Eu zic ca meritaMateiciuc scrie:capa scrie:Later edit: sau, un alt exemplu, acest 5 lei 1881, AU-53... Sunteti prea exigenti sau NGC prea relaxat?
In legatura cu cei de la NGC eu cred ca unele gradari sunt date foarte gresit.
Intradevar moneda de 5 bani 1885 postata de ovidiu^ nu merita sa fie gradata MS 65.
Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
-
Leopold.Thaler

.
ovidiu^ scrie: 1 leu 1870 VG
5 lei 1881 VF frumos
ovidiu sunt convins ca ai citit aceasta definitie, dar nu cred ca strica daca o voi pune si pe acest topic. Eu spun ca moneda de 1 leu 1870 este F si ca mai este putina strada pana la categoria VG (moneda nu este gaurita, nu prezinta urme de montura).
F – Moneda foarte circulata, cu uzura pronuntata pe toata suprafata, marginile literelor tocite, poate prezenta zgarieturi si doar 40-50% din detaliile originale vizibile. Detaliile mai fine aproape sterse, dar inca partial vizibile, literele foarte uzate, dar vizibile.
Exista si stari de conservare inferioare (VG, G, POOR - majoritatea detaliilor sterse, monedele pot fi gaurite, agatate, etc.). In general monedele aflate in aceste stari merita pastrate in colectii doar daca este vorba de piese ceva mai rare, mai greu de gasit.
- Fişiere ataşate
-
- av.jpg (15.09 KiB) Vizualizat de 9762 ori
-
- rv.jpg (18.63 KiB) Vizualizat de 9762 ori
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Mateiciuc scrie:In legatura cu cei de la NGC eu cred ca unele gradari sunt date foarte gresit.
Intradevar moneda de 5 bani 1885 postata de ovidiu^ nu merita sa fie gradata MS 65.
Diferentele dintre ce credem noi despre monedele gradate si evaluarea NGC sint:Apropo! nu am mentionat niciodata ca sunt un numismat (ca dvs) ci doar un simplu colectionar de monede, care si-a exprimat parerile asa cum fac si alti colegi pe acest forum.
- NGC e o companie profesionala de cea mai mare incredere in domeniu, fiind si "The Official Grading Service of the American Numismatic Association", ceea ce implica si obligatii nu numai faima si drepturi;
- evaluarile lor sint garantate. Citez din NGC Terms:
Mai pe romaneste spus, ei accepta ca in cazul in care se demonstreaza ca au dat-o in bara cu o evaluare, suporta consecintele materiale. Inutil sa spun ca lor le trec monede extrem se valoroase prin mina, iar pentru o taxa intre 19 si 250 $ pe moneda (in functie de valoare) pur si simplu nu isi permit sa dea chix. Sa nu mai zicem ca bunul renume odata dobindit se cere pastrat.The owner of any NGC-certified coin believed to be over-graded or not genuine may submit it to NGC under our Appearance Review service.
If, in NGC’s sole opinion, the grade determined under such review is ultimately lower than the grade originally assigned, NGC will offer one of the following three remedies:
NGC shall purchase the coin from the submitter at its determination of the current market value (see below) for an example of that coin which is correctly graded at the original grade level assigned.
NGC shall exchange the coin in question with an equivalent coin at the original higher grade.
NGC shall return the coin to the submitter at the correct lower grade and pay the difference between the current fair market value (see below) of the coin at the newly established grade and the current fair market value of the grade originally assigned to such coin.
Eu consider NGC ca fiind cei mai buni in bransa.
Cit despre moneda de 50 bani 1901 este in stare Good. La VG ar trebui sa se vada citeva fire de par la efigie, iar literele ar trebui sa fie mai bine conturate (asa cum este 50 bani 1900). Nu e parerea mea, e o simpla comparatie cu exemplele ilustrate in diverse cataloage: Krause, Gadoury, Schoen.
-
Leopold.Thaler

Corect!banivechi scrie:Mateiciuc scrie:In legatura cu cei de la NGC eu cred ca unele gradari sunt date foarte gresit.
