Tipuri de colectii
Tipuri de colectii
Va atrag atentia caci sunt probabil cel mai incepator numismat deci ce pentru unii dintre dvs. sunt informatii clar stiute ("si stie toata lumea ca..") pentru mine sunt raspunsuri la intrebari de baza.
Un subiect probabil obisnuit pentru voi: spre ce tipuri de colectii v-ati orientat, care considerati ca sunt cele mai interesante samd?
Din cate stiu eu:
- unii se orienteaza spre un metal anume: numai monede de aur sau numai de argint samd.
- unii vor dori sa faca colectia a unei valori nominale a carei forma si metal a fost schimbata in timp: de la un 1 banu 1867 pana 1 ban 2010.. zic .
- unii toate monezile si bancotele emise intr-o anumita perioda: Carol, Mihai I sau Carol II.. etc.
Aduc acest subiect in fata pentru ca unii foarte incepatori ca si mine se trezesc in fata cu cu cateva zeci sau sute de monede bancnote mai mult sau mai putin valoroase si adunate aleatoriu.
La un moment dat simti nevoia sa te axezi pe una sau mai multe nise.
Un subiect probabil obisnuit pentru voi: spre ce tipuri de colectii v-ati orientat, care considerati ca sunt cele mai interesante samd?
Din cate stiu eu:
- unii se orienteaza spre un metal anume: numai monede de aur sau numai de argint samd.
- unii vor dori sa faca colectia a unei valori nominale a carei forma si metal a fost schimbata in timp: de la un 1 banu 1867 pana 1 ban 2010.. zic .
- unii toate monezile si bancotele emise intr-o anumita perioda: Carol, Mihai I sau Carol II.. etc.
Aduc acest subiect in fata pentru ca unii foarte incepatori ca si mine se trezesc in fata cu cu cateva zeci sau sute de monede bancnote mai mult sau mai putin valoroase si adunate aleatoriu.
La un moment dat simti nevoia sa te axezi pe una sau mai multe nise.
Eu spre ex. colectionam strict pe criteriu de grafica - asta era practic tematica mea si asa a fost de la inceput, in urma cu peste 20 ani. Nu conta tara sau metalul nici valoarea. O moneda trebuie sa ma impresioneze la design cand o studiez. Pt. mine degeaba e rara/valoroasa daca nu imi place la grafica, nu merita atentia mea. Eram axat doar pe perioada moderna (1800-Prezent). De ceva vreme am hotarat sa vand tot ce am metal comun (am dat o mare parte deja) si sa opresc doar pe cele din Au si Ag. Probabil le voi scoate la vanzare si pe acestea in viitor. Pastrez doar cateva anume. Momentan nu mai achizitionez nici o moneda. Acum tot capitalul se orienteaza spre ceasuri, alta pasiune care imi papa banii. 
Cand mi-am pus prima oara intrebarea asta, am gasit raspunsul in Romania moderna ( 1867-prezent) dupa criteriul: an si monetarie + Austro-Ungaria aproximativ 1700 - 1918 - tip. Pe masura ce am colectionat au intervenit si falsurile de epoca. La un moment dat am hotarat sa adaug un criteriu la Romania - starea, lucru ce m-a determinat sa pun pauza pe celelalte colectii si sa il scot pe Carol I din joc.
Momentan, colectionez monede romanesti de circulatie din perioada 1921 - prezent, dupa criteriul: An,monetarie si stare de conservare cat mai buna, preferabil Aunc- Unc.
Momentan, colectionez monede romanesti de circulatie din perioada 1921 - prezent, dupa criteriul: An,monetarie si stare de conservare cat mai buna, preferabil Aunc- Unc.
-
operator59

