Intrebare jumatate de gros Petru I Musat

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

jan77

Intrebare jumatate de gros Petru I Musat

Mesaj de jan77 »

Vin cu intrebarea: cat de rara este aceasta moneda? Personal am cautat pe net o poza dar nu am gasit. O are cineva in colectie?
micu_klein

Mesaj de micu_klein »

jan77

Mesaj de jan77 »

Cunosc site-ul foarte bine, acolo nu apare, ma intereseaza cat de rara este moneda de jumatate de gros de la Petru I Musat si daca o are cineva in colectie.
simaky

Mesaj de simaky »

... din pacate link-ul nu cred ca ajuta !

piesele de 1/2 gros Petru I Musat sunt extrem de rare ! in Buzdugan este descrisa o singura piesa de acest tip !

dar inainte de a evalua o astfel de piesa .... sunteti sigur ca e Petru I Musat si nu e Alexandru cel Bun

puteti pune o imagine ? ... ce dimensiune si greutate are piesa ?
jan77

Mesaj de jan77 »

Greu de spus, inca nu am piesa dar cu siguranta am s-o achizitionez. Aproape sigur e Petru I Musat. Nu seamana cu nici o jumatate de gros intalnita pana acum. Aversul este identic grosului numai ca este mai mic evident si fara legenda.
Reversul are scutul cu 2 grinzi si 2 flori de crin. Materialul este argint.

daca aveti poza din Buzdugan, va rog sa o postati, eu nu il am la mine.
simaky

Mesaj de simaky »

nici in Buzdugan nu este prezentata imaginea piesei !
jan77

Mesaj de jan77 »

pai atunci ramane o enigma. Unde gasesc totusi o descriere a monedei?
simaky

Mesaj de simaky »

din buzdugan
Fişiere ataşate
jumatate de gros
jumatate de gros
07.jpg (39.9 KiB) Vizualizat de 20224 ori
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Ca tip monetar, "jumătatea" de groş a lui Petru Muşat a fost subiectul mai multor articole, incepand cu cel al lui Gassauer din 1933 in care e descris primul exemplar. Un articol special este cel al d-lui Octavian Iliescu, Moneda divizionară emisă de Petru Muşat în CN, III, 1980, p. 87-92. Piesa nu a rămas unică:
Între timp au mai fost descoperite o serie de asemenea monede, două în tezaurul de la Buruieneşti-Neamţ (1985), având greutăţi de 0,23 şi, respectiv 0,22 g, una în săpăturile de la Rotopăneşti-Suceava (1970), având 12,5 mm, 0,2 g şi titlu al argintului 800‰ iar alta, fragmentară, în fondul Moscova a colecţiei vechiului Cabinet Numismatic al Academiei Române, având 0,18g şi titlul de 530‰. Media greutăţilor celor cinci monede divizionare cunoscute este de 0,214 g iar mediana este de 0,22 g. Excluzând moneda fragmentară media este de 0,2225 g iar mediana este de 0,225 g. Este evident că acest tip de monedă nu putea fi, din punct de vedere metrologic, jumătatea monedei standard, numită groş, care a evoluat, ca greutate, sincron cu kwartnikul bătut în acelaşi timp la Liov pentru Rusia Roşie. Acesta din urmă, în perioada 1370 - 1382, a scăzut de la 1,12 - 1,10 g la 0,96 - 0,85 g.
(Alexandru Pînzar, Puncte de vedere asupra metrologiei monedelor divizionare moldoveneşti din argint şi billon emise până la mijlocul secolului al XV-lea, p. 5 http://monederomanesti.cimec.ro/art/not ... logice.pdf )

În articolul menţionat O. Iliescu redă acelaşi desen publicat de Gassauer, unde se vede că "jumătatea" de groş corespunde ca reprezentări şi stil groşului cu 7 flori de crin (determinate ca cele mai timpurii emisiuni ale lui Petru I); are aşadar 7 flori de crin in scut (dispuse 4/3 cf. descrierii), plus câte o floare de crin deasupra, în dr. şi în st. scutului ("fasciat de 6 (?) piese în primul cartier").

Dv. vorbiţi despre nominalul divizionar care ar corespunde groşilor târzii cu 2 flori de crin in scut/2 fascii). Fără o imagine discuţiile sunt destul de sterile sau ma rog frustrante pentru cei care n-au văzut moneda :D Oricum trebuie sa vă daţi seama dacă nu cumva este vorba despre centrul decupat al unui groş, procedeu de obţinere a "mărunţişului" aplicat de ex. asupra groşilor lui Ştefan cel Mare.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
jan77

Mesaj de jan77 »

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Am reusit sa achizitionez moneda si atasez si pozele cu aceasta, sper sa fie edificatoare ca v-am tinut in suspans :D
Diametrul monedei este de 13x14 mm si ca greutate pot sa spun ca nu depaseste 0,3 grame, nu am un cantar special dar am aproximat fata de alte monede la care le cunosc greutatea.
Sper ca e una rara :lol:
Fişiere ataşate
avers.jpg
avers.jpg (94.38 KiB) Vizualizat de 20099 ori
Ultima oară modificat 04 Apr 2011, 20:32 de către jan77, modificat 1 dată în total.
jan77

Mesaj de jan77 »

atasez si reversul
Fişiere ataşate
revers.jpg
revers.jpg (95.67 KiB) Vizualizat de 20098 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

jan77 scrie: Sper ca e una rara :lol:
:-)
jan77

Mesaj de jan77 »

Nu poate nimeni sa identifice moneda??
simaky

Mesaj de simaky »

eu zic ca e Petru I Musat 1/2 gros !
avand in vedere ca este suficient spatiu in jurul scutului, fara urme de cerc perlat .... de obicet la piesele cu 2 flori de crin in scut, scutul este mare si atinge cercul perlat !
jan77

Mesaj de jan77 »

Asa este. nu are cerc perlat.
Se mai cunosc exemplare de jumatate de gros cu 2 flori de crin???
Scrie răspuns