Important despre monedele otomane

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
croissantro

Important despre monedele otomane

Mesaj de croissantro »

Deschid acest subiect cu speranta ca pot aduce un strop de informatie in plus pe acest forum. Personal am luat decizia de a colectiona monede otomane doar. Pe langa limba turca a trebuit sa invat si grafia otomana pentru a-mi fi de ajutor dar am devenit si un atent observator al pieselor ce se afla pe piata, in special la noi. Constat, ca multe dintre ofertele de pe piata romaneasca au preturile orientate dupa cataloagele emise in mare parte in Turcia. Pe de o parte mi se pare corect si normal. Insa exista o nuanta ce incerc sa o explic aici.
Exista doua piete distincte pentru aceste monede, piata din Turcia si cea din afara Turciei, in special Europa. Piata din Turcia este una corecta, ghidata dupa catalog cu preturile aferente insa noi, din afara Turciei nu ne putem ghida dupa aceste preturi si nu putem spera sa vindem si sa cumparam dupa aceste standarde. Va explic si de ce.
Legea nr 2863 din Rep. Turca privind protejarea patrimoniului cultural, catalogheaza monedele emise de sultanii dinaintea ultimilor 6 ca patrimoniu national, ca bun national. (emise inainte de 1255/1861). Totodata legea este foarte stricta in privinta detinerii si instrainarii acestor monede. Doar cei ce au un certificat de colectionar, ce se obtine foarte greu, pot avea in posesie asemenea monede, si doar intre ei, cu acceptul ministerului culturii isi pot vinde monedele. Insa inaintea oricarei tranzactii, statul, are dreptul de preemtiune, dreptul de a achizitiona acea moneda. Detinerea fara certificat de colectionar a acestor monede, vinderea-cumpararea sau scoaterea din tara se pedepsesc cu inchisoare, fie vorba chiar si de un manghir cu o cota de 10$. Introducerea in Turcia a acestor monede este permisa, insa doar un colectionar autorizat o poate face iar moneda introdusa in tara din strainatate nu poate fi vanduta altui colectionar decat statului.
Deci, in Romania de exemplu, daca cineva are in posesie o moneda din 1223 sa zicem, greseste cand ii pune un pret de catalog, pentru ca nu o va vinde niciodata sau foarte greu la acel pret, fiind practic inutila unui colectionar turc, iar un colectionar non-turc nu se va ghida niciodata dupa standarde. Pe celebrul site de vanzari , nu ii dau numele, sunt piese ce se vand la 10 euro, se vand greu, dar asta e piata lor, desi in Turcia ar valora poate 100. Trebuie sa le privim la valoarea pietei pe care se afla. Sper ca m-am facut cat de cat inteles.
Respect
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

adica cele emise pana in 1839 se comercializeaza doar internatinal. iar cele dupa acest an. legal si in turcia. putem incerca sa dezbatem ipotetic si care este motivul?!! eu cred ca atunci cand au ales anul acesta au incercat sa periodizeze numismatica nationala turca in functie de maniera baterii monedei, iar cum in 1844 acestia incep sa bata dupa standarde moderne au ales anul 1839 adica inclusiv 5 ani de batere veche, ca numismatii sa nu fie frustrati ca nu pot avea intreaga domnie a sultanului Abdul Mejid.

sultanii apar in legenda pe moneda ca (actualul)sultanul X fiul lui Y(tatal care nu era mereu predecesorul direct) din dorinta si nevoia de a-si legitimiza domnia. dorescsa atasez urmatorul document.:este un tabel cu toata dinastia otomana facut de mine, dar in care am folosit numele sultanilor cu caractere arabe ca imagini, copiate de pe www.osmanliparalari.com sper ca acest tabel sa-i ajute pe cei pasionati de ,,rondelele" :) otomane
Fişiere ataşate
ottoman3.doc
(169 KiB) Descărcat de 712 ori
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

iar aici este un link cu anii de domnie :crestinii si hejira http://www.zeno.ru/showgallery.php?cat=580
croissantro

Mesaj de croissantro »

Ipotetic se dezbate acest subiect de multi ani in Turcia. Cred ca trebuia pusa o limita si acolo a fost trasa limita. Se comercializeaza liber si legal doar din perioada ultimilor 6 sultani adica de la Abdulmecid pana la Mehmet VI Vahdeddin.
Pot da insa si exemple de piese foarte valoroase. De pe vremea ultimului sultan, Vahdeddin, in afara de moneda de 40 de parale, tot ce a fost emis (1336 + anii domniei) au valori foarte mari si sunt rare. Pe de alta parte, poti gasi pe ocazii o sumedenie de Selim III 1203 , la 20-40 de ron, si daca intri cu ea in buzunar in Turcia te paste "distractia". Fara sa exagerez, sunt multe aspecte in colectionarea monedelor otomane ce intaresc afirmatia unui colectionar batran turc: "colectionarea de monede otomane duce la u dependenta si placere egala cu drogurile":).
Respecte
croissantro

Mesaj de croissantro »

