorie din Ploiesti (in centru, viz-a-viz de Tribunal) este frumos organizat si are destule exponate.
- La Brasov exista si o sala special dedicata numismaticii la etaj, cu monede transilvanene, si mai exista si exponate in salile de la parter.
- Mai sunt ceva exponate (cred ca Tezaurul de la Parau) la Cetatea Fagaras.
- In urma cu vreo 15 ani am fost si la Muzeul de istorie din Bacau si la cel din Braila: si ele aveau cateva monede, dar nu aveau expozitie dedicata, dupa amintirea mea.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Scuze pt off-topic , am intrat pe primul link ,nu ma pot abtine . Preturile pentru fotografie sunt ABERANTE la Brukenthal . Consider ca fotografiile facute de amatori sunt o sursa de publicitate gratuita facuta muzeului .

Fotografierea şi filmarea
Amatori: 120 lei/oră
Profesionişti: 1200 lei/oră
Notă: fără blitz şi trepied
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

roantichitati scrie:Scuze pt off-topic , am intrat pe primul link ,nu ma pot abtine . Preturile pentru fotografie sunt ABERANTE la Brukenthal . Consider ca fotografiile facute de amatori sunt o sursa de publicitate gratuita facuta muzeului .

Si pe mine m-au socat :shock:
babanezu

Mesaj de babanezu »

roantichitati scrie: Notă: fără blitz şi trepied
fara blitz inteleg , dar cu trepiedul ce or fi avand :?:
banuiesc ca vor sa se asigure ca nu iese nimeni din muzeu cu o imagine de calitate
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Puteti oferi cateva detalii legate de locatiile exacte ale acestor muzee, dar si de piesele expuse? Unele sunt ceva mai dificil de localizat, avand in vedere ca nu au o pagina web.

roantichitati scrie:Scuze pt off-topic , am intrat pe primul link ,nu ma pot abtine . Preturile pentru fotografie sunt ABERANTE la Brukenthal . Consider ca fotografiile facute de amatori sunt o sursa de publicitate gratuita facuta muzeului .
Stim cu totii ca, in realitate, nimeni sau proape nimeni nu plateste o astfel de taxa. La urma urmei inteleg necesitatea ei pentru profesionisti, pentru cei ce vor sa realizeze diferite filme/clipuri publicitare...dar sa ceri unei persoane 120 de lei pentru o poza cu un tablou mi se pare nesimtire.

La Fagaras am fost in urma cu 5-6 ani, dar nu-mi amintesc sa fi vazut piese de neuitat. Iar la Bacau stiu ca a o colectie impresionanta de monede antice, pe care am vazut-o expusa tot acum cativa ani.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

ferdinand scrie:Puteti oferi cateva detalii legate de locatiile exacte ale acestor muzee, dar si de piesele expuse? Unele sunt ceva mai dificil de localizat, avand in vedere ca nu au o pagina web.

.....

La Fagaras am fost in urma cu 5-6 ani, dar nu-mi amintesc sa fi vazut piese de neuitat. Iar la Bacau stiu ca a o colectie impresionanta de monede antice, pe care am vazut-o expusa tot acum cativa ani.
Ploiesti: Langa Tribunal (Str. Gh. Lazar). Din centru de la posta treceti bulevardul si mergeti inainte avand in stanga parcul. In fata veti vedea Tribunalul (o cladire monumentala, cam neingrijita). Viz-a-viz de Tribunal, pe stanga este muzeul.

La Contanta muzeul este in Piata Ovidiu. La Brasov, in Piata Sfatului.

...

Cat despre monedele de la Fagaras, majoritatea erau comune. Intre ele insa mi-a atras atentia un dinar Ferdinand foarte rar (o varianta batuta la Baia Mare la care se face referire si intr-un articol din CN, dar din pacate nu mai stiu care numar).
clujsergiu

colectii numismatice

Mesaj de clujsergiu »

La muzeele din Satu Mare, Baia Mare si Bistrita nu prea sunt colectii numismatice, piesele expuse sunt mai mult sau mai putin comune. De exemplu Muzeul "Cuibul Visurilor" din loc. Maieru, jud. Bistrita Nasaud are mai multe piese expuse decat Muzeul de Istorie din Bistrita. La Cluj-Napoca este expusa in cadrul tezaurului (care se putea vizita de marti pana joi intre 10 si 14, acum fiind inchis pentru renovare) o colectie numismatica mai bogata: taleri, piese din aur, kosoni, etc. - nu le cunosc pe toate, inca :cry:
Scrie răspuns