Bun pentru 1 leu

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Alnaibii

Bun pentru 1 leu

Mesaj de Alnaibii »

Mi s-a parut intotdeauna ciudata/hilara incriptia pe monedele din 1924: Bun pentru 1 leu/2 lei. Nu intelegeam de ce, avand in vedere ca era o moneda oficiala, nu un jeton.
Apoi am pus in colectie si o moneda franceza de 1 Franc, cu aceeasi inscriptie "Bon Pour". Am inceput sa cred ca a fost o moda, si cum noi copiam totul de la francezi, am copiat si monedele.
De curand am vazut ca si Italia a avut in anii '20 aceeasi marcare a monedelor: Buono da 1 Lira. De asemenea Belgia.

Am observat ca o caracteristica comuna a acestor monede este ca au fost primele monede din alt metal decat argintul, si cred ca din aceasta cauza au pus inscriptia "bun pentru". Oamenii find obisnuiti ca moneda nationala sa fie de argint, puteau sa nu aibe incredere in noile monede din metal comun, si trebuiau cumva incurajati sa le foloseasca, asigurati ca Banca Nationala garanteaza schimbul acestor monede cu argint, paritatea lor.

Mai aveti exemple de alte tari care au folosit "bun pentru" pe monedele lor?
VIKO

Bun Pentru

Mesaj de VIKO »

Din ce mai retin despre asemanarea unor monede romanesti cu cele ale altor state europene si in special cu cele franceze, aceasta se datoreaza asocierii Romaniei la Uniunea Monetara Latina.

Astfel si monedele din 1924 poarta aceasi deviza "Bun Pentru" adaptata dupa limba statelor emitente. Alte monede romanesti unde se regaseste un element comun cu cele franceze sunt cele de 1 leu si 2 lei 1910-1914 prin prezenta femeii in port popular.

Din pacate nu mai retin sigur sursa acestor informatii. Posibil sa le fi dobandit din lucrarea "Sistemul bănesc al leului şi precursorii lui" scrisa de Costin Kiritescu.

Cu aceasta ocazie ii rog pe cei care detin lucrarea si informatii despre acest lucru sa detalieze. Astfel imi voi reimprospata si eu bagajul de cunostinte pe aceasta tema.
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
Mihai

Mesaj de Mihai »

Mai aveti exemple de alte tari care au folosit "bun pentru" pe monedele lor?
Luxemburg, Maroc - parca.
Si Tunisia are niste "bon pour" 0,50 , 1 si 2 franci
VIKO

Bun Pentru

Mesaj de VIKO »

Intrati aici si gasiti mai multe informatii:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Mo ... atin%C4%83
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Intradevar, Luxemburg a emis in anii '20 moneda "bon pour 1 franc", in schimb Elvetia, Spania, si alte tari care au fost in Uniunea monetara latina, nu au avut asa ceva.
Spre deosebire de celelalte tari din Uniune, Elvetia a mentinut moneda de argint pana in 1967.

Prin urmare cred ca datele sunt insufuciente pentru a ne pronunta ca inscriptia se datora apartenetei la Uniunea monetara. De altfel, pe linkul dat spune ca Uniunea si-a suspendat activitatea in anii '20, probabil tocmai din cauza renuntarii tarilor componente la baterea monedei de argint.
Mihai

Mesaj de Mihai »

din cauza renuntarii tarilor componente la baterea monedei de argint.
Tarile ex-membre au mai batut monede de argint (inclusiv Romania), s-a renuntat la etalonul impus prin Uniune fiecare tara stabilindu-si propria "relatie" cu argintul.
VIKO

Bun Pentru

Mesaj de VIKO »

Scuzati-mi intarzierea insa fiind prins cu multa treaba in perioada aceasta abia la acest sfarsit de saptamana am avut timp sa caut informatii. Asa cum am afirmat si intr-un mesaj anterior, in Costin C. Kiriţescu. Sistemul
bănesc al leului şi precursorii lui. Vol. I. Bucureşti, Editura Academiei Române, 1964, p. 161-162 se mentioneaza ca prin aderarea Romaniei la Uniunea Monetara Latina "tările participante la Uniunea latină au adoptat sistemul monetar comun privind greutatea, titlul, modelul şi cursul pieselor monetizate de aur şi argint, a cărui etalon monetar era francul, împărţit în 100 centime".

Se poate observa astfel ca si modelul trebuia urmat ceea ce explica diverse elemente comune cum ar fi "Bun Pentru" la monedele 1 si 2 lei 1924 precum si "Taranca" de pe monedele de 1 si 2 lei 1910-1914 care de asemenea se poate intalni pe monedele altor state care faceau parte la acea vreme din Uniunea Monetara Latina.
danutz

Mesaj de danutz »

Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Intrucat mi s-au sters fara explicatii mesaje postate aici, anunt pe aceasta cale pe dnul Aldor si pe domnii moderatori ca din acest moment ma retrag definitiv de pe acest forum.

Daniel Focsa (Vranceanu)
Ultima oară modificat 24 Sep 2011, 21:19 de către Vranceanu, modificat 1 dată în total.
Scrie răspuns