"Comoara" din cutie

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
alexie
**
**

"Comoara" din cutie

Mesaj de alexie »

Prin 2009 discutam cu un prieten, am ajuns la discutii despre hobby, si am aflat (cu durere) ca in copilarie avusese o colectie de monede...aceasta a fost vanduta impreuna cu colectia de timbre, undeva prin anii '90.
In vara acestui an am fost contactat telefonic si anuntat ca am fost informat gresit, colectia exista si a fost descoperita cu ocazia cautarii unor acte.
((( :P ))) Va inchipuiti ce veste generatoare de insomnii (si aici ma adresez "colectionarilor" amatori care se extaziaza in fata unui F banal).
Vineri 19.11.2010 ne-am intalnit (pe teren neutru, la Alba Iulia) si am intrat in posesia sipetelului.
Nu am nici un interes sa grabesc lucrurile, la ora actuala am cateva certitudini:
198 monede, conform listei:
Rusia 14
Germania 32
Polonia 17
Iugoslavia 14
Bulgaria 12
Romania 22
Cehia 20
Italia 7
Grecia 8
Belgia 1
Suedia 1
Olanda 1
Ungaria 1
Austria 11
Franta 11
Elvetia 1
USA 1
Turcia 1
Camerun 6
Israel 1
Libia 4
Iordania 1
Iran 1
Irak 4
Siria 3
Piesele romanesti sunt 1 Leu & 3 Lei 1966 dar tot raman 176 piese valoroase pentru colectia personala.
Pe masura ce avansez in identificare/verificare/depozitare , in ciuda oprobriului public :wink: , am sa revin cu informatii.
Cu stima,
alexie
Fişiere ataşate
Turnulete pe tari
Turnulete pe tari
Comoara 004.jpg (59.71 KiB) Vizualizat de 13368 ori
Zoom
Zoom
Comoara 002.jpg (89.23 KiB) Vizualizat de 13368 ori
Comoara
Comoara
Comoara 001.jpg (73.14 KiB) Vizualizat de 13368 ori
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
ionyk

Mesaj de ionyk »

Din punctul meu de vedere cred ca asa ar trebui sa se simta oricine care intra in posesia la asa multe monede deodata. Macar cel putin pana reusesti sa vezi ce contine cutia, punguta, etc., pana la ultima moneda.
p.s. felicitari!
sagatham
operator59

Mesaj de operator59 »

Felicitari!

Continua sapaturile!!!!

totusi, ma gandesc, ca si colectionarii mari traiesc emotii puternice la fiecare cutie "nedeschisa" cu monede!

Eu personal, si la targuri, cand ajung la cate-o masa, la vreun negustor mai necunoscut, ma trec emotiile de ce-as putea gasi! Tipic cautatorilor "de comori"
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

3ogdan scrie: Eu personal, si la targuri, cand ajung la cate-o masa, la vreun negustor mai necunoscut, ma trec emotiile de ce-as putea gasi! Tipic cautatorilor "de comori"
Ai dreptate :D
E un sentiment placut.
Pacat ca nu mergi si tu sambata sa resimti fiorul :twisted:
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Cristian Ciuplea

Comoara

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Probabil ca dupa piesele care se recunosc imediat , cea mai valoroasa pare sa fie cutia.
capa

Re: Comoara

Mesaj de capa »

Cristian Ciuplea scrie:Probabil ca dupa piesele care se recunosc imediat , cea mai valoroasa pare sa fie cutia.
Cel mai valoros este sentimentul, dupa cum bine au spus colegii mai devreme.

Cei care au pierdut acest sentiment de dinainte de a deschide cutia au pierdut mult mai mult. Nu ar mai putea fi la fel chiar daca s-ar gasi un 2 lei 1949 (sic) innauntru.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
cristi_g

Mesaj de cristi_g »

Cristian Ciuplea scrie:Probabil ca dupa piesele care se recunosc imediat , cea mai valoroasa pare sa fie cutia.
Acum cine vorbeste?Negustorul sau.....colectionarul?
Mike

Mesaj de Mike »

Vreau sa va pun urmatoare intrebare: Eu colectionez monede romanesti de inalta calitate, pe cat posibil, daca intalnesc o asemenea cutie si nu gasesc nimic interesant pentru mine, asta ma face mai putin colectionar? Dar daca ash zice ca nu este nimic de valoare in ea? (pentru mine)
alexie
**
**

Mesaj de alexie »

Aveti perfecta dreptate, eu prin colectionarea monedelor vreau sa retraiesc sentimentul schimburilor de pe scara blocului (timbre, pif-uri, masinute, surprize guma etc.), va inteleg punctul de vedere dar "valoare" poate sa aiba si alte valente.