Intradevar moneda de 5 bani 1885 postata de ovidiu^ nu merita sa fie gradata MS 65.Diferentele dintre ce credem noi despre monedele gradate si evaluarea NGC sint:Apropo! nu am mentionat niciodata ca sunt un numismat (ca dvs) ci doar un simplu colectionar de monede, care si-a exprimat parerile asa cum fac si alti colegi pe acest forum.
- NGC e o companie profesionala de cea mai mare incredere in domeniu, fiind si "The Official Grading Service of the American Numismatic Association", ceea ce implica si obligatii nu numai faima si drepturi;
- evaluarile lor sint garantate. Citez din NGC Terms:Mai pe romaneste spus, ei accepta ca in cazul in care se demonstreaza ca au dat-o in bara cu o evaluare, suporta consecintele materiale. Inutil sa spun ca lor le trec monede extrem se valoroase prin mina, iar pentru o taxa intre 19 si 250 $ pe moneda (in functie de valoare) pur si simplu nu isi permit sa dea chix. Sa nu mai zicem ca bunul renume odata dobindit se cere pastrat.The owner of any NGC-certified coin believed to be over-graded or not genuine may submit it to NGC under our Appearance Review service.
If, in NGC’s sole opinion, the grade determined under such review is ultimately lower than the grade originally assigned, NGC will offer one of the following three remedies:
NGC shall purchase the coin from the submitter at its determination of the current market value (see below) for an example of that coin which is correctly graded at the original grade level assigned.
NGC shall exchange the coin in question with an equivalent coin at the original higher grade.
NGC shall return the coin to the submitter at the correct lower grade and pay the difference between the current fair market value (see below) of the coin at the newly established grade and the current fair market value of the grade originally assigned to such coin.
Cit despre moneda de 50 bani 1901 este in stare Good. La VG ar trebui sa se vada citeva fire de par la efigie, iar literele ar trebui sa fie mai bine conturate (asa cum este 50 bani 1900). Nu e parerea mea, e o simpla comparatie cu exemplele ilustrate in diverse cataloage: Krause, Gadoury, Schoen.
Nu stiu dc am inceput sa ii criticam pe cei de la NGC ba mai mult si ebay-ul este criticat de unii.
.
banivechi scrie:Mai pe romaneste spus, ei accepta ca in cazul in care se demonstreaza ca au dat-o in bara cu o evaluare, suporta consecintele materiale. Inutil sa spun ca lor le trec monede extrem se valoroase prin mina, iar pentru o taxa intre 19 si 250 $ pe moneda (in functie de valoare) pur si simplu nu isi permit sa dea chix. Sa nu mai zicem ca bunul renume odata dobindit se cere pastrat.
Credeti ca aceste diferente le vad doar numismatii?
avers: lovitura pe cantul monedei, posibil mici urme de verdigris.
revers: mica uzura la spranceana, par, mustata si barba.
Mai sunt si altele la draperie, cautati-le dumneavoasta. Nu am zis ca NGC nu sunt profesionali ci ca doar acest 5 bani 1885 este foarte departe de MS 65 ceea ce sunt sigur ca vedeti foarte bine si dumneavoastra!
Parerea mea este ca aceste semne de uzura pot fi vazute si de un copil de 10 ani.
Pe viitor voi incerca sa nu mai raspund la provocarile dvs. Cred ca m-am facut destul de bine inteles.
- Fişiere ataşate
-
- 1885_5_bani_126.jpg (89.21 KiB) Vizualizat de 9707 ori
-
- 1885_5_bani_130.jpg (76.67 KiB) Vizualizat de 9707 ori
Mateiciuc scrie: In legatura cu cei de la NGC eu cred ca unele gradari sunt date foarte gresit.
