Seturi monetarie - 2000 - 2001
Raman la parerea mea ca seturile se bat cu matrite separate proof.
Priviti chiar pozele dv.2 si 3 de la 5000 lei 2004. Fundalul stemei la moneda de circulatie este lucios pe cand la moneda de set este satinat.
Priviti si 100 lei 2004. Partile in relief au finisare satinata ceea ce nu veti intalni pe niciun exemplar chiar si UNC fiind.
Priviti chiar pozele dv.2 si 3 de la 5000 lei 2004. Fundalul stemei la moneda de circulatie este lucios pe cand la moneda de set este satinat.
Priviti si 100 lei 2004. Partile in relief au finisare satinata ceea ce nu veti intalni pe niciun exemplar chiar si UNC fiind.
Nu vreau sa va demontez parerea.sorin70 scrie:Raman la parerea mea ca seturile se bat cu matrite separate proof.
O respect ca fiind a dumneavoastra.
Este adevarat ca fundalul e lucios (in fotografie). Daca ati vedea moneda, sau va uitati intre monedele dumneavoastra necirculate, se va observa ca luciosul nu e chiar lucios. E o tenta de mat. Vizibila foarte bine in prima fotografie. La o a 2-a bataie, relieful monedei ar fi iesit mat. Combinat cu o presiune mai mare aplicata presei, si o matrita proaspata, am fi avut inca o pretendenta la set.
Daca aveti toate seturile de monetarie, analizati atent fiecare moneda. O sa aveti surprize
Sau, pt lamuriri, apelati la o cale mai simpla. Stati de vorba cu cineva din interiorul monetariei

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
''sorin70 a scris:Raman la parerea mea ca seturile se bat cu matrite separate proof. ''
domnule sorin70 faceti o confuzie ! .... NU exista MATRITE PROOF ci doar o tehnica de batre tip proof .... matritele sunt aceleasi pentru toate piesele indiferent de calitatea piesei ..... una e sa ai un flan monetar ''batut'' de 2 ori cu o forta mare si alta e sa ai un flan batut o singura data cu o forta mica !!!! . .... diferenta consta, bineinteles, in calitatea reliefurilor dar si a suprafetelor plane.
domnule sorin70 faceti o confuzie ! .... NU exista MATRITE PROOF ci doar o tehnica de batre tip proof .... matritele sunt aceleasi pentru toate piesele indiferent de calitatea piesei ..... una e sa ai un flan monetar ''batut'' de 2 ori cu o forta mare si alta e sa ai un flan batut o singura data cu o forta mica !!!! . .... diferenta consta, bineinteles, in calitatea reliefurilor dar si a suprafetelor plane.
Cum sa nu existe matrite proof ?
Citez chiar de pe situl Monetariei Statului din sectiunea "Monede comemorative" :
" Aspectul particular estetic al pieselor proof este dat de contrastul dintre desenul mat si fondul lucios. Obtinerea acestui efect se face folosind o tehnica speciala. Daca in ceea ce priveste executia machetelor si a pozitivelor lucrurile stau la fel ca in cazul monedelor de circulatie sau al medaliilor, particularitatile apar la negativele de lucru. Prin sablare diferentiata si slefuire, se obtine relieful mat si fondul lucioas al acestora. Dupa tratamentul termic, rezistenta si calitatea suprafetei lucioase se maresc apoi prin cromare. "
Citez chiar de pe situl Monetariei Statului din sectiunea "Monede comemorative" :
" Aspectul particular estetic al pieselor proof este dat de contrastul dintre desenul mat si fondul lucios. Obtinerea acestui efect se face folosind o tehnica speciala. Daca in ceea ce priveste executia machetelor si a pozitivelor lucrurile stau la fel ca in cazul monedelor de circulatie sau al medaliilor, particularitatile apar la negativele de lucru. Prin sablare diferentiata si slefuire, se obtine relieful mat si fondul lucioas al acestora. Dupa tratamentul termic, rezistenta si calitatea suprafetei lucioase se maresc apoi prin cromare. "
Pentru a fi un pic mai explicit.
TOATE matritele au acel aspect proof.
Pentru o mai mare durabilitate in timp (care se va rasfrange in numarul de monede batute cu o matrita), in procesul tehnilogic, se include si aceasta prelucrare a matritei - lustruirea campului si relieful mat.
