Ungaria dinari falsuri de epoca?

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
moderator1

Ungaria dinari falsuri de epoca?

Mesaj de moderator1 »

O cunostinta mi-a trimis poze cu urmatoarele monede si vrea sa afle o parere referitor la urmatoarele monede.

Sunt dinari Ferdinand I din cupru cu urme de argintare.

http://img40.imageshack.us/img40/6054/picture001fc.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/8443/picture002e.jpg

Monezile provin din Republica Moldova - Soroca si au fost descoperite impreuna cu salai, polkeri falsificati(poltoraki), jumatati de grosi-Alexandru cel Bun, puli Hoarda de Aur.

Este posibil ca monedele sa fie batute in Suceava in timpul falsificarii si salailor de Dabija si urmasii acestuia?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Da, sunt falsuri de epoca. S-au batut in mai multe locuri, e greu de zis de unde provin. De ex. un astfel de atelier a existat in Cetatea Lita, la vreo 30-40km de Cluj Napoca, unde s-au descoperit printre alele pastile (blankuri) de oboli, dinari, etc.
moderator1

Mesaj de moderator1 »

Va multumesc pentru raspuns. Din curiozitate sunt acest tip de falsuri mai rare fata de monedele originale? Eu nu prea am vazut la vanzare pe okazii astfel de falsuri, iar monedele Ferdinand I, mai ales cele cu sigla KB stiu ca sunt destul de comune.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Da, sunt ceva mai "rare" decat dinarii originali. Dar si asa, se intalnesc destul de frecvent, s-au batut intr-o cantitate impresionanta, falsificarea de moneda fiind o problema serioasa in acele timpuri. Deobicei se vand acum cam la aceleasi preturi ca si un original, uneori putin peste. Am avut si eu cateva zeci in colectie.
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

piesele de genu' asta in ,,zonele sursa" sunt sunt undeva intre 0,70-0,90 euro bucata daca sunt cumparate vrac, aici e vorba doar de piesele anonime, cele care au loc de emitere identificat au pret exponential mai mare, dar procentul este infim, pot fi considerate emisiuni locale, si au interes pt . ,,localnici"
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
PRONUMISMATICA
Site Admin

cuburo83 scrie:piesele de genu' asta in ,,zonele sursa" sunt sunt undeva intre 0,70-0,90 euro bucata daca sunt cumparate vrac
Asta e valabil doar eventual pentru loturi de la cateva mii de bucati in sus.
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

pentru loturi de 100-150
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
cove_adrian
**
**

Mesaj de cove_adrian »

Oare sa fie si astea niste falsuri?

http://www.okazii.ro/catalog/43131927/D ... nitz-.html

Cum putem verifica veridicitatea acestor monede?

Sunt unele elemente ce le individualizeaza?

Va multumesc!
PRONUMISMATICA
Site Admin

Cel din link este original. Falsurile sunt destul de usor de recunoscut. Nu sunt din argint (au fost doar argintate), au legenda aiurea, de multe ori semnele de monetarie sunt si ele niste litere aleatorii (99% din dinarii din aceea perioada au fost batute la Kremnitz - deci au semnele K-B) sau doar seamana cu niste litere, etc.
Ultima oară modificat 08 Sep 2010, 09:33 de către PRONUMISMATICA, modificat 1 dată în total.
cove_adrian
**
**

Mesaj de cove_adrian »

Aldor scrie:Cel din link este original. Falsurile sunt destul de usor de recunoscut. Nu sunt din argint (au fost doar argintate), au legenda aiurea, de multe ori semnele de monetarie sunt si ele niste litere aleatorii (99% din dinarii din aceea perioada au fost batute la Kremnitz - deci au semnele B) sau doar seamana cu niste litere, etc.
Deci este original,nu? Cu toate ca este B, fiind batut la Kremnitz.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Aldor scrie:Cel din link este original.
Scrie răspuns