Reforma monetara din 1952
Reforma monetara din 1952
Poate intereseaza pe cineva Hotararea Consiliului de Ministri al RPR privitoare la refoma monetara din 28 ianuarie 1952, in care se arata ratele de schimb.
- Fişiere ataşate
-
- Reforma1a.jpg (98.94 KiB) Vizualizat de 5767 ori
-
- Reforma2a.jpg (97.16 KiB) Vizualizat de 5767 ori
-
- Reforma3a.jpg (97.7 KiB) Vizualizat de 5767 ori
-
- Reforma4a.jpg (98.82 KiB) Vizualizat de 5767 ori
-
operator59

cred ca in zilele de preschimbare a numerarului fiecare cap de familie a venit cu tot neamu' dupa el .... doar asa putea schimba pe o paritate cat mai buna (max. 1.000 lei vechi pe membru de familie).
imi imaginez ca se puteau face speculatii in interiorul bancii: preschimbai 10.000 vechi, iar in interior, casierul putea scrie ca a primit de la pers. diferite 10 x 1.000 lei.
totusi, cei din mediul rural, pana s-a mediatizat reforma, cu greu s-au putut mobiliza.
banui ca s-au pierdut bani multi!
imi imaginez ca se puteau face speculatii in interiorul bancii: preschimbai 10.000 vechi, iar in interior, casierul putea scrie ca a primit de la pers. diferite 10 x 1.000 lei.
totusi, cei din mediul rural, pana s-a mediatizat reforma, cu greu s-au putut mobiliza.
banui ca s-au pierdut bani multi!
Mai citeste odata articolele 17 si 19. Nimeni de la banca nu-si risca pielea. In plus, banuiesc ca erau notate datele din buletin tocmai pentru a preveni fraudele.operator59 scrie:imi imaginez ca se puteau face speculatii in interiorul bancii: preschimbai 10.000 vechi, iar in interior, casierul putea scrie ca a primit de la pers. diferite 10 x 1.000 lei.
Da, multi si-au pierdut averile atunci. Tin minte ca parca la reforma din 48 multi si-au cumparat bunuri dintre cele mai ciudate cu care sperau sa faca specula ulterior. Iar in Scanteia aparuse o caricatura, intre multe altele de gen, cu un "omul muncii" care radea de un "afacerist" care a cumparat sobe de toti banii si nu mai avea cu ce sa-si ia de mancare.
Si zvonurile au contribuit mult la ruinarea averilor. Te trezeai cu o reforma dintr-o data care nivela aproape toate veniturile, iar perioada de preschimbare era foarte scurta. Mi se pare ca in acei ani trebuia sa declari metalele si pietrele pretioase la banca (unde se marcau), daca nu, se confiscau. Nu stiu daca n-a fost si o masura care confisca toate aceste bunuri.
-
atlantic3009

reforma monetara
Ma mira articolul 4 adica leul inca mai avea acoperire in aur.
Era legala detinerea de aur de catre populatie atunci sau era un curs pur teoretic?
Era legala detinerea de aur de catre populatie atunci sau era un curs pur teoretic?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
atlantic3009

reforma monetara
Cred ca ma gandisem de fapt la convertibilitate nu la acoperire.
Desi avea acoperire teoretica in aur, leul nu a mai fost convertibil in metal pretios dupa primul razboi mondial.
Despre detinerea de catre populatie vad ca nici nu se mai punea problema: din 1947 era pedepsita foarte sever, cu pana la 25 de ani de inchisoare.
Multumim inca odata pentru actul normativ postat.
Desi avea acoperire teoretica in aur, leul nu a mai fost convertibil in metal pretios dupa primul razboi mondial.
Despre detinerea de catre populatie vad ca nici nu se mai punea problema: din 1947 era pedepsita foarte sever, cu pana la 25 de ani de inchisoare.
Multumim inca odata pentru actul normativ postat.