Cat de rar este 1 ban 1883 ?
Buna ziua.
Cine are aceasta moneda in colectie daca are placere sa ne lasa o poza.
Cine are aceasta moneda in colectie daca are placere sa ne lasa o poza.
-
Cristian Ciuplea

1883
Exista colectii cu 1 leu 1876, 2 lei 1901, 20 lei 1868, 2 lei 1881B si altele.
Banutul din 1883 lipseste !
Banutul din 1883 lipseste !
Re: Cat de rar este 1 ban 1883 ?
Ceva gasit din intamplare pe facebook la Cumpar Bani Vechi
In Romanian Coins nu scrie nimic de o moneda 1 Ban 1883!!!A fost vreodata emisa?A circulat?In care condiţii? Are cineva informatii despre aceasta raritate? Multumesc!
O cautare in acest forum , se citeste apasand " Mergi la mesaj " , apare cu albastru dreapta jos
search.php?keywords=1+ban+1883
search.php?keywords=1+ban+1883
zerobani,multumesc!Ceva,ceva am inteles...1 ban 1883,ca de altfel si 1 ban 1888,sunt trecuti la categoria mãrţişoare,jetoane,probe...Excentricitaţi,cum le numea cineva.E interesant!Foarte putini au vazut o poza cu el si aproape nimeni nu l-a vazut in realitate!Sa-l aiba in colectie,nici vorba!Mãi sa fie! 
-
Cristian Ciuplea

1 Ban 1883 este pomenit pe Romanian Coins, dar la 1900.
Moneda exista si este din bronz, fata de 1888, care este bronz aurit ( toate au fost asa ).
Pentru mine 1 Ban 1883 este cea mai rara moneda a Romaniei, ca piesa, exceptand o anumita calitate ( grd. de conserv. )
1883+1888 se ofereau la baluri regale unor personalitati , care donau bani.
Mai mult ca sigur ca cele mai multe piese nu ajungeau la colectionari de monede si astfel s-au pierdut.
Raritatea enorma a banului 83, fata de 88, mi-o explic prin lipsa pojghitei de aur, care facea ca moneda, dupa niste zeci de ani in sertarul d-lui general x, sa se faca " neagra".
Si asa probabil ca multe au fost chiar aruncate.
Poza piesei de 1 ban 83 ( facebook) ar trebui sa fie a unui 88 prelucrat.
Moneda exista si este din bronz, fata de 1888, care este bronz aurit ( toate au fost asa ).
Pentru mine 1 Ban 1883 este cea mai rara moneda a Romaniei, ca piesa, exceptand o anumita calitate ( grd. de conserv. )
1883+1888 se ofereau la baluri regale unor personalitati , care donau bani.
Mai mult ca sigur ca cele mai multe piese nu ajungeau la colectionari de monede si astfel s-au pierdut.
Raritatea enorma a banului 83, fata de 88, mi-o explic prin lipsa pojghitei de aur, care facea ca moneda, dupa niste zeci de ani in sertarul d-lui general x, sa se faca " neagra".
Poza piesei de 1 ban 83 ( facebook) ar trebui sa fie a unui 88 prelucrat.
Curiosity Killed The Cat !
Cei care participa la deshumari mai gasesc cateodata in mormintele vechi una de 5 , 10 sau 20 bani 1905 - 1906 , moneda ce se lega la mana mortului . Exista posibilitatea multor monede sa se fi degradat si in acest fel. Nu observasem , dar daca sunt urme de aur poate sa fie si un 1888 modificat ori au fost aurite si cele din 1883 .
Multumesc pentru raspuns,domnule Cristian Ciuplea!Am cautat in Romanian Coins si intr-adevar,la 1 ban 1900,erau informatii mai ample despre 1 ban 1883.Am ramas totusi cu un dubiu...Romanian Coins scrie:"Din 1883 şi 1888 sînt cunoscute variante mai degrabă teoretice ale monedei de 1 ban." De ce "mai degraba teoretice"?Chiar nu exista nimeni care sa detina unul in mod...practic? Inegrit sau neinegrit de timp,asa cum spuneti dumneavoastra, ar trebui sa existe undeva...
De altfel,gandindu-ma la acest bãnuţ himeric, imi vine in memorie o celebra fraza a lui Nae Cațavencu:"Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”
Multumesc inca o data!Cu stima!
De altfel,gandindu-ma la acest bãnuţ himeric, imi vine in memorie o celebra fraza a lui Nae Cațavencu:"Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”
Multumesc inca o data!Cu stima!
-
Cristian Ciuplea

