variante 5 lei 1880-1906, 1978

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

banivechi scrie:Cred ca e vorba de un strikethrough aici. Baterea monedei s-a facut existind o cirpa intre matrita si flan. In cimp ramine amprenta tesaturii.

Buna seara d-le banivechi,
d-vs spuneti ca acele linii sunt amprentele unei tesaturi? (nu vreu sa intelegeti ca neg cea ce ziceti....dar mie nu-mi este clar)
Nu inteleg cum poate o cirpa sa provoace asemenea urme pe o moneda.
Sa zicem ca aveti dreptate d-le banvechi, dar cum va explicati urmatoarea poza?
Totusi eu nu inteleg cum a fost asezata aceasta carpa incat a lasat amprente doar pe campul monedei.....dece nu apar si pe gatul lui Carol? :shock:
Fişiere ataşate
5lei1880linii1.jpg
5lei1880linii1.jpg (33.43 KiB) Vizualizat de 13879 ori
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
skillz1

Mesaj de skillz1 »

Asta este povestea cu ridurile, cred ca este acoperita in alte threaduri sigur.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Analizand monedele din colectia personala, am gasit un 5 lei 1881 cu zimti de la muchie inclinati spre dreapta. Ati mai inalnita asemenea monede?
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
larry_7089
nou in forum
nou in forum

Mesaj de larry_7089 »

Salutare!Linia este mai aproape de bulbi la moneda din stanga.
Fişiere ataşate
clipboard_681[1].jpg
clipboard_681[1].jpg (89.08 KiB) Vizualizat de 13558 ori
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

şi ce are asta de a face cu monedele de la 1880-1906?
în plus, la câte ediţii/monede de astea din 1978 s-au bătut, crezi că s-a folosit o singură matriţă?
Ultima oară modificat 12 Feb 2011, 17:22 de către paul_aramis, modificat 1 dată în total.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

paul_aramis scrie:şi ce are asta de a face cu monedele de la 1881-1906?
în plus, la câte ediţii/monede de astea din 1978 s-au bătut, crezi că s-a folosit o singură matriţă?
Daca ati fi citit tot topicul si nu doar titlul ati fi vazut ca s-a vorbit mult despre aceasta moneda si s-a incercat a stabili cate variante ar putea exista la aceasta moneda .
mihai_a380

Mesaj de mihai_a380 »

Diferentele foarte mici cum sunt cele de la monedele de 5 lei de mai sus nu cred ca ar putea diferentia intre tipuri /subtipuri. Nici macar nu cred ca au fost facute intentionat de cineva. Masinile care au facut matritele au si ele o precizie. Daca ma uit bine mai sunt si alte mici diferente pe acolo. Cate matrite... atatea variante...
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

ovidiu^ scrie:
paul_aramis scrie:şi ce are asta de a face cu monedele de la 1881-1906?
Daca ati fi citit tot topicul si nu doar titlul ati fi vazut ca s-a vorbit mult despre aceasta moneda si s-a incercat a stabili cate variante ar putea exista la aceasta moneda .
stimabile, singurul care vorbeşte "foarte mult" pe tema respectivă eşti dumneata. şi cât de mult ai vorbi, tot off-topic eşti. mai ales când răspunsul a fost dat deja, şi nu doar o dată...
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Numarul de matrite NU impune numarul variantelor , ci TIPUL lor . Mai multe matrite bat aceeas varianta daca sunt gravate identic . Daca exista elemente atat de multe si de vizibile precum cele care se pot vedea intre cele doua piese , este clar ca s-au folosit TIPURI de matrite diferite . Diferentele matritelor nu pot fi datorate unor greseli in cazul de fata . Pe langa elementele expuse in ultlima fotografie se adauga si altele mentionate anterior : spatiu dintre perle , diametrul lor , asezarea fata de celelalte elemente ...design`ul literei I (coltul de sus ) ...si lista poate continua . Cele doua monede reprezinta doua variante cu identitati foarte bine definite .
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Poate fi o supozitie ilara, dar totusi, poate ar trebui sa ne gandim si la acest aspect.

Se stie ca numarul de elemente de siguranta ale unei bancnote sau monede sunt mult mai multe decat cele declarate catre public, multe din ele fiind cunoscute doar de o mana restransa de oameni.
Deoarece a fost o moneda batuta timp de aproximativ 13 ani, oare nu se introduceau intentionat mici diferente in matritele folosite in ani diferiti, pentru a se putea sti "lotul" din care face parte moneda? Astfel, in caz de falsificare (cum de altfel a si fost cazul de cateva ori pt aceasta moneda), se putea afla lotul din care a fost folosita ca model moneda falsificata.

