banii vorbesc!

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
operator59

banii vorbesc!

Mesaj de operator59 »

Pe cat e de frumoasa este pasiunea de a colectiona monede, la fel de frumoasa este istoria fiecarei monede in parte.

tind sa cred ca majoritatea colectionarilor de moneda straina nu cunosc istoria emiterii monedelor ce le colectioneaza. Detinem doar informatii tehnice de gen: metal, tiraj, pret estimativ, etc.

Astfel fac invitatie tuturor sa ne impartaseaca ce stiu despre anumite monede, mai mult decat informatiile regasite in diverse cataloage.

Incep prin a va descrie istoria monedelor ce au circulat in coloniile de leprosi din Columbia.

Aceste monede prezinta interes prin valoare lor numistatica, insa mai mult de atat prezinta mare interes din punct de vedere medical si sociocultural

In vremurile trecute, lepra (boala Hansen) se considera a fi foarte contagioasa. Pentru ca nu se cunostea nici un tratament, mai multe tari au infiintat colonii de leprosi. Asttfel, tarile care au infiintat colonii de leprosi pentru care au batut moneda "speciala": Brazilia - Colonia Santa Tereza, Panama - Palo Seco, Filipine - Culion, Venezuela - Maricibo, Isla de Providencia si Cabo Blanco.
Exista si tari in care coloniile de leprosi utilizau aceeasi moneda de circulatie ca restul populatiei. In Statele Unite au existat astfel de colonii: Carville - Louisiana si Pearl City.

Au existat 3 colonii de leprosi in Columbia: Aqua de Dios, Cano de Lord si Contratacion iar aceste monede au avut un circut intern in cadrul acestor locatii. Motivul era de a nu se transmite aceasta boala contagioasa catre utilizatorii de moneda uzuala(populatia sanatoasa).

Din motive sanitare, monedele trebuiau frecate si spalate foarte bine in fiecare saptamana. Este unul din motivele pentru care cele care se mai gasesc pe piata prezinta o uzura destul de mare.

Cuvantul "LAZARETO" se regasea pe fiecare moneda. Este un cuvant de origine spaniola ce inseama "leprosi".

Toate cele 3 colonii de leprosi din Columbia au fost inchise in anii '50 dupa ce s-au descoperit tratamente antibiotice menite sa distruga bacteria de lepra. Prin tratament, leprosii au putut fi reintegrati in societate, monedele utilizate in colonii fiind preschimbate in monede de circulatie nationala. Astfel, doar un numar mic de monede au ramas, majoritatea fiind topite odata cu inchiderea coloniilor.

Monedele batute in aceste colonii au fost de mai multe valori: de la 1 centavo pana la 50 de centavo. Mai multe informatii despre valori, metale, tiraje, etc regasiti si in cataloagele Krause.
Fişiere ataşate
columbia leprosarium 2 centavos.jpg
columbia leprosarium 2 centavos.jpg (26.59 KiB) Vizualizat de 5202 ori
columbia leprosarium 50 centavos.jpg
columbia leprosarium 50 centavos.jpg (25.74 KiB) Vizualizat de 5202 ori
EUXIN RO

Mesaj de EUXIN RO »

Tare interesant nici nu am stiut de asa ceva,o idee foarte buna ati avut cu aceasta rubrica de monede cu destinatie `speciala` ca sa zic asa...poate mai apar subiecte ,si informatii de acest gen.
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
banivechi

Re: banii vorbesc!

Mesaj de banivechi »

Laudabil efortul Dv, insa aveti 2 mici scapari:
operator59 scrie: Aceste monede prezinta interes prin valoare lor numistatica, insa mai mult de atat prezinta mare interes din punct de vedere medical si sociocultural
Cuvantul "LAZARETO" se regasea pe fiecare moneda. Este un cuvant de origine spaniola ce inseama "leprosi".
1. Puteti va rog sa explicati prin ce anume credeti ca aceste monede prezinta interes medical?
E bine stiut ca lepra nu se transmite prin monedele trecute din mina in mina.
2. Lazareto nu inseamna neaparat "leprosi". E o denumire generica atit pentru statii de carantina (holera, ciuma) cit si leprozerie.
Wikipedia zice: A lazaretto or lazaret is a quarantine station for maritime travellers. Lazarets can be ships permanently at anchor, isolated islands, or mainland buildings. Until 1908, lazarets were also used for disinfecting postal items, usually by fumigation.[1] A leper colony administered by a Christian religious order was often called a lazar house, after the parable of Lazarus the Beggar.
Ar mai fi nedumerirea in ce priveste teoria spalatului saptaminal al monedelor pentru evitarea contaminarii. Pai aceste monede erau pentr uz intern ("bani de lagar"), ele nu ieseau din insula sau colonia de leprosi.
http://digital.ipcprintservices.com/pub ... 47504&p=46
De la pagina 44 e un articol pe aceiasi tema. Sper ca am reusit sa "sharui" intreaga revista, nu numai coperta...
operator59

Mesaj de operator59 »

multumesc de aprecieri!

1. e drept ca lepra este privita altfel azi fata de acum 50-100 de ani.
totusi, insusi instituirea de astfel de colonii arata ca se credea a fi o boala contagioasa:
Boala se transmite prin contact îndelungat cu persoana bolnavă, se presupune că pentru aceasta e necesar contactul cu secrețiile sau excrețiile bolnavului de lepră. (sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Lepr%C4%83)
Daca tratarea unui anumit virus presupune crearea unui context in care trebuie sa se bata si moneda speciala, cred ca cele doua sunt in stransa legatura.
mai mult, dl. simaky (forum-ist activ), fiind doctor de profesie, pe langa o colectie extraordinare de monede, colectioneaza si diverse obiecte/valori ce au legatura cu medicina (sa fiu scuzat adi ca am folosit "brand-ul" tau :D ). e posibil sa fie direct interesat de informatiile din acest topic (dac anu le detine deja).

