Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
-
roantichitati

In cazul pieselor de 5 lei 1906 exista destul de multe piese (mai rar la celelalte monede de 5 Lei Carol I ) la care luciul de batere are o tendinta (doar o tendinta ) catre Polierte Platte adica o suprafata care seamana cu luciul de oglinda , diferit de luciul de batere la care suprafata reflecta in mod neuniform lumina . Acest luciu seamana intr-o oarecare masura cu cel realizat prin polisare ( sau frecarea cu o carpa ) .In cazul de mai sus ,se pot observa mici "neregularitati" la suprafata metalului , normale de altfel , pe obraz , pe gat sub ureche ,suvitele de par de deasupra urechii sunt destul de "rebele" pe avers ( asta in cazul in care relieful lor e unul destul de "delicat" ) iar literele sunt taioase .Aceste elemente nu lasa sa se intrevada vre-o "lustruire" . In cazul unei polisari la nivelul acestor detalii s-ar fi observat o aplatizare . Posibilitatea unei stergeri foarte fine cu o carpa nu este exclus , dar din fotografie nimic nu tradeaza acest lucru .
Unirea muchiei cu cercul de delimitare nu e un "fenomen" izolat . L-am intalnit in decursul timpului la mai multe monede Carol I . In cazul acestui tip de moneda marginea matritei este constituita dintr-un cerc in relief care face delimitarea de restul blancului care formeaza muchia . Acesta fiind relativ destul de subtire se mai "stirbeste" accidental si in acel loc imprimarea este defectuoasa . Imaginea atasata mine este de la un 5 Lei 1880 , unde se poate observa aceeas situatie .
Unirea muchiei cu cercul de delimitare nu e un "fenomen" izolat . L-am intalnit in decursul timpului la mai multe monede Carol I . In cazul acestui tip de moneda marginea matritei este constituita dintr-un cerc in relief care face delimitarea de restul blancului care formeaza muchia . Acesta fiind relativ destul de subtire se mai "stirbeste" accidental si in acel loc imprimarea este defectuoasa . Imaginea atasata mine este de la un 5 Lei 1880 , unde se poate observa aceeas situatie .
- Fişiere ataşate
-
- Snapshot66.jpg (73.9 KiB) Vizualizat de 11546 ori
Acum, ca licitatia s-a incheiat, si a ajuns la 600$ cum s-a previzionat
http://transylvanian-numismatics.com/po ... 457&cid=14
putem sa analizam si http://transylvanian-numismatics.com/po ... 506&cid=17
Credeti ca toate zgarieturile de pe obrazul lui Carol sunt rezultatul unor lovituri in saculet?
Pot sa accept parerea celor mai experimentati, care poate au vazut mii de monede necirculate, ca moneda de 5 bani este un weak strike, dar a doua moneda imi ridica si mai mari semne de intrebare.
http://transylvanian-numismatics.com/po ... 457&cid=14
putem sa analizam si http://transylvanian-numismatics.com/po ... 506&cid=17
Credeti ca toate zgarieturile de pe obrazul lui Carol sunt rezultatul unor lovituri in saculet?
Pot sa accept parerea celor mai experimentati, care poate au vazut mii de monede necirculate, ca moneda de 5 bani este un weak strike, dar a doua moneda imi ridica si mai mari semne de intrebare.
-
Leopold.Thaler

-
Leopold.Thaler

Am si eu o intrebare, care credeti ca este mai rara, 5 lei 1881 G ingust sau varianta ulterioara fara romania pe revers si 6 stele pe muchie?
Si cum gradati moneda atasata?
- Fişiere ataşate
-
- 81 g ingust1mic.jpg (86.64 KiB) Vizualizat de 10906 ori
-
- 81 g ingust mic.jpg (93.03 KiB) Vizualizat de 10906 ori
skillz1 scrie:Am si eu o intrebare, care credeti ca este mai rara, 5 lei 1881 G ingust sau varianta ulterioara fara romania pe revers si 6 stele pe muchie?
De cativa ani urmaresc moneda de 5 lei 1881 fara romania pe revers cu sase stele, am vazut-o in stare mai bunicica pe ebay (adica un VF+) acum doua trei saptamani. Moneda s-a vandut cu 200 de euro, alta moneda in stare mai buna nu am vazut in vanzare pe situl ebay.
Iar moneda de 5 lei 1881 cu G de la rege ingust este greu de gasit in stare XF/aUNC, recent am cumparat eu una VF+ varianta cu G latit care este mai usor de gasit fata de varianta cu G ingust. Parerea mea este ca ambele monede sunt destul de greu de gasit in stari bune (cum am spus si mai sus XF/aUNC si daca se gasesc aceste piese costa). Eu gradez moneda dvs. ca fiind un aUNC.
Daca aveti intetia s-o vindeti trimiteti-mi un mail va rog.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
-
Leopold.Thaler

@ Mateiciuc: Ca o mica coincidenta, am fost si eu interesat de acel G lat, dar ati fost mai rapid, cand am vazut ca s-a dat am intrebat vanzatorul si mi-a zis ca s-a dat pe 100 eur catre map_coins, lucru bun pt ca era frumusica si se gasesc si asa greu.
Putem considera ca aceste monede sunt la fel de rare ca 1884 si 1882 in aceleasi stari? Din pacate nu la fel de apreciate.
Moneda nu este de vanzare, cel putin momentan. Ca o mica idee, vanzatorul cerea 500 eur, vi se pare corect sau prea mult?
Putem considera ca aceste monede sunt la fel de rare ca 1884 si 1882 in aceleasi stari? Din pacate nu la fel de apreciate.
Moneda nu este de vanzare, cel putin momentan. Ca o mica idee, vanzatorul cerea 500 eur, vi se pare corect sau prea mult?