De la "une gradari" la "doar acest" e o mare diferenta. Din prima Dv afirmatie nu s-ar zice ca-i considerati profesionisti pe cei de la NGC!Nu am zis ca NGC nu sunt profesionali ci ca doar acest 5 bani 1885 este foarte departe de MS 65 ceea ce sunt sigur ca vedeti foarte bine si dumneavoastra!
Iar ca sa spun si parerea mea despre moneda de 5 bani 1885: o consider NECIRCULATA, batuta cu o matrita uzata. Nu dau cifre, ca nu am privit-o la microscop, si nici nu am facut cursul de grading de la ANA. Ca o fi 62 sau 65 nu exista decit o cale sa aflu: sa o trimit la gradare, nu sa cer parerile unora pe forumuri!
Si dintre noi doi eu consider ca Dv sinteti cel cu provocarile. Fiindca emiteti prea multe "axiome" si prea putine "teoreme" cu demonstratii.
Eu cind afirm ceva de obicei imi sustin teoria, iar daca mi se demonstreaza ca gresesc pot fi atit de fair play incit sa ma recunosc invins .
Eh, pai si dumneavoastra de ce va dati cu parerea pe forumuri despre starea monedelor daca desconsiderati aceasta indeletnicire? Mai ales in cadrul unei discutii care are ca titlu fix "Cum ne descurcam cu gradarea monedelor (bancnotelor)"... Ati putea, de exemplu, sa participati doar la discutiile pe care le considerati demne si sa le ignorati pe celelalte (ca aceasta).banivechi scrie:Ca o fi 62 sau 65 nu exista decit o cale sa aflu: sa o trimit la gradare, nu sa cer parerile unora pe forumuri!
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Cred ca ati inteles gresit ce-a vrut sa spuna dl. banivechi, si anume faptul ca nu intrebi pe un forum daca o moneda e MS62 sau MS65, asta e imposibil de spus dintr-o imagine mica.
Despre moneda de 5 lei 1881, uitati-va la stema in ce stare e, tocita rau in punctele inalte, draperiile tocite, ciucurii la fel, luciu nu, clar nu poate fi XF.
Despre NGC e clar ca sunt profesionisti de vreme ce multi americani au incredere sa ofere sute de dolari in plus pentru o moneda declarata de ei MS70 fata de alta MS69. Dar la Romania putem pune semne de intrebare, mie multe mi se par supraapreciate. Moneda de 5 bani 1885 este sigur necirculata, nu exista dubii.
Haideti sa vedem concret pe exemple, 3 alese la nimereala de pe ebay.
Despre moneda de 5 lei 1881, uitati-va la stema in ce stare e, tocita rau in punctele inalte, draperiile tocite, ciucurii la fel, luciu nu, clar nu poate fi XF.
Despre NGC e clar ca sunt profesionisti de vreme ce multi americani au incredere sa ofere sute de dolari in plus pentru o moneda declarata de ei MS70 fata de alta MS69. Dar la Romania putem pune semne de intrebare, mie multe mi se par supraapreciate. Moneda de 5 bani 1885 este sigur necirculata, nu exista dubii.
Haideti sa vedem concret pe exemple, 3 alese la nimereala de pe ebay.
- Fişiere ataşate
-
- 1 leu 1906 MS-66 a.jpg (70.19 KiB) Vizualizat de 9664 ori
-
- 1 leu 1906 MS66 b.jpg (59.93 KiB) Vizualizat de 9664 ori
-
- 20 lei 1930 MS63 a.jpg (98.45 KiB) Vizualizat de 9664 ori
-
- 20 lei 1930 MS63 b.jpg (94.92 KiB) Vizualizat de 9664 ori
-
- 5 lei 1930 MS63.jpg (81.29 KiB) Vizualizat de 9664 ori
Dar putem sa dezbatem daca o piesa este AU( -58 ) sau MS( -62 )? Imaginile nu sunt chiar atat de mici, si ar trebui sa ne incurajam sa ne dam cu parerea, nu sa ne apostrofam daca o facem.claus scrie:Cred ca ati inteles gresit ce-a vrut sa spuna dl. banivechi, si anume faptul ca nu intrebi pe un forum daca o moneda e MS62 sau MS65, asta e imposibil de spus dintr-o imagine mica.
