LM scrie:Moneda de 50 bani 2010 de circulatie se gaseste in Timisoara,prin magazine...etc?.O are cineva de pe forum?O vreau si eu,rabdarea nu ma prea caracterizeaza .
Varianta proof se gaseste deja pe okazii, poate vanzatorii au si varianta de circulatie...
La Ploiesti am vazut varianta de circulatie oferita la vanzare cu 5 lei bucata.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Dincolo de faptul ca aceste proof-uri sunt o jignire pentru colectionari, prin calitatea slaba in care ajung monedele la noi (nu am intalnit, din peste 20 de bucati cercetate, niciuna care sa nu prezinte zgarieturi, unele in profunzime si de 3-4 mm ori a carei muchie sa fie perfecta), mai apar si unele cu...eroare de batere (probabil). Ce parere aveti?
Fişiere ataşate
Picture 074.jpg (91.29 KiB) Vizualizat de 13596 ori
Picture 073.jpg (64.96 KiB) Vizualizat de 13596 ori
Picture 072.jpg (89.67 KiB) Vizualizat de 13596 ori
Pai asa sunt standardele BNR.
Daca ati avut ocazia sa aveti de-a face cu ghiseul numismatic, aceasta institutie in cadrul BNR, v-ati fi vaccinat de mult in legatura cu standardele practicate.
Pentru o moneda aniversara - venit, spus ce vrei, dat banii/ buletin - pana la plecarea in tromba timpul poate fi de la cel putin 10 minute in sus.
Am vazut cu ochii mei cum cineva a cumparat 8 seturi a cate 5 monede parca de 10 lei - Atlanta si monede, care erau in "seif", dupa 10 minute de asteptare au fost aduse in pumni de catre cele doua doamne. Una cara si cutii pentru ele si parea ca le-ar fi bagat in san daca putea.
Apoi le-au ansamblat pe cateva in cutii in fata doritoarei, cumparatoarea plictisindu-se si bagandu-le mai apoi la gramada in plicuri ( cutii + monede ).
De unde nu-i , nici de unde ai a cere. Si e valabil si pentru functionare si pentru cumparatori din pacate.
Ca sa revenim la 50 bani 2010 proof, pe 3 cate mi-au trecut prin mana am observat amprente pe campul lucios. In rest, pareau ok calitativ.
Cat despre surata ei de 50 bani comuna, azi mi-a dat iarasi emotii; am dat o moneda ca plata, primesc restul in bancnote si apoi ma cheama vanzatoarea ca nu i-am dat moneda buna; una din cubiculul de vizavi da o replica savanta "E aia noua, fata !" Eu prind viteza, ca n-avam timp de parlamentari si tocmai trecea in fuga pe langa mine o a treia, strigand ca vrea si ea sa o vada.
Am prins viteza de-a binelea, inainte sa se stranga nu stiu ce gloata sa ma linseze pentru monede. M-am simtit ca un hitman care spala putina de la locul faptei.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.