Noi nu percepem acest lucru pe monedele din circulatie, doar datorita unei "usoare" apasari a matritei asupra blancului care se imprima.
Ex: la o imprimare a unei monede de circulatie, se foloseste la presa o bataie de x tone forta.
Pentru imprimarea unei monede folosita in set, se foloseste x+y tone forta (y fiind raportat si in functie de duritatea materialului folosit). Impreuna cu marirea puterii presei, se "bate" blancul de 2 ori. Blancurile se aseaza manual sub presa, iar inainte de fiecare asezare se curata capurile matritei.
Exemplele din imaginile postate de mine anterior doreau sa arate tocmai acest aspect.
Astfel, pozele 1 si 2, in care apare moneda 5000 lei 2004, este o moneda care s-a aflat in circulatie, dar are acel aspect spre proof. Asta in conditiile in care ea a fost batuta la o presiune mica si doar o singura data. Aspectul mat il puteti vedea cel mai bine in poza nr 1.
Mai jos reiau poza nr 3, cu imaginea setului din 2002, unde pe zonele marcate, nu mai are acel aspect proof. Sunt sigur ca astfel de defecte apar la mai toate seturile (indiferent de an). Iar matrita saraca nu are nici o vina. Vina este in necuratirea buna a matritei.
Poza nr 4, prezinta un aspect lucios neuniform (este valurit). Poate fi din cauza materialului, sau din cazua presei (o presiune mai mica).
Mai jos va citez de pe un alt topic, unde sunteti pe varianta corecta.
Pentru o mai mare durabilitate in timp (care se va rasfrange in numarul de monede batute cu o matrita), in procesul tehnilogic, se include si aceasta prelucrare a matritei - lustruirea campului si relieful mat.
Noi nu percepem acest lucru pe monedele din circulatie, doar datorita unei "usoare" apasari a matritei asupra blancului care se imprima.
Ex: la o imprimare a unei monede de circulatie, se foloseste la presa o bataie de x tone forta.
Pentru imprimarea unei monede folosita in set, se foloseste x+y tone forta (y fiind raportat si in functie de duritatea materialului folosit). Impreuna cu marirea puterii presei, se "bate" blancul de 2 ori. Blancurile se aseaza manual sub presa, iar inainte de fiecare asezare se curata capurile matritei.
Exemplele din imaginile postate de mine anterior doreau sa arate tocmai acest aspect.
Astfel, pozele 1 si 2, in care apare moneda 5000 lei 2004, este o moneda care s-a aflat in circulatie, dar are acel aspect spre proof. Asta in conditiile in care ea a fost batuta la o presiune mica si doar o singura data. Aspectul mat il puteti vedea cel mai bine in poza nr 1.
Mai jos reiau poza nr 3, cu imaginea setului din 2002, unde pe zonele marcate, nu mai are acel aspect proof. Sunt sigur ca astfel de defecte apar la mai toate seturile (indiferent de an). Iar matrita saraca nu are nici o vina. Vina este in necuratirea buna a matritei.
Poza nr 4, prezinta un aspect lucios neuniform (este valurit). Poate fi din cauza materialului, sau din cazua presei (o presiune mai mica).
Mai jos va citez de pe un alt topic, unde sunteti pe varianta corecta.
Citatul este de pe Varianta la 100 lei 1991 de circulatie?sorin70 scrie:Am analizat monedele 100 lei 1991 vandute de BNR in casetele cu 1 Decembrie 1991.capa scrie:Un pic off-topic, BNR vinde in momentul de fata monede 100 lei 1991 in casete:
http://www.okazii.ro/catalog/42967340/1 ... ipuri.html
Ma intreb daca sunt monede ramase de atunci, sau sunt batute recent.
Dupa parerea mea, sunt tot weak strike, ca si "recentele" monede cu cifre subtiri.
Sunt tipul standard 1991 cu cifre groase si 9 cu codita dreapta. Executia este mai ingrijita, cu o usoara tenta de proof. Probabil sunt batute cu matritele proaspete inainte de a se bate tirajul de circulatie.
Nu sunt weak strike ci sunt bine reliefate. Au campul aproape oglinda, fara contacte, iar partile inalte tind catre proof.
Se pot incadra foarte bine la BU.
Adaugire azi 12.08.10 dupa ce am vazut catalogul licitatiei Kunker :
Probele din tombac si otel placat cu nichel sunt tot cu cifre groase si 9 cu codita rotunjita ca si moneda de circulatie "standard" 1991.
