Emisiuni BNR in 2011

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

@sorin 70 Poate dvs ati cumparat de la BNR Lipscani monede mai scumpe, dar se parea ca le amuza sau chiar agasa faptul ca eu cumparam fisicuri cu o valoare nominala foarte mica, plus ca am mai cumparat proof-ul cu Vlaicu doar intr-un singur exemplar, doua zile la rand :D

In ce priveste moneda de 50 bani 2011, eu cred ca s-a batut, am senzatia ca am vazut-o odata, mi s-a dat rest sau asa ceva, dar nu i-am dat atentie. In ce priveste piesa de 50 bani 2010, cred ca nu au mai batut-o pe cea obisnuita fiindca a aparut cea cu Vlaicu. Dar cred ca am vazut totusi una pe 2011 (obisnuita), in circulatie. Daca stiam ca e asa rara, o opream.
operator59

Mesaj de operator59 »

ieri am luat (am cerut si am primit) un fisic de 1 ban din 2011 dintr-un magazin.
vanzatoarea mi-a zis ca trezoreria (sau bnr-ul) solicita un cost suplimentar atunci cand un agent economic solicita astfel de fisic-uri.

desi statul te obliga sa detii in casierie suficient "maruntis" sa poti sa dai rest, ca sa respecti legea trebuie sa platesti! interesant!

aveti idee care ar fi aceste costuri?
(tot vanzatoarea spunea ca doar la fisic-urile de 1 si 5 bani se solicita aceasta taxa)
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Nu mi se pare deloc normal, ce costa in plus, hartia ? Ambalarea in fisicuri ? Ridicul.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Monedele fiind grele si necesitand securitate, costa mult transportul de la BNR in teritoriu.
Se aplica un comision celui care le comanda in cantitati mari.
Mie insa nu mi s-a cerut niciun comision de catre banca.

O solutie ar fi ca BNR sa aprovizioneze gratuit trezoreriile judetene iar de la acestea sa se poata aproviziona agentii economici din judet.

In ziua de azi totul costa si e firesc ca aceste costuri trebuie sa fie acoperite intr-un fel.

Am observat ca alte banci nationale sau monetarii pun la dispozitia colectionarilor fisicuri dar cu un pret un pic mai mare decat valoarea nominala, tocmai pentru acoperirea costurilor de manipulare si vanzare.
Si eu sunt dispus sa dau 15-20% in plus si sa obtin 1-2 fisicuri din fiecare fara sa mai pierd vremea cautand.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Am luat astazi , la nominal, 10 fisicuri 1 ban 2005 si 2008 , de la BCR
Deci,se mai gasesc
operator59

Mesaj de operator59 »

totusi, care ar fi logica de a comisiona fisicurile cu monede de 1 si 5 bani?

sa fie faptul ca costurile de batere sunt mai mari decat cele nominale?
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Eu nu inteleg de exemplu care e logica baterii de monede cu valoarea nominala de 1 ban, care aproape ca nu circula (intotdeauna cand am de primit rest mai putin de 5 bani, casierele de la supermarketuri omit sa imi dea restul, desi au monedele respectipve ! iar mie mi-e jena sa cer 2 bani, 4 bani...)

Amj trimis un email la monetaria statului din Bucuresti intreband daca pot achizitiona fisicuri de la ei, si am primit un raspuns sec: "nu", fara nicio formula de politete, fara semnatura, fara nimic, in clasicul stil marlanesc romanesc.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

operator59 scrie: sa fie faptul ca costurile de batere sunt mai mari decat cele nominale?
Fara indoiala. Consider ca aceta este un moft al Guvernatorului...
Mai corect ar fi fost baterea de monede de 1 si 5 lei...
Vranceanu scrie:Eu nu inteleg de exemplu care e logica baterii de monede cu valoarea nominala de 1 ban, care aproape ca nu circula (intotdeauna cand am de primit rest mai putin de 5 bani, casierele de la supermarketuri omit sa imi dea restul, desi au monedele respectipve ! iar mie mi-e jena sa cer 2 bani, 4 bani...)

Amj trimis un email la monetaria statului din Bucuresti intreband daca pot achizitiona fisicuri de la ei, si am primit un raspuns sec: "nu", fara nicio formula de politete, fara semnatura, fara nimic, in clasicul stil marlanesc romanesc.
Este vorba de un sistem psihologic de a face preturi de genul 1,99 lei, iar chestia cu primirea restului cred ca o stiu toti dintr-un hypermarket...

