Uniuni monetare

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Alnaibii

Uniuni monetare

Mesaj de Alnaibii »

Am inceput o noua colectie - Monede de argint cu valoarea 1, si milesimul 1900.

In cautarile mele, am constatat ca nu toate tarile au emis moneda in anul 1900, si a trebuit sa extind aria cu ani anteriori.
Apoi am constatat ca nu toate monedele de 1 au acelasi gramaj, (moneda etalon pe care am ales-o este 1 leu 1900).
Am aflat astfel de Uniunea Monetara Latina - tarile care faceau parte din aceasta uniune aveau acelasi etalon, moneda de 1 fiind 5 grame si .835 Ag.
Din Uniune faceau parte initial Italia - 1 lira, Franta - 1 franc, Elvetia - 1 franc, Belgia - 1 franc, si Grecia - 1 drahma, iar mai apoi Spania - 1 peseta, Romania - 1 leu, Austria - 1 Krone, Bulgaria - 1 leva, Venezuela - 1 bolivar, Serbia - 1 dinar, Muntenegru, San Marino si Vatican - 1 lira.

Alte tari cu moneda apropiata de etalonul ales sunt: Ecuador - 1 decimo, Finlanda - 1 markka, Germania - 1 mark, Marea Britanie - 1 shilling, Guatemala - 1 real, Ungaria - 1 korona, Lichtenstein - 1 krone.

Majoritatea tarilor din America (Nord si Sud) au moneda de 1 la paritate cu moneda de 5 lei - prin urmare in colectia mea ar urma sa intre monedele de 20 centi (sau centavos): Argentina, Bolivia, Chile, El Salvador, Mexic, Paraguay, Peru, Porto Rico.
Interesant este ca sistemele monetare din aceste tari au la baza dolarul american. Dar SUA nu are moneda de 20centi, ci de 25 centi - mai mare decat cea de 1 leu (6.25g, 0.900Ag)
A existat o uniune monetara similara celei Latine in Americi?

Alte tari, cu sistem monetar diferit: Brazilia - 400 reis, India - 1/2 rupie, Iran - 1000 dinari, Norvegia - 50 ore, Olanda - 1/2 gulden, Portugalia - 200 reis, Tailanda - 1/4 baht, Turcia - 5 kurus.

Aceasta lista este perfectibila si orice informatii suplimentare sunt binevenite.
stfp

Mesaj de stfp »

Austrio-Ungaria nu a facut niciodata parte din Uniunea Monetara Latina, chiar daca intamplator monedele de 1 Corona/Krone au tot 5g 835.

Monedele din America Latina nu se bazeaza pe dolarul american ci au acelasi stramos comun cu dolarul american, si anume moneda spaniola de 8 Reales: http://en.wikipedia.org/wiki/Eight_real_coin
Millhill
**
**

Re: Uniuni monetare

Mesaj de Millhill »

de cate tin minte eu, in majoritatea tarilor din America, in perioada care va intereseaza monedele de 1 peso (bolivar, colon ,etc.) au avut aceiasi greutatea si aliaj ca un duro espanyol (5 pesetas) sau 5 franci francezi.
operator59

Mesaj de operator59 »

UNIUNEA MONETARA CENTRAL AFRICANA - franc

este o uniune asemanatoare cu cea din Europa (zona euro).

cuprinde tarile: Camerun, Republica Centrafricana, Ciad, Republica Congo, Gabon, Guineea Ecuatoriala.

Francul central african BEAC (cod ISO4217: XAF)

monedele sunt cu valori de: 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100 si 500 de franci (exista si bancnote)

Mai multe informatii:
http://www.beac.int/index.html

mi-ati starnit curiozitatea si am inceput sa "sap"

astfel, pe site-ul de mai jos veti gasi destul de multa informatie despre:
18 uniuni monetare existente
5 uniuni monetare "de viitor"
20 uniuni monetare care au functionat la un moment dat!

http://en.wikipedia.org/wiki/Monetary_union

sper sa va fie de folos informatia!

Mod edit: Pe viitor cand aveti ceva de completat folositi butonul de Edit din dreapta sus si adaugati la mesajul deja scris conform: Regulament Punctul 7

.
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Multumesc de informatii.
Am gasit si eu Wiki, dar informatia e incompleta, lipseste chiar Uniunea monetara latina.
Dar imi confirma intrucatva existenta unei uniuni monetare in Americi - chiar daca informala, si care s-a constituit cativa ani mai tarziu decat perioada care ma interesa.
Ultima oară modificat 28 Dec 2010, 20:01 de către Alnaibii, modificat 1 dată în total.
operator59

Mesaj de operator59 »

articolul de pe wikipedia este intradevar incomplet!

totusi, ne pot ajuta ceilalti colectionari cu alte informatii!
:)

puteti lua in calcul si acele intelegeri comerciale gen : "trade coinage", un exemplu fiind cel al statelor germanice pana la unificare (WW1), cand avea, fiecare stat moneda proprie cu aceeai valoare: nominal, greutate, etc.

multumesc!

Mod edit: Pe viitor cand aveti ceva de completat folositi butonul de Edit din dreapta sus si adaugati la mesajul deja scris conform: Regulament Punctul 7
Va rog nu persistati.
Scrie răspuns