bancnote 1952
bancnote 1952
Care este diferenta dintre seria albastra si rosie a bancnotelor 1952? Ma intereseaza care sunt mai scumpe si de ce. Totusi cum s-ar explica emiterea de bancnote in anul 1952 atat cu seria albastra cat si cu serie rosie.
-
stefan vasilita

- PRONUMISMATICA
- Site Admin
dar totusi de ce au fost emise doua serii? bancnotele au circulat in paralel sau unele au circulat mai intai si apoi au fost scoase din circulatie dupa emiterea celeilalte serii? seriile au fost emise odata si au intrat in circulatie la acelasi moment?
bancnotele cu serie albastra au fost tiparite in romania?
ma intereseaza in aceeasi ordine de idei unde au fost tiparite bancnotele din 1966 si care a fost perioada in care au circulat in paralel cu cele din 1952.
nu am gasit nici o lucrare care sa-mi raspunda la aceste nedumeriri. am lansat acest topic in ideea ca discutiile de pe acest forum ne pot imbogati si cunostintele personale (nu numai cele ale mele).
bancnotele cu serie albastra au fost tiparite in romania?
ma intereseaza in aceeasi ordine de idei unde au fost tiparite bancnotele din 1966 si care a fost perioada in care au circulat in paralel cu cele din 1952.
nu am gasit nici o lucrare care sa-mi raspunda la aceste nedumeriri. am lansat acest topic in ideea ca discutiile de pe acest forum ne pot imbogati si cunostintele personale (nu numai cele ale mele).
Radu Negrea afirma intr-o lucrare ca bancnotele romanesti (model 1966) erau tiparite in Romania. In privinta tirajului, foarte putine sperante. In arhivele BNR in mod cert exista o evidenta insa nu prea cred ca ar avea vreo relevanta. Nu pot decat banui ca tirajul a fost imens, avad in vedere si seriile mari la care se ajunsese.... Modelul 1966 s-a tiparit de-a lungul a vreo 25 de ani (inclusiv dupa 1989). Binenteles, BNR retragea periodic numerarul care nu mai corespunde calitativ. Poate cineva mai informat va aduce mai multa "lumina" 
La intrebarea adresata pe mail catre BNR: "care este tirajul monedelor emise de Monetaria Statului in perioada 1990 - 2006" am primit raspuns: "Stimate domn, Aceasta informatie este confidentiala. Cu stima, ( ) Serviciul emisiune".banivechi scrie:Nu cred ca s-au facut publice tirajele intre 1948-1989. Secretomania era la moda pe atunci.cezarika1 scrie:de asemenea, cunoaste cineva care ar fi tirajul celor doua serii?
Asa este, tirajul este confidential atat pentru bancnote cat si pentru monedele de circulatie si multe banci centrale din lume mentin inca aceasta regula (desigur exceptie fac monedele numismatice ale caror tiraje sunt explicit inscrise in certificatul de autenticitate).
As adauga aici ca Monetaria Statului nu [b]emite[/b] insemne monetare.Doar BNR are drept de emisiune.
As adauga aici ca Monetaria Statului nu [b]emite[/b] insemne monetare.Doar BNR are drept de emisiune.
MENTE ET MALLEO
Eu am intrebat la BNR emisiunile monedelor batute la MS.ZALMOXIS scrie:Asa este, tirajul este confidential atat pentru bancnote cat si pentru monedele de circulatie si multe banci centrale din lume mentin inca aceasta regula (desigur exceptie fac monedele numismatice ale caror tiraje sunt explicit inscrise in certificatul de autenticitate).
As adauga aici ca Monetaria Statului nu emite insemne monetare.Doar BNR are drept de emisiune.
Daca exista un raport despre masa monetara si procentele cupiurilor (si cele ale monedelor) s-ar putea deduce in mare un tiraj. Exista niste reguli in emiterea de moneda, dar nu stiu cu ce ajuta tirajul. Exista monede cu tiraj eronat anuntat (500 lei '41 de ex). Si azi se mai mira lumea ce frecvente sunt fata de cele 775.000 piese declarate
Tot piata da pretul...
[quote="berserkr"]Daca exista un raport despre masa monetara si procentele cupiurilor (si cele ale monedelor) s-ar putea deduce in mare un tiraj. Exista niste reguli in emiterea de moneda, dar nu stiu cu ce ajuta tirajul. Exista monede cu tiraj eronat anuntat (500 lei '41 de ex). Si azi se mai mira lumea ce frecvente sunt fata de cele 775.000 piese declarate :D Tot piata da pretul...[/quote]
Nu aveti cum sa deduceti tirajul si pana la urma, exact cum spuneati si dvs. "piata da pretul" !Chiar daca ai sti tirajul, la un moment dat nu sti cate s-au scos din circulatie, cate au ramas, cate sunt in buna stare etc.
Nu aveti cum sa deduceti tirajul si pana la urma, exact cum spuneati si dvs. "piata da pretul" !Chiar daca ai sti tirajul, la un moment dat nu sti cate s-au scos din circulatie, cate au ramas, cate sunt in buna stare etc.
MENTE ET MALLEO