Aromanii

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

KARAMIHAI

Aromanii

Mesaj de KARAMIHAI »

COTIDIANUL 09.12.2006
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=8 ... 7fdc04f5f0
As fi curios sa stiu parerea voastra despre acest subiect.
Mihai
dragos03

Mesaj de dragos03 »

Statul roman ar trebui sa faca mai mult pentru a le proteja cultura. Insa faptul ca vor sa fie recunoscuti ca minoritate este un gest urat, motivat probabil de dorinta Dlui Canacheu de a fi sigur ca obtine un mandat de parlamentar.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

In primul rand, nu toti aromanii sunt de acord cu domnul Canacheu (domnul Puiu Hasotti e un exemplu in acest caz avand chiar si un discurs in parlament pe aceasta tema).Miza este data insa in primul rand de fondurile care vor fi acordate daca aromanii vor fi declarati minoritate, fonduri cu care dansul crede ca va putea prezerva mai bine traditiile aromanilor.
Problema este ca sunt atati de multi aromani (cifrele date in articol sunt sub numarul real - eu la recensamant m-am trecut roman, nu roman de etnie aromana deoarece acest lucru mi se pare un nonsens), dar practic statul roman nu face nimic pentru a-i ajuta in pastrarea traditiilor si a dialectului (de exemplu s-ar putea ca la televiziunea romana sa se aloce timp de emisie pentru o emisiune cu si despre aromani in aromana).Eu personal ma consider roman, dar sunt mandru de faptul ca sunt machidon :wink: , asa cum altii sunt mandrii ca sunt olteni sau altceva :) .
Ultima oară modificat 19 Ian 2007, 16:04 de către KARAMIHAI, modificat 1 dată în total.
Mihai
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Mihai
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

A mai existat o incercare din partea unei doamne acum cativa ani de a-i iinregistra pe aromani ca minoritate nationala. Ceea ce este grav este ca nu se cunoaste mai nimic despre aromani, in afara de stereotipuri. Pai ce o sa facem in continuare? O sa fie declarati minoritati banatenii, oltenii, ardelenii, maramuresenii, moldovenii, dobrogenii samd? Sunt de acord ca trebuie pastrate traditiile si dialectul, insa acest lucru se face in cea mai mare masura in familie, caci nici in Moldova nu se preda la scoala cum sa fie prezervate traditiile si portul din regiunea respectiva. Nicolae Iorga, cel mai mare istoric roman nu a spus niciodata altceva decat ca este roman.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Privitor la limba romana:
- 4 dialecte, printre care si aromana.
- graiuri sau subdialecte (moldoveneasca, banateana, etc)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_rom%C3%A2n%C4%83

De aici se vede ca adevarul este la mijloc. Aromanii se diferentiaza de romani, dar nu atat de diferiti precum maghiarii, sarbii etc. Am fost parte din aceeasi familie.
Putem accepta ca o populatie desprinsa din majoritari in urma cu peste 1000 de ani, vorbind un dialect al dacoromanei, cu porturi si obiceiuri diferite, dar inrudite, este o minoritate ?
Pana la urma interesul politic va hotara, indiferent de ce credem noi sau aromanii.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

muresanhd scrie:Privitor la limba romana:

De aici se vede ca adevarul este la mijloc. Aromanii se diferentiaza de romani, dar nu atat de diferiti precum maghiarii, sarbii etc. Am fost parte din aceeasi familie.
Putem accepta ca o populatie desprinsa din majoritari in urma cu peste 1000 de ani, vorbind un dialect al dacoromanei, cu porturi si obiceiuri diferite, dar inrudite, este o minoritate ?
Pana la urma interesul politic va hotara, indiferent de ce credem noi sau aromanii.
Aromanii nu sunt o minoritate, sunt romani.
Si intradevar, pacat ca factorul politic va decide asta :!:
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

vlahul scrie:
muresanhd scrie:Privitor la limba romana:

Aromanii nu sunt o minoritate, sunt romani.
Si intradevar, pacat ca factorul politic va decide asta :!:
Cred ca ar fi mai bine pentru aromanii daca ar fi recunoscuti ca romani. UE poate exercita o influenta mai mare asupra statelor cu populatie aromana, decat va reusi vreodata Romania.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

muresanhd scrie: UE poate exercita o influenta mai mare asupra statelor cu populatie aromana, decat va reusi vreodata Romania.
Cum asa :?:
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

vlahul scrie:
muresanhd scrie: UE poate exercita o influenta mai mare asupra statelor cu populatie aromana, decat va reusi vreodata Romania.
Tari ca Albania, Serbia "respecta" drepturile minoritatilor de nu se poate. In Serbia s-a mai imbunatatit ceva in ultimii ani. Daca Romania (tara membra UE) se plange de ceva in legatura cu minoritatile sale altfel se pune problema daca intervine UE. Fondurile europene sunt un factor de presiune foarte convingator.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Aici e putin probabil sa se intaple asa pt ca in cazul minoritatilor pb se rezolva local si nu central in cadrul UE.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

vlahul scrie:Ceea ce este grav este ca nu se cunoaste mai nimic despre aromani, in afara de stereotipuri.
Pai stiti ce crede lumea - ca aromanii se trag din Macedonia (faza tare la TVR cu Hagi legat de chestia asta la transmisia unui meci al nationalei) - problema e gradul de nestiinta in aceasta chestiune :roll: .Pune pe cineva din marea masa sa-ti spuna nume de machidoni celebrii, in afara de Becali, nu cred ca multi stiu de Saguna, de Iorga sau de altii ca au fost aromani.
Mihai
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aromanii sunt romani. Mie nu mi se pare ca-i corect sa fie inclusi in minoritati. Iar dialectele trebuiesc pastrate si hranite, fac parte din cultura nationala.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Mihai Caracotea scrie:
vlahul scrie:Ceea ce este grav este ca nu se cunoaste mai nimic despre aromani, in afara de stereotipuri.
Pai stiti ce crede lumea - ca aromanii se trag din Macedonia (faza tare la TVR cu Hagi legat de chestia asta la transmisia unui meci al nationalei) - problema e gradul de nestiinta in aceasta chestiune :roll: .Pune pe cineva din marea masa sa-ti spuna nume de machidoni celebrii, in afara de Becali, nu cred ca multi stiu de Saguna, de Iorga sau de altii ca au fost aromani.
Exact asta spuneam. Nu este cunoscuta istoria si de aici greselile care se fac. Apoi eu chiar am avut o discutie cu un individ care spunea ca a fost in Macedonia la machedoni :!:
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

muresanhd scrie:
vlahul scrie:
Tari ca Albania, Serbia "respecta" drepturile minoritatilor de nu se poate. In Serbia s-a mai imbunatatit ceva in ultimii ani. Daca Romania (tara membra UE) se plange de ceva in legatura cu minoritatile sale altfel se pune problema daca intervine UE. Fondurile europene sunt un factor de presiune foarte convingator.
Cel mai greu pentru aromani e in Grecia si nu cred ca prea curand se va schimba in aceasta situatie.Nici in Albania, Bulgaria sau Serbia nu este mult mai bine :( .Patria lor este Romania, asta fara nici o discutie
Mihai
Scrie răspuns