Alfabetul numismaticii
Ma refeream la reproducerea piesei antice (unde semnul indicat de dvs era un insemn al fabricantului copiei). Legat de siglele folosite pe monede la batere, acestea sunt in numar mare si le intalnim in toate perioadele istorice. Daca precizati exact ce doriti sa aflati o sa incerc sa va ajut. Dupa cum fiecare isi alege un domeniu de colectionare, afla prin consultarea cataloagelor ce sigle sunt intalnite. La monedele moderne de exemplu aceste sigle sunt date in Krause.
Acum imi dau seama ca poate credeti ca aceste "litere" sunt standardizate indiferent de moneda si epoca. Nu este asa, ele reprezinta in timpuri diferite lucruri diferite. La monedele moderne se pun in general pentru a stabili monetaria care a emis moneda, daca moneda respectiva se emite la fel de mai multe monetarii. Uneori in locul lor se pun mici elemente grafice (de ex cornul abundentei) care sunt reprezentative pentru o anumita monetarie. Oricum nu confundati prescurtarile din legenda cu siglele. Siglele se pun in anumite locuri, in timp ce (in general dar nu exclusiv) legenda se pune in jurul circumferintei in interior (fireste).
Acum imi dau seama ca poate credeti ca aceste "litere" sunt standardizate indiferent de moneda si epoca. Nu este asa, ele reprezinta in timpuri diferite lucruri diferite. La monedele moderne se pun in general pentru a stabili monetaria care a emis moneda, daca moneda respectiva se emite la fel de mai multe monetarii. Uneori in locul lor se pun mici elemente grafice (de ex cornul abundentei) care sunt reprezentative pentru o anumita monetarie. Oricum nu confundati prescurtarile din legenda cu siglele. Siglele se pun in anumite locuri, in timp ce (in general dar nu exclusiv) legenda se pune in jurul circumferintei in interior (fireste).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
Iacob Tudor Alexandru

Doresc sa cumpar un cantar pentru monede.
Banuiesc ca un cantar cu precizie mai mare - sutimi de gram - e mai bun decat unul doar cu zecimi. Bineinteles si pretul e pe masura.
Am gasit acum un NOname, costa 50 lei, si Leuchturm, la 150 lei.
Credeti ca merita diferenta de pret? Adica cel mai ieftin ar putea sa nu catareasca exact?
Banuiesc ca un cantar cu precizie mai mare - sutimi de gram - e mai bun decat unul doar cu zecimi. Bineinteles si pretul e pe masura.
Am gasit acum un NOname, costa 50 lei, si Leuchturm, la 150 lei.
Credeti ca merita diferenta de pret? Adica cel mai ieftin ar putea sa nu catareasca exact?
Ramane intrebarea: merita pretul mai mult decat dublu? Cel noname isi face treaba? sau imi cantareste 7 grame in loc de 5? Daca are o eroare de 0.01, adica 6.41 in loc de 6.40, nu cred ca e un capat de tara pt un incepator.
Toata lumea si-a cumparat Leuchturm? Si-a cumparat cineva unul ieftin si l-a aruncat cu prima okazie?
Toata lumea si-a cumparat Leuchturm? Si-a cumparat cineva unul ieftin si l-a aruncat cu prima okazie?
re
Parerea mea este sa mai strangeti bani.Cantaru il cumperi odata si il ai toata viata(mai schimbi cate o baterie).
Nu are rost sa va grabiti.
Nu are rost sa va grabiti.
Ordo Ab Chao...
Cand am fost in Marea Britanie mi-am cumparat un cantar no-name la 6 lire (30 de lei) cu transportul inclus; precizia e de 0.1 grame, merge pana la 500g, are afisaj iluminat, merge cu 2 acumulatori sau baterii R3 (AAA) si pana acum am fost foarte multumit de el.
Link eBay (livrare doar in Marea Britanie): http://cgi.ebay.co.uk/500g-0-1-Precisio ... 4aa505e98c
Mai jos o poza cu cantarul meu in actiune.
Link eBay (livrare doar in Marea Britanie): http://cgi.ebay.co.uk/500g-0-1-Precisio ... 4aa505e98c
Mai jos o poza cu cantarul meu in actiune.
- Fişiere ataşate
-
- 1.jpg (90.22 KiB) Vizualizat de 10480 ori
re
http://www.shop-bucuresti.ro/Diverse/Ca ... 42ecc.html
Acesta e cu doua zecimale.Si nici nu are pret mare.
Acesta e cu doua zecimale.Si nici nu are pret mare.
Ordo Ab Chao...
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
paul_aramis

eu unul nu aş recomanda nici unul din cântarele prezentate pentru cântăriri pentru monede. asta pentru că nici unul nu are precizia necesară unei astfel de cântăriri. poate doar ăsta http://www.shop-bucuresti.ro/Diverse/Ca ... 0a333.html, dacă cei care îl oferă la vânzare ştiu care e diferenţa dintre rezoluţie şi precizie.