Repet, este doar o supozitie, astfel ca astept oalele care se vor sparge in capul meu pt astfel de ganduri :lol:
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

paul_aramis scrie:stimabile, singurul care vorbeşte "foarte mult" pe tema respectivă eşti dumneata. şi cât de mult ai vorbi, tot off-topic eşti. mai ales când răspunsul a fost dat deja, şi nu doar o dată...
Cititi topicul cu rabdare , eu am observat ceva interesant in legatura cu aceasta moneda iar colegii care au participat la discutie ( nu am vorbit singur asa cum vi se pare ) nu au fost deranjati in nici un fel . Chiar colegul Ferdianad care a si deschis acest topic a cerut informatii despre 5 lei 1978. Acum veniti dumneavoastra cu morala . Si nu inteleg atitudinea asta agresiva in a va exprima ... mai ales la persoana a doua. Dar se vede ca nici regulamentul nu ati avut timp sa-l cititi . In fine citatul de la pagina 3 scris de Ferdinand cred ca ar fi potrivit si in acest caz :
ferdinand scrie:"E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune"
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

paul_aramis scrie:stimabile, singurul care vorbeşte "foarte mult" pe tema respectivă eşti dumneata. şi cât de mult ai vorbi, tot off-topic eşti. mai ales când răspunsul a fost dat deja, şi nu doar o dată...
Si care e verdictul dvs., daca spuneti ca raspunsul final s-a dat deja?
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

am spus deja că au fost folosite mai multe matriţe. dacă cineva îşi închipuie că tot tirajul de 5 lei 1978 a fost bătut cu o singură matriţă...
la vreme când s-au bătut acest monede, tehnologia era destul de avansată încă de pe atunci pentru a permite realizarea de matriţe de batere identice între ele şi cu originalul. cum credeţi că realizează chinezii atâtea falsuri de monede care arată exact ca originalele? prin turnare? sigur nu. ci prin matriţare, după monede autentice, prin copiere pozitiv-negativ.

în ceea ce priveşte diferenţele, cele mai multe (deşi mai degrabă aş zice că toate) dintre ele se datorează uzurii matriţei, fie a celei adeziune, fie a celei de folosire (normale sau accidentale):
(sub rezerva că imaginile pe care le am la dispoziţie nu sunt la rezoluţie foarte bună şi acum nu am acces la nici o astfel de monedă)
- litera I cu colţuri diferite de fapt nu are colţuri diferite, e o uzură de adeziune
- picioarele mai scurte ale suportului vasului se datorează unei uzuri de adeziune şi (într-un caz) unei erori combinate adeziune-spargere
- atât cât se poate vedea din imaginile de aici şi din altele pe care le-am găsit, diferenţele de la stâlpul de înaltă tensiune se datorează tot unei erori de adeziune. deocamdată toate monedele pe care le-am văzut şi au stâlpul mai lat mai prezintă o caracteristică: înălţimea reliefului mai mică. se poate verifica foarte simplu cu un sistem de măsurare optic care va arăta cel mai probabil că lăţime maximă în oricare din zonele stâlpului e aceeaşi şi pentru varianta "îngustă" şi pentru cea "lată".
banivechi

Mesaj de banivechi »

paul_aramis scrie: - litera I cu colţuri diferite de fapt nu are colţuri diferite, e o uzură de adeziune
Asta-i buna! Adica dumneata nu vezi ca talpa de sus a lui I de la LEI la una din monede e mai lunga in partea stinga si la cealalta e mai lunga in partea dreapta???
Cele doua monede sint VARIANTE diferite. Punct.
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

presupun că vă referiţi la imaginea din această pagină.

dacă da, văd doar că la cea din stânga partea superioară stângă a literei I "pare" mai scurtă. aşa cum am spus, sub rezerva că folosim pentru analiză o imagine slabă calitativ şi de rezoluţie mică.

întrebare: dumneata mai vezi altceva la moneda din stânga la acest colţ?

PS 1: în mod eronat, continuăm să folosim termenul de matriţă atunci când vorbim de monedele moderne. termenul corect (în limba română) e acela de poanson.

PS 2: tot off-topic suntem. poate îşi face pomană vreun moderator şi mută discuţiile despre moneda din '78 într-un topic nou...
Scrie răspuns