- Fişiere ataşate
-
- dsc09393_738.jpg (98.84 KiB) Vizualizat de 11620 ori

Cum sa nu fie 2 tipuri de matrite cand chiar Monetaria, in citatul pe care l-am dat, spune clar ca matritele proof au niste particularitati fata de cele pentru monede de circulatie ?
Doar machetele si pozitivele sunt aceleasi. Negativele de lucru, adica matritele cu care se executa baterea, sunt diferite. Scrie galben pe verde pe situl Monetariei Statului.
http://www.monetariastatului.ro/comemorative.html
Relativ la ce am spus in legatura cu 100 lei 1991 in caseta de la BNR am precizat ca au o usoara nuanta de proof si nu ca ar fi proof.
Am precizat chiar ca se incadreaza la BU .
Nici nu aveau cum sa fie proof deoarece abia in 1996 s-au executat primele emisiuni proof la MS.
Doar machetele si pozitivele sunt aceleasi. Negativele de lucru, adica matritele cu care se executa baterea, sunt diferite. Scrie galben pe verde pe situl Monetariei Statului.
http://www.monetariastatului.ro/comemorative.html
Relativ la ce am spus in legatura cu 100 lei 1991 in caseta de la BNR am precizat ca au o usoara nuanta de proof si nu ca ar fi proof.
Am precizat chiar ca se incadreaza la BU .
Nici nu aveau cum sa fie proof deoarece abia in 1996 s-au executat primele emisiuni proof la MS.
Deoarece am dorit sa prezint ipoteza matritelor doar din prisma observatiilor efectuate pe seturile si monedele intalnite, precum si a discutiilor cu diverse persoane, acesta va fi ultimul post (al meu) in acest topic.
Aduc completarea la afirmatiile de mai sus, sa nu le isusiti daca dovezile prezentate nu vi se par suficiente (link-uri, fotografii, clipul de pe youtube), sau daca aveti informatii suplimentare asupra tehnicii de batere dar din diverse motive nu sunt impartasite si cu noi.
Atasamentele de mai jos sunt din albumul emis de BNR "Catalogul bancnotelor, monedelor si medaliilor emise de Banca Nationala a Romaniei 1990 - 2004", aparut la Bucuresti 2005.
Asupra acestor pagini mai fac remarcile:
Pagina 139 - ... asa incat calitatea lor poate ajunge pana la calitatea de "proof".
Monedele, au aspectul proof. Pe pliant este descrisa calitatea proof.
De ce in carte este descris "...poate ajunge pana la ..." ?
Deoarece este un set ceva mai rar (cel putin eu nu il am in colectie), puteti vedea descrierea monedelor si imaginea lor pe pagina EBAY - Licitatie set monetarie 2000.
Pagina 141 - Noutatea tehnicii de batere ... ca s-au realizat in sistem "proof"...
Noutatea, nu prea e o noutate. Setul din 2000 a fost proof. Monedele comemorative incepand din 1996 erau calitate proof.
Noutate a fost doar aspectul tip medalistic a monedelor.
Deranjant mai este pe siteul monetariei un lucru. Desi la monedele comemorative calitatea monedelor este descrisa"proof", la toate seturile de monetarie mai apare un cuvant care lasa loc de interpretare.
Astfel calitatea monedelor din seturi este descrisa drept "proof-like", iar medaliile "proof". Detalii pe pagina http://www.monetariastatului.ro/seturi.html
Nu sunt un bun cunoscator al limbii engleze, dar totusi asi traduce drept aspect ca (si) proof.
Si la fel o intrebare. De ce monedele "proof-like" iar medaliile "proof"?
Eventualele interpretari le las pentru dumneavoastra.
Orice dovada ca eu ma insel, este de asemeni binevenita
Aduc completarea la afirmatiile de mai sus, sa nu le isusiti daca dovezile prezentate nu vi se par suficiente (link-uri, fotografii, clipul de pe youtube), sau daca aveti informatii suplimentare asupra tehnicii de batere dar din diverse motive nu sunt impartasite si cu noi.
Atasamentele de mai jos sunt din albumul emis de BNR "Catalogul bancnotelor, monedelor si medaliilor emise de Banca Nationala a Romaniei 1990 - 2004", aparut la Bucuresti 2005.
Asupra acestor pagini mai fac remarcile:
Pagina 139 - ... asa incat calitatea lor poate ajunge pana la calitatea de "proof".