Si revin...
cele emise inainte de 1255 se comercializeaza in Turcia doar intre colectionari insa procedura este urmatoarea. Trebuie sa ai moneda in colectie, colectie al carei liste de inventar este depusa la cel mai apropiat muzeu. cel mai apropiat muzeu de casa sau de colectia ta iti da certificarea de colectionar. Deci, trebuiie inainte de toate sa o ai in colectie sub inventar, inainte cu 3 saptamani de instrainare trebuie sa anunti muzeul. Vand lui X, urmatoarea moneda cu urmatorul pret. Cumparatorul trebuie sa fie neaparat si el colectionar, si el da de veste muzeului de care apartine ca va cumpara piesa. Intre timp, muzeul la care este arondat vanzatorul poate emite pretentia de achizitie, si daca vrea o cumpara, daca nu da OK'ul pentru tranzactie. Cumparatorul o cumpara, cu proces verbal, o fotografiaza, introduce in inventarul personal, inventar si achizitie ce este inregistrata la muzeul de care apartine.
Expresia de muzeul de care apartine inseamna de fapt cel mai apropiat muzeu, muzeu ce iti tine evidenta inventarului si iti da autorizatia de colectionar.
Inainte de autorizare, vine o comise de la Culte acasa la tine sau unde vei tine colectia, analizeaza masurile de securitate ce le-ai luat, si doar daca da ok'ul in privinta sigurantei, iti da certificarea. Daca te muti in alt oras, alta distractie, trebuie sa anunti ca muti colectia, alt muzeu, al ok, alte masuri de securitate etc.....
Si....poate fi vorba doar de un banal manghir cu valoare de 6$.
dorelb

Mesaj de dorelb »

Colectionarea otomanelor necesita un efort in plus din partea unui necunoscator al limbii arabe, dar au un farmec aparte. La noi circula si multe falsuri/zyrnic-uri, copii dupa monedele autentice, utilizate in decursul timpului mai ales la salbe. Problema este cum le putem deosebi.
moderator1

Mesaj de moderator1 »

Totusi dumneavoastra prezentati situatia din Turcia si legislatia de acolo, dar cred ca exista multe monede otomane descoperite in Peninsula Balcanica si in Romania.

Cat priveste pretul de comercializare cred ca vor fi mai mari preturile in Turcia unde exista mai multe persoane interesate de monedele otomane decat in alte tarii.
croissantro

Mesaj de croissantro »

Exact asta am incercat sa explic. Preturile de referinta sunt cele de pe piata turceasca, piata mai scumpa dar neaccesibila noua.
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

eu cred ca putem lua ca preturi de referinta de pe piata turceasca doar cele care trateaza perioada post 1839, fiind incadrata ca perioada legala. cele anterioare acestei perioade ma gandesc. doar la piata internationala unde pot fii comercializate normal. adica io turc sa fiu nu mi'as risca libertatea pentru numismatica, o piata restrictionata legal nu are cum sa aiba preturile ca o piata normala. o modaliate pentru aflare preturilor ar fii ca cei care au facut negot cu monede inainte de anul 2000 cand s'a insasprit treaba in Turcia sa dea cota de piata monedelor pre 1839.(dar cine e dispus sa dea moca asemenea ,,know how" :D
un exemplu de diferente de pret . destul de interesanta ar fi akcelele lui Bayazid I , care in Balcanii ( aceasta zona fiind zona de aprovizioanare pentru piata ilicita de numimatica care trateaza imp. otoman) se gaseste intrun procent infim comparatic cu Turcia. si din aceasta cauza au un pret asemanator celorlati sultani, desi inTurcia au valoare de bullion + aproximativ 50%
Ultima oară modificat 17 Mar 2011, 17:00 de către cuburo83, modificat 1 dată în total.
croissantro

Mesaj de croissantro »

Interesanta idee. incerc sa fac rost de o asemenea lista:D sau un catalog mai vechi turcesc cu preturile.
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

un alt ex ar fi:unul dintre cei mai mari numismati de otomane in viata. prefer sa nu ii dau numele. mi-a spus la un pahar de vorba ca: desi a vazut de a lungul vietii cateva milioane bune de akcele otomane crede ca a vazut doar in jur de 200 de piese emise la Mudava/Modova, si ca dupa el un pret corect de piata ar fi de 20 de euro. dar daca incerci sa iei asemenea moneda de la un negustor te poti considera norocos la 50 de euro, majoritatea cer insa si 100, iar daca este vorba de o piesa rara(rara in sensu de stare si cum e centrata baterea) nu cred ca o gasesti nici la 200, aici se poate studia piata. in ce fel e ea acesibila unor persoane. si aici ma refer la cunostiinte de numismatica orientala cu grafie araba
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

dorelb scrie:Colectionarea otomanelor necesita un efort in plus din partea unui necunoscator al limbii arabe, dar au un farmec aparte. La noi circula si multe falsuri/zyrnic-uri, copii dupa monedele autentice, utilizate in decursul timpului mai ales la salbe. Problema este cum le putem deosebi.

colectionarea otomanelor necesita un efort in plus din partea unui numismat dar nu implicit cunoasterea LIMBI arabe ci doar grafiei acesteia, grafia araba este folosita de multe limbi pe pamant care nu numai ca sunt diferite dar nici macar nu fac parte din aceasi familie lingvistica ex: urdu, farsi(persana/iraniana), araba, tadjik.
Scrie răspuns