foarte bun topicul!
eu personal, dupa vreo 5 ani, m-am decis sa raman pe domeniul: monede din toata lumea perioada 17xx - prezent, cate o singura moneda din fiecare serie.
argumentul a fost pasiunea pentu istoria universala (mai mult cea moderna) si pentru geografie (ramura politica).
e costisitor (ca orice colectie/pasiune) si de volum, dar.. merita
.
beboss: parerea mea e ca un colectionar foarte rar gaseste grad de comparatie in/la alt colectionar (per toata colectia), nishele de colectionat fiind foarte multe. Adica, iti recomand sa te axezi pe ceva care te va motiva sa continui acea colectie, si s-o faci doar pentru tine, fara sa urmaresti a "depasi" alte colectii/alti colectionari (desi, indirect, toti o facem).
eu personal, dupa vreo 5 ani, m-am decis sa raman pe domeniul: monede din toata lumea perioada 17xx - prezent, cate o singura moneda din fiecare serie.
argumentul a fost pasiunea pentu istoria universala (mai mult cea moderna) si pentru geografie (ramura politica).
e costisitor (ca orice colectie/pasiune) si de volum, dar.. merita
beboss: parerea mea e ca un colectionar foarte rar gaseste grad de comparatie in/la alt colectionar (per toata colectia), nishele de colectionat fiind foarte multe. Adica, iti recomand sa te axezi pe ceva care te va motiva sa continui acea colectie, si s-o faci doar pentru tine, fara sa urmaresti a "depasi" alte colectii/alti colectionari (desi, indirect, toti o facem).
La sfarsitul anilor 80 colectionam timbre, iar dintr-o discutie avuta cu alt colectionar am inteles ca in Romania prezinta un interes mult mai mare timbrele romanesti in fata celor straine. Acest lucru m-a ajutat in schimburile ulterioare.
Ca investitie criteriile sunt diferite de cele care ghideaza pasionatii.
Exista, asa cum ati mentionat, colectionari orientati catre monede de anumit tip: metal, valoare nominala, perioada de timp, zona geografica sau alte diferite tematici: personalitati, religie, forma monedei etc.
Motiv pentru care trebuie sa gasiti singur catre ce segment sa va indreptati.
Nu stiu daca este vorba neaparat de apropierea de o nisa, mai de graba de ce il atrage pe colectionar...
Oricum, s-a discutat cu ceva timp in urma despre cum sau cand au inceput o parte din membrii forumului sa colectioneze.
Segmentul ales necesita acumularea de informatie, mai multa sau mai putina.
Ca investitie criteriile sunt diferite de cele care ghideaza pasionatii.
Exista, asa cum ati mentionat, colectionari orientati catre monede de anumit tip: metal, valoare nominala, perioada de timp, zona geografica sau alte diferite tematici: personalitati, religie, forma monedei etc.
Motiv pentru care trebuie sa gasiti singur catre ce segment sa va indreptati.
Nu stiu daca este vorba neaparat de apropierea de o nisa, mai de graba de ce il atrage pe colectionar...
Oricum, s-a discutat cu ceva timp in urma despre cum sau cand au inceput o parte din membrii forumului sa colectioneze.
Segmentul ales necesita acumularea de informatie, mai multa sau mai putina.
-
mihai_a380

Buna intrebare.
Ultima oară modificat 19 Oct 2012, 19:16 de către mihai_a380, modificat 1 dată în total.
La inceput,probabil ca fiecare incepator,colectionam de toate,orice moneda,orice medalie...etc.Acum,dupa ceva timp,am inceput sa colectionez cam tot ce are o anumita vechime...Cat despre monede am inceput sa ma orientez pe tematica marina,monede din orice perioada/orice tara care au reprezentate barci,corabii,pesti,ancore...etc.Alternativ colectionez si monede antice de orice tip,atata timp cat mi le pot permite.
Bineinteles nimic nu este batut in cuie,cel putin ptr mine.Pasiunile se nasc treptat si orice are inceput are inevitabil si sfarsit.Poate sunt singurul,dar parca sclipirea aceea de la inceput a inceput sa cam stinga "incet".Monedele parca au inceput sa-si piarda acel farmec misterios "de la inceput" lasand mai mult ideea si imaginea unei simple bucati de metal!Poate am eu o fire mai visatoare dar oare nu in asta consta adevarata pasiune a colectionarului de monede???
Bineinteles nimic nu este batut in cuie,cel putin ptr mine.Pasiunile se nasc treptat si orice are inceput are inevitabil si sfarsit.Poate sunt singurul,dar parca sclipirea aceea de la inceput a inceput sa cam stinga "incet".Monedele parca au inceput sa-si piarda acel farmec misterios "de la inceput" lasand mai mult ideea si imaginea unei simple bucati de metal!Poate am eu o fire mai visatoare dar oare nu in asta consta adevarata pasiune a colectionarului de monede???
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Re: Tipuri de colectii
Colectia mea de monede moderne consisita din piesele cu valoarea de o unitatea monetara: 1 dolar, 1 peso, 1 leu, 1 euro, etc. Colectionez numai monede care au circulat in tara respectiva (nu ma intereseaza piese emise in regim de concesiune pur si simplu in scopuri comerciale).
Argumentul a fost cam similar cu cel mentionat de catre colegul 3odagn: istoria si geografie.
Happy collecting and Happy New Year!
Argumentul a fost cam similar cu cel mentionat de catre colegul 3odagn: istoria si geografie.
Happy collecting and Happy New Year!
Din ce am citit până acum, am observat că fiecare a colecționat la început „de toate”, urmând ca, pe măsură ce se acumulează experiență și cunoștințe, aria de interes să se restrângă. Deocamdată mie îmi pare rău să mă despart de monedele strânse (deși valoarea de piață este mică), deși am o tematică pe care aș vrea să o abordez. 
-
operator59

re
Si pe mine inainte ma pasiona orice moneda.Orice an orice tara.
Acum m-am axat pe Romania Si monede care au circulat pe teritoriul actual.
Acum m-am axat pe Romania Si monede care au circulat pe teritoriul actual.
Ordo Ab Chao...