variante moneda 10 bani aflata in circulatie

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Cacuci

variante moneda 10 bani aflata in circulatie

Mesaj de Cacuci »

Buna tuturor,

Am si eu urmatoarea nelamurire. Zilele trecute am fost sa cumpar lapte la un automat de langa Oradea. Automatul accepta bancnote de 1,5,10 lei, si monede de 10 ,50 bani . Am introdus cateva zeci de monede de 10 bani. In mod repetat, una dintre cele de 10 bani mi-o refuza (si cadea jos in sertarasul de rest).Am incercat de mai multe ori, sa ma conving ca nu a fost o eroare aleatorare, insa nu a luat-o nici in ruptul capului. Am dus-o acasa si am comparat-o cu alte trei monede de 10 bani, insa din ani diferiti. Cea in cauza e din 2009, si am comparat-o cu doua din 2010 si una din 2007. Le-am masurat cu sublerul: diametru 20,4 mm, grosime 1,7 mm la toate. Doar la greutate moneda exceptie avea 4,1 g, iar restul 4,0 g. Nu am la dispozitie cantar cu rezolutie mai mare de o zecimala.
Stie cineva pe ce principiu merg aceste automate? Pe greutatea monedei? Pe diametrul ei? Oare pentru 0,1 grame(daca nu chiar mai putin) sa o refuze? E semnificativa diferenta asta pentru a fi inclusa ca varianta? Stilistic nu pare diferita moneda, iar detaliile nu sunt mult mai reliefate, dimpotriva, pare batuta cu o stanta mai uzata.
sebii

Re: variante moneda 10 bani aflata in circulatie

Mesaj de sebii »

Cacuci scrie:Buna tuturor,

Am si eu urmatoarea nelamurire. Zilele trecute am fost sa cumpar lapte la un automat de langa Oradea. Automatul accepta bancnote de 1,5,10 lei, si monede de 10 ,50 bani . Am introdus cateva zeci de monede de 10 bani. In mod repetat, una dintre cele de 10 bani mi-o refuza (si cadea jos in sertarasul de rest).Am incercat de mai multe ori, sa ma conving ca nu a fost o eroare aleatorare, insa nu a luat-o nici in ruptul capului. Am dus-o acasa si am comparat-o cu alte trei monede de 10 bani, insa din ani diferiti. Cea in cauza e din 2009, si am comparat-o cu doua din 2010 si una din 2007. Le-am masurat cu sublerul: diametru 20,4 mm, grosime 1,7 mm la toate. Doar la greutate moneda exceptie avea 4,1 g, iar restul 4,0 g. Nu am la dispozitie cantar cu rezolutie mai mare de o zecimala.
Stie cineva pe ce principiu merg aceste automate? Pe greutatea monedei? Pe diametrul ei? Oare pentru 0,1 grame(daca nu chiar mai putin) sa o refuze? E semnificativa diferenta asta pentru a fi inclusa ca varianta? Stilistic nu pare diferita moneda, iar detaliile nu sunt mult mai reliefate, dimpotriva, pare batuta cu o stanta mai uzata.
Cred ca mai e un topic de genul asta cu un aparat de cafea care se pare ca face la fel, in fin din cauza greutatii se pare ca nu le accepta.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Aceeasi poeste era si la automatul de cafea de la servici, monedele de 10 bani din anumit(i) ani nu le accepta nicicum. Nu mai gasesc acum topicul vechi in care s-a discutat.
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Am cautat inainte sa postez un alt topic, si nu l-am gasit. E posibil sa fi cautat dupa alte cuvinte cheie. Am studiat pe net principiul automatelor de acest gen.
Se pare ca intai verifica diametrul monedei, dupa care o cantareste, iar la urma o testeaza in camp electromagnetic. Ultima proba presupune plasarea monedei intre doua solenoide, primul parcurs de camp magnetic, iar din al doilea se masoara campul magnetic indus. Apoi se compara cu valoarea care ar trebui sa reiasa pentru o moneda ok.
Nu stiu cum sa imi dau seama la care din probe a cazut moneda. Se pare ca lea cea de diametru nu. E posibil ca la greutate sau la electromagnetic.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Si eu am intalnit aceasta problema la un automat de cafea care nu accepta monede de 10 bani 2009 sau 2010 (nu mai retin care era anul), insa nu stiu care este principiul pe care functioneaza aceste aparate. E posibil sa fie greutatea. Chiar si unele bancnote de 10 lei (tot de fabricatie recenta)au probleme in a fi acceptata la unele atm-uri de plata.
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Am cautat printre restul pieselor de 10 bani pe care le-am gasit pe acasa.Am gasit inca una din 2009. La cantar si aceasta are 4,1 g in timp ce restul (din 2010, 2007) au 4,0 g. Am sa mai caut alte exemplare din 2009 sa vad daca intreaga serie e cu 0.1 g mai grea.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Cu siguranta exista diferente, iar descoperirea acestora este mai relevanta pentru monede UNC (daca se poate vorbi astfel de noile emisiuni).
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Rezulate proaspete din "laborator" :

Din 11 piese extrase consecutiv dintr-un fisic 10 bani 2009 8 bucati s-au incadrat in intervalul 4.03-4.05 g iar 3 piese 4.11-4.13 g.
Doar la cele 3 piese grele muchia este perfect dreapta ( aproape taioasa ) in timp ce la celelalte 8 muchia este usor rotunjita. Diferenta este in genul pieselor 1910 si 1914 variantele Hamburg si Bruxelles.
Concluzia mea este ca s-au folosit 2 tipuri de rondele ( blancuri ), eventual de la 2 furnizori diferiti.
Scrie răspuns