Pt. dl. Zerobani :
Piesa prezentata ca 1883 este bronz aurit, 100%.
Partial se vede pojghita mai bine, partial este mai multa patina.
Piesa este f. frumoasa si apreciez aureala la ca. 90-95%, adica pastrata ca originala, dar patinata.
In general :
Se vorbea cu multi ani in urma ca la 88 sunt piese bronz aurit, dar si numai bronz.
In Krause-Mishler aparea si o proba, la un pret derizoriu chiar si pt. acele timpuri.
Multi le bagau la martisoare.
As crede asta, daca s-ar fi dat la femei, numai si de 1 martie, sau daca aveau toarta.
Jeton nu poate fi, doar daca era moneda de necesitate cu val. de 1 ban ( cam putin ! ) valabil la cantina regala.
Proba iarasi nu prea cred, nr. de 500 buc. ar fi cam mare.
Eu am avut un singur ban 1883, bronz cu patina si alta n-am mai vazut pe viu, nici in poza.
Pin pacate ma chinui de vreo 2 ani sa primesc o poza la ea de la cumparator, fara succes.
Mai stiu de la un colectionar, care n-ar avea nevoie sa minta, ca a avut si el una, dar a vandut-o , ca dorea una si mai calitativa.
Atunci nu realizase cat de rara este moneda si pana astazi n-a mai vazut nimic.
Piesa prezentata ca 1883 este bronz aurit, 100%.
Partial se vede pojghita mai bine, partial este mai multa patina.
Piesa este f. frumoasa si apreciez aureala la ca. 90-95%, adica pastrata ca originala, dar patinata.
In general :
Se vorbea cu multi ani in urma ca la 88 sunt piese bronz aurit, dar si numai bronz.
In Krause-Mishler aparea si o proba, la un pret derizoriu chiar si pt. acele timpuri.
Multi le bagau la martisoare.
As crede asta, daca s-ar fi dat la femei, numai si de 1 martie, sau daca aveau toarta.
Jeton nu poate fi, doar daca era moneda de necesitate cu val. de 1 ban ( cam putin ! ) valabil la cantina regala.
Proba iarasi nu prea cred, nr. de 500 buc. ar fi cam mare.
Eu am avut un singur ban 1883, bronz cu patina si alta n-am mai vazut pe viu, nici in poza.
Pin pacate ma chinui de vreo 2 ani sa primesc o poza la ea de la cumparator, fara succes.
Mai stiu de la un colectionar, care n-ar avea nevoie sa minta, ca a avut si el una, dar a vandut-o , ca dorea una si mai calitativa.
Curiosity Killed The Cat !
-
popoviciliza

Chiar şi la case mai mari, se aruncă pe apa sâmbetei şi monede de aur, inclusiv dintre cele care nu sunt de circulaţie (aşa cum şi 1 ban 1883, respectiv 1 ban 1888 nu sunt de circulaţie): http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 355#p93355Cristian Ciuplea scrie:1883+1888 se ofereau la baluri regale unor personalitati , care donau bani.
Se poate sa fi fost veritabile,avand in vedere raritatea lor?!Cristian Ciuplea scrie: Eu am avut un singur ban 1883, bronz cu patina si alta n-am mai vazut pe viu, nici in poza.
https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=679&lot=25701
https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=679&lot=25700
Mi se par autentice si cred ca si celor care au dat acei bani pe ele , 1 ban 1883 care se innegrea s-a pastrat in numar mai mic decat 1 ban 1888 care era suflat cu aur .