De la Monetarie Dvs. ati primit raspuns, alti nici atat...
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Monetaria nu are voie sa faca operatiuni de tranzactionare a monedelor (fie ele comemorative sau de circulatie).
Monetaria doar executa pe baza comenzilor BNR aceste monede si le livreaza doar catre ei.

Si asa cum spunea si vlahul, ... macar au raspuns (chiar daca "sec"). Altii nu au fost asa de norocosi :lol:
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Singurul loc unde puteti avea noroc este la sucursala BNR din Lipscani,
dar si acolo mi s-a spus ca,daca doresc o cantitate mai mare de monede,va trebui sa anunt cu cateva zile inainte,ca as scoata din depozit
Altfel,in mod normal,puteti primi pina in 1-2 rolluri de monede divizionare de valoare mica (1-5 bani)
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

"O alta ipoteza ar fi ca datorita tendintei de crestere a pretului la cupru sa fi crescut pretul alamei si poate vor inlocui blancul cu unul din otel placat cu alama, mai ieftin, pentru incadrarea in costurile de fabricatie, iar acest proces necesita timp.

Cred ca e vorba de prima varianta, s-au batut suficiente monede in anii precedenti.
Pretul cuprului creste insa moneda de 50 bani mai are "rezerve". Daca socotim pretul actual de aproximativ 4.5 dolari per pound (aprox 453 grame) dintr-un pound de cupru se pot bate cred vreo 100 de bucati de 50 bani (610 grame nu stiu exact cat la suta zinc are alama din monede) ceea ce inseamna 50 lei - aproximativ 16 dolari.
Deci inca este cam de 3-4 ori mai mult decat valoarea metalului, chiar daca blancurile sunt probabil mai scumpe pentru ca se importa. Intr-un an de zile insa nu garantez ca o sa se mentina peste valoarea metalului :D
Cred ca doar la piesa de 1 ban costurile de realizare sunt mai mari acum decat valoarea nominala.
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Azi am fost la BCR langa Biserica Rusa (Bucuresti), si cand am intrebat de fisicuri, casiera, cu un mare sictir in ea (scuzati expresia) m-pa trimis la... Banca Nationala. Cand i-am spus ca stiu ca unele persoane au cumarat fisicuri de lpa BCR, a ridicat din umeri.

In alta ordine de idei, azi in pasaj la Universiptate, mare agitatie. S-a organizat un fel de expozitie lpegata de istoria Bucurestiului, si cativa copii imbracati retrop imarteau un fel de ziar, format foarte mare, legat de subiect. (Cine doreste, il pot da, cu 5 lei). Panourile aveu ca subiect, in mare arte, Muzeul national dee arta / Palatul regal, si BNR. Am senzatia ca evenimentul o fi fost sponsorizat de BNR. Ipar lpegat de BNR, fopartpe mupltp satiu dedicat fipguripip lpupi Eugeniu Carada, considerat ctitor al bancii nationale. In fapt, ersonajul a fost foarte mare francmason la vremea lui, ridiculizat cat cuprinde de emipnescu. Asa se explica "ascensiunea" lui post mortem, la un secol si ceva....
capa

Mesaj de capa »

atlantic3009 scrie:610 grame nu stiu exact cat la suta zinc are alama din monede
Cu80 Zn15 Ni5

http://romaniancoins.org/ro1ban2005.html
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Disponibile astazi,la BNR , in fisicuri:
50 bani 2010
10 bani 2009
5 bani 2011
Monede de 1 ban, aproape de loc,cu mare greutate am luat 10 bucati.
Ca de obicei,doamnele de acolo au fost foarte amabile , eu unul nu am nimic sa le reprosez
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

capa scrie:
atlantic3009 scrie:610 grame nu stiu exact cat la suta zinc are alama din monede
Cu80 Zn15 Ni5
Calculul meu considera cam 30 -35 la suta zinc dar vad ca nu e ok, inseamna ca e mai mult cupru si se bat mai putine monede cam 86 deci 43 lei. Depinde insa si cat e marja de profit a bancii :D
Ar fi pacat sa dispara ultima moneda "cinstita" de la noi.
Scrie răspuns