2. aveti dreptate. sursele de pe net confirma ceea ce spuneti.
oricum putem spune ca face trimitere catre lepra deoarece prima actiune de tratare a acestei boli este instituirea unei carantine.
spalatul banilor poate fi considerata a fi una din practicile care mai tarziu s-au dovedit a fi ineficiente, ca multe altele. sau poate are si explicatie logica, dar nu v-o pot oferi eu. :oops:

personal ma gandesc ca, daca as fi trait in acea perioada, nu as fi putut intra in contact cu aceste monede decat daca as fi avut lepra. Nu as fi acceptat o astfe de concesie :lol: . Este unul din motivele care ma face sa cred ca aceste monede au un statut special si o istorie aparte.

parerea mea...
operator59

Mesaj de operator59 »

Istoria monedelor franceze din Westphalia.

Regatul din Westphalia a fost fondat de catre Napoleon, prin tratatul de pace de la Tilsit din 1807, dupa infrangerea armatei prusace in Batalia de la Jena-Auerstedt. Atunci Prusia a trebuit sa cedeze toate teritoriile de la stanga raului Elba.
A fost infiintat ca un stat vasal Frantei. Denumirea regatului are o legatura destul de mica cu vechea regiune Westphalia, detinant doar o mica partea din aceasta.

Napoleon Bonaparte il pune la conducerea Regatului Westphalia pe fratele sau Regele Jerome Napoleon (1807 - 1813).

Regele Jerome incearca sa inlocuiasca vechea moneda de circulatie de pe teritoriul noului regat prin introducerea de noi monede cu subunitate centime/centimes si frank/franken.Astfel se urmarea uniformizarea valutelor din cadrul regiunilor ce apartineau Regatului Frantei.

Astfel au aparut monede de 1, 2, 3, 5, 10 si 20 centimes. aversul acestora avea prezenta monograma Regelui Jerome iar reversul prezenta valoare nominala si bineinteles numele noului rege: HIERONYMUS NAPOLEON. Modele de x mark prezentau chipul Regelui Jerome si HIERONYMUS NAPOLEON pe avers, reversul avand valoarea nominala si "titulatura" KOENIG VON WESTPHALEN.

In tot acest timp (6 ani) vechile monede prusace: pfennig + thaler au circulat in paralel. De altfel, monedele impuse de noul rege nici nu au fost prea bine primite in randul populatiei.

Desi tirajele de batere nu se cunosc foarte bine, se banuie a fi fost destul de mari.
Preturile de colectie a monedelor Regelui Jerome nefiind foarte scumpe

Dupa lupta de la Leipzig 1813, Jerome fuge in exil.Regatul se destrama prin Congresul de la Viena, fiind absorbit de catre Regatul Prusiei. Astfel in 1815 va deveni provincia Westphalia.

Mai multe informatii despre valori, metale, tiraje, etc regasiti si in cataloagele Krause.

Aceste monede mi se par interesante prin faptul ca desi autoritatea statala (regele) s-a schimbat,impunand un nou sistem monetar, populatia a avut repulsii fata de inlocuirea monedelor. Vechile monede au circulat inainte, in timpul si dupa regatul Regelui Jerome Napoleon. Astfel, putem accepta ca un fenomen socio-cultural apropierea populatiei unei regiuni de denumirea unei monede de circulatie.
Fişiere ataşate
westphalia 20 centimes.jpg
westphalia 20 centimes.jpg (46.09 KiB) Vizualizat de 4912 ori
westphalia 1 mark.jpg
westphalia 1 mark.jpg (29.79 KiB) Vizualizat de 4912 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

operator59 scrie: Vechile monede au circulat inainte, in timpul si dupa regatul Regelui Jerome Napoleon. Astfel, putem accepta ca un fenomen socio-cultural apropierea populatiei unei regiuni de denumirea unei monede de circulatie.
Nu stiu de unde ati tradus chestia cu apropierea populatiei. Preferinta nu suna mai bine?
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Am si eu o poveste legata de leii romanesti, dar mai neaosa, asa.... Pe la 1900, poate 1910, stra-stra-bunicul meu, care era taran intr-o comuna aflata la cativa km distanta de Medgidia, in judetul Constanta, mergea uneori la targ sau ca sa vanda grane, miei, oi, etc. Fapt este ca vindea produse in cantitati mai mari, un fel de en-gros, deci, probabil la negustori care ulterior le distribuiau pe plan local. Si acum faza nostima: se ruga de acei negustori, le facea poate si o mica reducere, ca plata sa i-o faca in bancnote de hartie si nu in monede de aur. Explicatia: pe drumul spre casa erau uneori opriti de talhari care le luau banii, iar bancnotele le ascundeau in captuseala hainei si astfel treceau cu ele ! Mai tarziu, dupa primul razboi mondial, cand leul nu mai era ce fusese, batranul (stra-strabunicul meu) povestea amuzat chestia asta...
Iata deci ce valora leul romanesc si cum hartia era complet acoperita in aur ! Si cum erau banii de hartie perceputi de populatia cea mai simpla (tarani), cu cata incredere si ce echivalenta absoluta era in mintea lor, intre monedele de aur si bancnotele de hartie ! :D
Scrie răspuns