Monedele, au aspectul proof. Pe pliant este descrisa calitatea proof.
De ce in carte este descris "...poate ajunge pana la ..." ?
Deoarece este un set ceva mai rar (cel putin eu nu il am in colectie), puteti vedea descrierea monedelor si imaginea lor pe pagina EBAY - Licitatie set monetarie 2000.
Pagina 141 - Noutatea tehnicii de batere ... ca s-au realizat in sistem "proof"...
Noutatea, nu prea e o noutate. Setul din 2000 a fost proof. Monedele comemorative incepand din 1996 erau calitate proof.
Noutate a fost doar aspectul tip medalistic a monedelor.
Deranjant mai este pe siteul monetariei un lucru. Desi la monedele comemorative calitatea monedelor este descrisa"proof", la toate seturile de monetarie mai apare un cuvant care lasa loc de interpretare.
Astfel calitatea monedelor din seturi este descrisa drept "proof-like", iar medaliile "proof". Detalii pe pagina http://www.monetariastatului.ro/seturi.html
Nu sunt un bun cunoscator al limbii engleze, dar totusi asi traduce drept aspect ca (si) proof.
Si la fel o intrebare. De ce monedele "proof-like" iar medaliile "proof"?
Eventualele interpretari le las pentru dumneavoastra.
- Fişiere ataşate
-
- pag. 141.jpg (97.07 KiB) Vizualizat de 11566 ori
-
- pag. 140.jpg (95.37 KiB) Vizualizat de 11566 ori
-
- pag. 139.jpg (98.78 KiB) Vizualizat de 11566 ori
-
- pag. 138.jpg (93.06 KiB) Vizualizat de 11566 ori

Imi pare rau ca simt dezamagire si suparare in postul dv. dar rolul acestui forum este tocmai desavarsirea informatiilor prin schimbul de idei si competitia argumentelor. Suntem o mana de oameni care incercam sa studiem acest domeniu fascinant al monedei, sa vedem dincolo de exasperantul " Cat valoreaza ?" si e pacat sa nu discutam in continuare.Yu_L.Yan scrie:Deoarece am dorit sa prezint ipoteza matritelor doar din prisma observatiilor efectuate pe seturile si monedele intalnite, precum si a discutiilor cu diverse persoane, acesta va fi ultimul post (al meu) in acest topic.
Asa dupa cum am sustinut de multe ori pe acest forum, saracia informatiilor furnizate de BNR si MS trebuie suplinita de catre noi prin punerea in comun si analiza amanuntita a informatiilor si resurselor pe care le detinem.
In toate cautarile intreprinse de mine m-am bazat pe resurse scrise. Poate nu e bine ca ma rezum doar la acestea, dar sursele scrise sunt mult mai credibile si ofera o mai mare certitudine a informatiilor.
In argumentele mele am folosit doar surse scrise la care am avut acces.
Nu am informatii pe care nu le impartasesc colegilor de forum ba dimpotriva, cand am descoperit o informatie cat de marunta am publicat-o imediat pe forum.
Relativ la dilema celor 2 tipuri de matrite am scris de cateva zile un mesaj catre MS in care i-am rugat sa-mi explice daca exista sau nu, dar inca nu am niciun raspuns.
Eu mai aduc o informatie cu privire la existenta celor 2 tipuri de matrite : normale si proof.
Pe situl Royal Canadian Mint, o somitate in domeniul baterii de monede, apare la categoria "Coin Production / Hand Crafting/Die Making" urmatoarea fraza :
"The master punch is then hobbed onto another blank die to produce working dies (or proof dies), which are used in presses to make coins. Proof dies are capable of striking coins and leaving a frosted image on top of a mirror-like background."
http://www.mint.ca/store/mint/learn/coi ... on-1200012
Imi cer scuze ca o prezint netradusa dar nu vreau sa alterez nimic din textul original. Ei fac diferenta intre working dies ( matrite de lucru ) si proof dies ( matrite proof ) destinate baterii de monede proof.
Haideti sa discutam in continuare pe baza informatiilor disponibile si sa gasim impreuna solutia problemei.