Mi-am ingreunat colectia cu 125 piese, am obtinut suplimentarea fondului de schimb cu 41 piese. 32 de piese sunt dubluri la dubluri.
Pe baza unei formule: Surpriza x design x unicitate* am obtinut un TOP TEN (din noua piese :P ) al acestei achizitii:
Fişiere ataşate
Unicitate = n-am avut si uneori n-am stiut/n-am vazut
Unicitate = n-am avut si uneori n-am stiut/n-am vazut
fwaw 010re.jpg (86.6 KiB) Vizualizat de 13035 ori
Top 10 ;)
Top 10 ;)
fwaw 020drr.jpg (99.03 KiB) Vizualizat de 13035 ori
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
Raskolnikov21

Mesaj de Raskolnikov21 »

Sa inteleg Domnule Cristian Ciuplea ca daca nu detii monede de mii de euro nu te mai poti numi numismat ? Nu toti putem sa ne permitem luxul de a avea doar monede valoroase in colectie, si totusi ne bucuram de cele pe care le avem asa cum sunt, zgariate, gaurite,sterse. Nu toata lumea isi priveste colectia ca pe o investitie. Pentru unii din noi e doar pasiune nu si negot. Toate cele bune !
Cristian Ciuplea

Comoara

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Depinde ce se intelege prin COLECTIE !

Pentru mine colectia trebuie sa aiba un anumit nivel de calitate, in sens de grad de conservare mai deosebit.
Asta nu inseamna neaparat numai UNC sau numai piese scumpe.

Daca cineva se bucura insa enorm cand primeste de la 3 vecini si 5 rude restul de maruntis din concediu, atunci este ok, placerea lui.

Dar asa ceva pentru mine nu este colectie si asta-i convingerea mea.
Pentru mine exista colectie sau adunatura.
capa

Mesaj de capa »

Cristian Ciuplea scrie:Depinde ce se intelege prin COLECTIE !
Banuiesc ca se intelege exact ceea ce defineste din punct de vedere semantic aceasta notiune inclusiv in limba romana.
Cristian Ciuplea scrie:Pentru mine colectia trebuie sa aiba un anumit nivel de calitate, in sens de grad de conservare mai deosebit.
Pentru dumneavoastra, dar este gresit. O colectie nu trebuie neaparat sa aiba un anumit nivel de calitate, dar poate avea daca se numeste "colectie de piese de calitate de nivel minim X".
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Domnilor, colectionar este si cel care cauta si gaseste piese comune si cel care este in cautare de piese deosebite.
Este vorba de gust, posibilitati cat si de experienta.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

vlahul scrie:Domnilor, colectionar este si cel care cauta si gaseste piese comune si cel care este in cautare de piese deosebite.
Este vorba de gust, posibilitati cat si de experienta.
Eu cel putin, ma bucur ca un copil atunci cand prind cate o insigna de pionier pe care nu o aveam in colectie ... si nu se intampla foarte des din pacate asta ...
Asa cum puncta vlahul, este vorba de gust, posibilitati si experienta.

Sunt sigur ca la inceputuri, cu totii am adunat toate monedele care ne picau in mana (banuiesc ca si dumneavoastra d-le Ciuplea ati facut la fel in urma cu 30 - 40 de ani).
Cu timpul am inceput sa ne axam pe un anumit drum, urmand ceea ce a spus mai sus vlahul. Dupa 1 - 2 ani de colectionat, va aparea "gustul", cand fiecare o va lua pe o carare a colectiei. Dupa aproximativ 30 de ani de colectionat, deja va fi o colectie matura, avand in ea amprenta experientei si a posibilitatilor (va regasiti aici d-le Ciplea?).
Cel putin din partea mea, sunt sigur ca peste 20 de ani, colectia mea de monede va avea alt look. Dar va depinde in foarte mare masura de "posibilitati" (nu neaparat financiare).
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
LM

Mesaj de LM »

Sunt colectionari care urmaresc sa faca avere de pe urma monedelor si sunt colectionari care le aduna de placere si din alte motive,mai mult sau mai putin definite...In orice caz,numismatica e corupta in mare parte ca orice lucru creat in societate. :!:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Scrie răspuns