Prezint mai jos falsul respectiv achizitionat mai demult:
si reversul:
E un fals relativ bine facut, mai bine decat cunoscutele monede din fier.
Are unele probleme la perlele de pe cerc, literele din legenda sunt cam nealiniate si lipsesc unele puncte din legenda de pe revers.
Greutatea este de 22.81 grame inca mult sub cele 25 cat ar fi trebuit.
Nu e atrasa de magnet iar sunetul e evident diferit.
M-a surprins cat de bine realizata este muchia:
care are deviza corecta ("justicia y libertad" si stele in sase colturi)
exceptional.
nu pare o chinezarie. pentru litere aplicate ai nevoie de o tehnologie destul de speciala.
Apare anul pe steluta din dreapta anului?. Ca in imaginea alaturata
ce greutate are daca e falsa trebuie sa fie mai usoara intre 0.5-1 gram
falsurile spaniole nu au fost inventate de chinezi pot sa si falsifice si ei singuri
Nu cred ca este EXTRAORDINAR de greu sa bati pe un `74 un `73
Monetaria aeste aceeasi, anul acelasi, doar la rozeta trebuie sa umbli
Si atunci apare problema adevarata - piesa este de argint a,re vechimea necesara...
Situatia e similara , sa spunem, cu falsurile de 2 lei 1901 provenite din 2 lei 1900
Referirea este la monedele bine cotate din aceeasi serie de monede
1873 are o cota de 10 ori mai mare decat 1874/1875
Numai azi ce am vazut un 1869...
Ultima oară modificat 29 Aug 2011, 23:14 de către cartelcoserv, modificat 1 dată în total.
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
Moneda prezentata are pe stelute stantat 18 si 71 insa cifrele sunt stangaci conturate par zgariate cu mana. Cifra 7 este chiar taiata ca in scrisul de mana
Dar nu e vizibil fara o lupa (se vede doar ca scrie ceva) si cred ca asta nu a impiedicat circulatia. De altfel moneda nu are o cota mare ceea ce ma face sa cred ca a fost un fals de epoca destinat circulatiei.
Moneda e mai usoara cu aproximativ 2 grame dar nu e atat de usoara incat sa se simta "la mana".
La falsurile la monede bine cotate folosind piese de argint din ani comuni este intr-adevar dificil, am citit de cazuri cand steluta respectiva era polizata si se lipea alta cu cifrele corespunzatoare.
Am citit pe multe siteuri de profil ca seria de 5 pesetas ar fi printre cele mai falsificate monede. Sunt o categorie care au falsificate in epoca si care au circulat destul de mult. Mai este o categorie de falsuri pentru raritati numismatice ., Un exemplu la dat domnul castelconserv cu 1874 , o alta categorie sunt monedele pentru a fi contramarcate. Spania avand destul coloni pe vremea aia exista multe raritati numismatice (contramarci) a monedelor spaniole.
Revin cu precizari referitoare la 5 pesetas 1869
Falsul era aproape perfect, singura problema era greutatea, mai mare cu aproape 1 gram
In rest , puteai baga mana in foc ca e originala
Falsul respectiv e interesant. Ne puteti da va rog mai multe detalii: unde l-ati vazut si cam la ce pret?
Desi un fals la o asemenea moneda care apare intr-un targ e absurd (tirajul la 5 pesetas 1869 a fost de 100 bucati). E ca si cum ar apare in targ la Obor (dau doar un exemplu) o piesa de 20 lei 1868
e un fals chinezesc obisnuit , tinand cont de aspect si greutate
de tipul 1 leu 1876 sau 5 lei 1901
banuiesc ca nue atras de magnet, corect?
Later edit
Ce parere aveti, am putea face un catalog - lista cu monedele falsificate pina acum?Structurata pe tari.
Ar fi foarte utila
Daca se decide acest lucru, pot contribui cu mai mult de 100-150 falsuri pe lista
Lita ar trebui sa cuprinda tara - moneda - tara de origiena falsului (daca se cunoaste) - caractersiticile falsului (greutate,diametru,material)
Ultima oară modificat 07 Oct 2011, 09:00 de către cartelcoserv, modificat 1 dată în total.
Si daca cineva crede ca e un fals ordinar dupa patina (priviti cu atentie detaliile). Este un fals cu o realizare exceptionala (dupa urme s-ar putea sa fii fost circulata).