Literatura specifica in mod clar existenta unor matrite finisate special pentru batere proof. Pana si pe wikipedia apare informatia aceasta:
Singura intrebare, din punctul meu de vedere, este daca in seturile de monetarie ale BNR piesele de circulatie sunt obtinute cu matrite de tip proof sau doar matrite tinere si bataie dubla. Medaliile si comemorativele cred ca beneficiaza de matrite proof.http://en.wikipedia.org/wiki/Proof_coinage scrie:Preparation of a proof striking usually involved polishing of the dies. They can usually be distinguished from normal circulation coins by their sharper rims and design, as well as much smoother "fields" - the blank areas not part of the coin's design.
The dies for making modern proof coins are often treated with chemicals to make certain parts of the design take on a frosted appearance, with the polished fields taking on a mirror finish. Several other methods have been used in the past to achieve this effect, including sand blasting the dies, and matte proofs. Proof coins of the early 1800s even appear to be scratched, but it was part of the production process.
Most proof coins are double struck. This does not normally result in doubling that is readily observable, but does result in the devices being struck fully.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Am intrat astazi in posesia unor piese 5000 lei 2003. Monede de circulatie cu av-rv tip moneda... Am comparat cu moneda din set... nu e mare diferenta! Atasez si o imagine, din pacate nu foarte reusita.Yu_L.Yan scrie:Pentru a fi un pic mai explicit.
- Fişiere ataşate
-
- 5000lei2003Unc-s.jpg (43.67 KiB) Vizualizat de 11428 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
In acest week-end, in cadrul celei de-a XXXVI-a reuniuni a colectionarilor de insigne din Romania si a XVI-a expo insigne din Targul Secuiesc, prin amabilitatea unor prieteni, am avut oportunitatatea de a avea o discutie mai mult decat interesanta cu unul dintre marii gravori ai Monetariei Nationale, care pe langa sutele de medalii gravate de dumnealui, a lasat initialele si pe cateva dintre monedele care au fost in circulatie.Yu_L.Yan scrie:Deoarece am dorit sa prezint ipoteza matritelor doar din prisma observatiilor efectuate pe seturile si monedele intalnite, precum si a discutiilor cu diverse persoane, acesta va fi ultimul post (al meu) in acest topic.
.............................................................
Unul dintre punctele aflate in discutie au fost si aceste seturi.
D-l Constantin Dumintrescu a precizat ca tehnica de batere, e intr-adevar cea cunoscuta (vezi link-urile de mai sus), dar totusi au existat matrite speciale pentru aceste seturi.
Daca pentru monedele 1 - 100 lei e usor de intuit, pt ca monedele nu au mai avut emisiuni in acesti ani, la monedele 500 - 5000 lei (gravate de domnul Gabor) s-au folosit matrite (de fapt doar 1 rand) separate.
Pentru fiecare moneda, se face prin mai multe etape, un negativ, folosit la creearea unui pozitiv. Acesta va fi folosit la creearea mai multor negative ce vor fi matritele de batere propriuzise. Unul dintre aceste negative mai trecea printr-o etapa a pregatirii si a fost folosit doar la baterea acestor seturi.
Procesul de pregatire finala a acestor matrite din pacate nu era cunoscut de catre d-l Dumitrescu, al avand activitatea principala de lucru in fata machetei.

Scuze pt post dublu.
Se parte ca partea asemanarii cu cetatenii de etnie roma, intra si in numismatica ... mai exact in seturi de monede (emise de cine stie ce firma privata)
http://cgi.ebay.de/Rumanien-Munzsatz-Bl ... 41528e951a
Se parte ca partea asemanarii cu cetatenii de etnie roma, intra si in numismatica ... mai exact in seturi de monede (emise de cine stie ce firma privata)

Sczue daca anuntul a fost postat deja: Emisiune numismatică - monedă din argint, dedicată aniversării a 100 de ani de la construirea primului avion cu reacţie de către Henri Coandă http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=4538
Alaturarea mi se pare perfect justificata. Mie imi plac monedele actuale la fel de mult pe cit imi plac tiganii. Pliantul sper ca e si muzical, ar fi minunat daca atunci cind il deschizi cinta o manea de succes de-a lui Guta. Ceva despre bani, dusmani, vile, gagici, mertzane, etc...Yu_L.Yan scrie:Scuze pt post dublu.
Cred ca o sa licitez si eu la un set. Pina pe la 100 euro...
Numai atat Mircea?banivechi scrie: Cred ca o sa licitez si eu la un set. Pina pe la 100 euro...
Eu ma gandeam ca licitezi ... fara numar ...fara numar ...fara numar ...