Dar piesa spre care am indicat eu este AU-53? Ati vazut cat de tocita este efigia?claus scrie:Despre moneda de 5 lei 1881, uitati-va la stema in ce stare e, tocita rau in punctele inalte, draperiile tocite, ciucurii la fel, luciu nu, clar nu poate fi XF.
Daca imi permiteti o gluma, mai ales pentru ca am o parere buna despre NGC in general, poate e marketing. Altfel si cei de la Carrefour sunt profesionisti de vreme ce isi permit sa ofere de 10 ori diferenta daca e mai ieftin in alta parte.claus scrie:Despre NGC e clar ca sunt profesionisti de vreme ce multi americani au incredere sa ofere sute de dolari in plus pentru o moneda declarata de ei MS70 fata de alta MS69.
Poate nu aveti dumneavoastra dubii, dar altii evident ca au. Eu nu cred ca uzura efigiei este din matrita.claus scrie:Dar la Romania putem pune semne de intrebare, mie multe mi se par supraapreciate. Moneda de 5 bani 1885 este sigur necirculata, nu exista dubii.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Intrati pe http://romaniancoins.org/5bani1882.html si comparati monedele de acolo de 5 bani 83 (matrita noua, detalii "sharp") si 5 bani 85 (fir de par pe revers la ora 1 peste marginea din dreapta a coroanei si pe avers in cercul perlat in partea de sus, detalii "soft") pentru a intelege ce am vrut sa spun prin matrita uzata. Si acolo 5 bani 1885, ca si aici are desenul mai "soft". Ori gravura e mai saraca in detalii din start (o comparatie putin exagerata e cu 250 lei 1935, care pare circulata inca de la iesirea de sub presa), ori matrita e "obosita". Doua ultime argumente in favoarea mea la moneda in discutie aici sint "firul de par" de pe cifra 1 din milesim (= matrita cu o mica crapatura, ceea ce in nici un caz nu se intimpla la o matrita proaspata) si litera U de la Kullrich. Stiu, putea fi prima moneda batuta intr-o luni de dimineata si matrita era inca putin unsuroasa si presa inca nu avea abur suficient pentru 200 tone forta ci doar pentru 180, dar asta nu face moneda in sine mai "circulata".capa scrie: Poate nu aveti dumneavoastra dubii, dar altii evident ca au. Eu nu cred ca uzura efigiei este din matrita.
Iar la gluma cu Carrefour, sincer nu m-am prins: Carrefour sint sau nu sint profesionisti in opinia Dv?
Ultima oară modificat 24 Feb 2011, 01:23 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
Ar mai fi varianta sa fie Made in China....Alnaibii scrie:Mai este si a treia varianta - poate moneda de pe romaniancoins nu e UNC. Ei au pus cele mai bune monede pe care le au.
Si oricum, este o diferenta (in plus pt cea de pe romanian coins).
Adica vi se pare ca niste monede care nu sint necirculate mai au luciu de batere dupa 125 ani?
Invat lucruri noi!
Alnaibii scrie:Mai este si a treia varianta - poate moneda de pe romaniancoins nu e UNC. Ei au pus cele mai bune monede pe care le au.
Intradevar nu toate monedele de pe Romanian coins sunt UNC.
Uitati-va cu atentie la mustata si spranceana la moneda de 5 bani 1885 MS65 si va spune tot adevarul. Inutil se spune ca aceasta uzura este de la matrita
Aceasta moneda nu merita sa fie gradata MS 65!!
Sustin pana la infinit ca aceasta moneda este gradata gresit.
Multumesc mult colegilor care au observat aceste mici urme de uzura si recunosc acest fapt.
