Gabi, nu contrazic.
Moneda de mai jos este luata tot intamplator (cred ca din targul de vechituri). Daca valoare numismatica = 0, eu am luat-o doar pt "ciudatenia" ei. Si am mai vazut monede torturate in mod asemanator.
Cauza?
Ma depaseste.
Dar exista un lucru care sa stea alaturi de teoria mea. Toate monedele nu mai prezinta muchia zimtata (ea a fost pilita). Cumva vezi o asemanare la moneda ta? (tine cont ca moneda 5 lei 1947 nu mai are muchia zimtata).
Fişiere ataşate
500 lei 1946 - detaliu.jpg (97.79 KiB) Vizualizat de 21087 ori
500 lei 1946.jpg (95.72 KiB) Vizualizat de 21088 ori
da,ai dreptate.mi-a scapat muchia zimtata
pe de alta parte,cea de la mine chiar arata bine
interesanta chestie.
later edit
singura intrebuintare pe care o gasesc acestei monede este cea de materie prima pentru "smen" ,daca stii metoda.practic,se amestecau monedele prelucrate intr-un fisic de monede 5 lei 1947 , cu monede autentice drept capac
la diamentru sunt absolut identice
Frumoasa eroare la Sadagura
Ia sa reactivam un pic acest topic, cu muchia unei monede de 5 Lei. Teoretic ar trebui sa citim cuvantul "DREPTUL" din deviza. Dar eu nu prea reusesc. Voi reusiti?
Posibil sa mai fi fost prezentata pe forum, dar cum putini cauta in topicurile vechi ...
Fişiere ataşate
Muchie 5 Lei 1882.jpg (60.48 KiB) Vizualizat de 20935 ori
fara sa mai pun pozele,,doar enumar erorile nou gasite:
-500 lei 1946 al doilea 0 din valoarea nominala pe jumatate umplut cu material
-100 lei 1944 avers-revers rotit la aproximativ 75 grade
-100 lei 1944 fara rid in ureche ( se stia de existenta acestei variante numai la 100 lei 1943)
Moneda de 10 bani 2009 cu adaos de material (gaz?) "in cifra 9", in jurul acesteia si in jurul primei stelute din dreapta jos.Privita din diferite unghiuri da senzatia ca ar fi 9 batut peste 8.Ce parere aveti? Scuzati calitatea pozei dar nu am un aparat bun la indemana!
Fişiere ataşate
10 Bani 2008-9.JPG (97.81 KiB) Vizualizat de 20746 ori
am mai discutat subiectul, in special la monedele de 10 bani apar multe defecte de fabricatie
gasiti discutia undeva pe forum,yulian stie sa va explice mai bine
citez "A... in locul dumneavoastra nu m-as obosi foarte mult cu monedele de 10 bani. Fiind placate cu nichel, ele ajung sa fie unice in felul lor. Marea majoritate au defectele pe partea cu stema, fiind acumulari de nichel intre stelute in cele mai multe dintre cazuri. Matrita saraca nu are nimic gresit in ea, dar stratul de nichel lasa mult de dorit (foto 1). "
cartelcoserv scrie:am mai discutat subiectul, in special la monedele de 10 bani apar multe defecte de fabricatie
gasiti discutia undeva pe forum,yulian stie sa va explice mai bine
citez "A... in locul dumneavoastra nu m-as obosi foarte mult cu monedele de 10 bani. Fiind placate cu nichel, ele ajung sa fie unice in felul lor. Marea majoritate au defectele pe partea cu stema, fiind acumulari de nichel intre stelute in cele mai multe dintre cazuri. Matrita saraca nu are nimic gresit in ea, dar stratul de nichel lasa mult de dorit (foto 1). "
Acesta raspuns a fost pe pagina ASTA.
Ce era mai important de tinut minte de acolo este faptul ca din nefericire...
Yu_L.Yan scrie:
Daca ar fi un control riguros al calitatii executiei, 90% din productie ar trebui topita.
Poate am ridicat cam sus stacheta, dar toate monedele de acum sunt ingrozitor de prost executate (si urate).
Va multumesc amandurora pentru raspunsuri! Am si eu o multime de monede de 10 bani cu "cercuri concentrice",bule,placate inadecvat ...etc.Ca aceasta de mai sus cu 08/09 nu mai vazusem..de aceea am cerut o parere.
inca o sadagura , de data aceasta de doua parale (sau 3 )
parerile sunt inpartite dubla batere sau cifra 3 gravata gresit la 180 grade
3-ul se potriveste perfect insa e mai putin plauzibil decat bataia dubla
Fiind vorba de un singur caracter "miscat" si inca pe o distanta relativ mare e vorba de un altfel tip de eroare: dubla poansonare.
Legenda se pare ca era realizata pe matrite prin poansonare, eu nu am gasit niciunde vreo dovada a folosirii pantografului la Sadagure, iar cel mai puternic argument pro este numarul imens de variante. Poansonarea litera cu litera a legendei pe matrita mi se parea de mult a fi cea mai plauzibila metoda in conditile tehnice slabe de la monetaria improvizata la Sadagura. Moneda de mai sus pare sa imi confirme teoria. Acel 2 a fost dublu poansonat. Poate n-a iesit bine din prima bataie si mesterul monetar a repetat operatia.
de acord cu teoria
problema mea este ca nu- mi dau seama daca este vorba de un 3 sau de un 2 , tind mai mult catre 3 din doua motive
1. codita de sus ( pe imaginea rotita la 180 ) se potriveste ca lungime cifrei 3 , cifra 2 are codita mai lunga
2. cota a doua din interior ( spatiul nebatut ) se potriveste perfect cifrei 3
Eu cred ca e un 2 batut de doua ori:
- linuta orizontala la 3 e aproape dublu de groasa, daca ar fi fost prima oara un 3 poansonat acolo, baza lui 2 ar fi ramas groasa.
- chiar motivul pentru o repoansonare poate fi imprimarea incompleta (portiunea lipsa care spuneti ca s-ar potrivi cu cifra 3)
Foarte foarte slaba batere , daca e din batere. Practic portiuni de cifra lipsesc de tot. Daca e din batere , la tirajul imens pe care il au monedele astea, sigur apareau o gramada asemanatoare.