Daca NGC a gradat acel 5 lei 1881 AU 53 nu inseamna ca este AU 53 la fel de bine cum 5 bani 1885 gradat MS 65 nu este MS 65 . MS 65 ar primi acel 5 bani 1883 de pe romaniancoins , sau peste ( off topic .. superba piesacapa scrie:Dar piesa spre care am indicat eu este AU-53? Ati vazut cat de tocita este efigia?claus scrie:Despre moneda de 5 lei 1881, uitati-va la stema in ce stare e, tocita rau in punctele inalte, draperiile tocite, ciucurii la fel, luciu nu, clar nu poate fi XF.
Nu toate monedele de pe romaniancoins sunt UNC , corect , dar 5 bani 1885 de acolo este UNC .Alnaibii scrie:Mai este si a treia varianta - poate moneda de pe romaniancoins nu e UNC. Ei au pus cele mai bune monede pe care le au.
Eu personal 5 bani 1885 in discutie gradat MS 65 il vad circulat , putin dar e , deci AU 5...
Si sa presupunem ca este UNC asa cum sustin unii colegi , deci cu o bataie asa slaba ca nu mai are spranceana , o parte din mustata si barba nu s-au imprimat si alte detalii slabe piesa reuseste sa fie totusi MS 65 ... uau . Si detaliile slab imprimate nu sunt rotunjite ? eu aici spranceana o vad dreapta , rasa .
- Fişiere ataşate
-
- 5bani1885_a[1].jpg (82.15 KiB) Vizualizat de 9519 ori
-
- 1885_5_bani_126_105[1].jpg (89.21 KiB) Vizualizat de 9519 ori
-
- 5bani1885_r[1].jpg (73.26 KiB) Vizualizat de 9519 ori
-
- 1885_5_bani_130_214[1].jpg (76.67 KiB) Vizualizat de 9519 ori
Ultima oară modificat 24 Feb 2011, 03:20 de către ovidiu^, modificat 1 dată în total.
Spranceana , parul deasupra urechii , uzura din mustata si barba ma fac sa o consider AU .
In legatura cu piesele postate de Claus ... 5 lei 1930 e naspa , n-are nicio treaba cu MS cu atat mai putin 63 , are doar detalii de XF , hora pare sa fie frecata cu peria de unghii iar acel toning sa fie original sau procurat ?? singurul lucru bun la ea este ca e KN . 1 leu 1906 il vad UNC dar pana la MS 66
mai e cale lunga , foarte lunga . Eu nu zic ca nu sunt profesionisti , sunt cunoscuti in toata lumea , dar nu stiu cum se face ca la monedele romanesti dau cam mereu chix , iar ebayul e plin de exemple ... ca sa nu mai zic ca am si eu cateva exemple acasa
. Si ca sa nu va mai zic ca am cumparat cateva monede de la acest vanzator , cel ce vinde 5 bani 1885 , si pot sa va spun sigur ca se joaca cu pozele si ca toate monedele care le-a avut la romania au fost supraevaluate , deci cum s-a mai scris posibil ca pe acolo sa se mai faca si favoruri pentru clientii fideli . Acum stam si discutam discutii asa e , dar in cazul in care unul din noi ar cumpara acel 5 bani care e posibil sa ajunga pe la 600 de dolari plus TVA ca vine din state , moneda ne ajunge acasa si vedem ca nu are luciu , ca poate e si curatata ( culoarea aia nu prea e cum trebe ) in acel caz e cam trista situatia . Se pot trimite monedele inapoi dar se ramane cu banii blocati o perioada destul de mare de timp si pot aparea si alte complicatii .
In legatura cu piesele postate de Claus ... 5 lei 1930 e naspa , n-are nicio treaba cu MS cu atat mai putin 63 , are doar detalii de XF , hora pare sa fie frecata cu peria de unghii iar acel toning sa fie original sau procurat ?? singurul lucru bun la ea este ca e KN . 1 leu 1906 il vad UNC dar pana la MS 66
- Fişiere ataşate
-
- 1885_5_bani_130[1].jpg (27.95 KiB) Vizualizat de 9516 ori
-
- 5bani1885_r[1].jpg (23.98 KiB) Vizualizat de 9516 ori