Eroare?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

bobo_778

Eroare?

Mesaj de bobo_778 »

Am primit moneda rest.
M-am uitat atent si nu pare a fi zgrietura, ci mai de graba o eroare din rondela.
Muchia nu este afectata. Se poate sa fie asa?
Fişiere ataşate
10 bani 2.jpg
10 bani 2.jpg (122.5 KiB) Vizualizat de 13390 ori
10 bani.jpg
10 bani.jpg (147.07 KiB) Vizualizat de 13390 ori
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

Interesanta moneda, nu pare ca imperfectiunea respectiva sa fi fost facuta ulterior ci mai degraba ca ar fi o eroare.
Pe avers cum e, se vad si acolo liniile respective?
VIKO

10 bani

Mesaj de VIKO »

Se pare ca la Monetaria Statului mai au loc si erori. Interesanta piesa cu atat mai mult cat eroarea pare sa provina asa cum a spus si propietarul
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
Timis

Mesaj de Timis »

Este mult spus EROARE la aceasta piesa de 10 Bani.Acest gen de piese sant considerate rebuturi si sant distruse in Monetarie. Daca priviti cu atentie veti observa ca linia in relief ce subliniaza cuvantul BANI nu este afectata decat in mica masura ,insa degradarea suprafetei se continua in camp pana la cerc.Deci putem sa tragem concluzia ca ,,s-a interpus un corp strain " intre matrita si rondeaua de batere.
bobo_778

Mesaj de bobo_778 »

Am reusit sa fac o poza mai buna la moneda.
Fişiere ataşate
10 bani 2010.jpg
10 bani 2010.jpg (203.25 KiB) Vizualizat de 13147 ori
Timis

Mesaj de Timis »

Acum se intelege mai bine . Moneda a fost distrusa dupa batere. Se poate vedea clar B si A de la BANI(care -si pastreaza forma),dupa presare-lovitura pe care a primit-o moneda.Exclus EROARE
capa

Mesaj de capa »

Timis scrie:Acum se intelege mai bine . Moneda a fost distrusa dupa batere. Se poate vedea clar B si A de la BANI(care -si pastreaza forma),dupa presare-lovitura pe care a primit-o moneda.Exclus EROARE
Nu reusesc sa urmaresc logica dumneavoastra. Faptul ca, de exemplu, linia orizontala de sub BANI are forma si in zona adancita mi se pare un argument pentru eroare, adica bataie pe blank cu probleme. La cat de adanci par canalele, daca ar fi fost un eveniment ulterior, relieful de batere nu ar mai fi trebuit sa se vada pe fundul canalelor.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

moneda a fost distrusă după batere și prezintă un defect apărut în timpul procesului de placare. zona afectată nu a fost decapată corespunzător și a fost corodată înainte de aplicarea statului de nichel.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Nu prea seamana cu exfolierea monedei din link, pt a fi convingatoare.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... ?pic_id=56
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
bobo_778

Mesaj de bobo_778 »

Am distrus 3 monede de 10 bani :twisted: prin diverse metode sa vad daca pot obtine un defect asemanator si nu am putut obtine.

1. La orice deteriorare ulterioara baterii se distruge relieful de batere
La aceasta moneda relieful este si pe fundul canalelor.
2. Grosimea si adancimea canalelor produse prin zgariere sunt aproximativ egale. ceea ce nu se poate spune de spre moneda aceasta.
3. Este imosibil sa produci un canal prin zgariere, care sa se opresca fix in muchie. Eu nu am reusit.
4. In cazul lovirii se deterioareaza si reversul, iar la aceasta este intact.

Din aceste motive cred ca este un defect de la rondeaua din care s-a batut moneda.
Ultima oară modificat 11 Sep 2011, 02:53 de către bobo_778, modificat 1 dată în total.
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

dacă e imposibil, atunci cum ați reușit?

deterioarea s-a produs pe cale chimică și nu mecanică.
bobo_778

Mesaj de bobo_778 »

Daca canalele s-a produs dupa batere, atunci cum a ramas relieful de batere pe fundul lor? indiferent daca actiunea asupra monedei, ulterioara baterii, este chimica sau mecanica aceasta nu ar fi distrus si relieful? Daca reusiti sa faceti un canal intr-o moneda fara sa distrugeti relieful de batere eu va trimit moneda cadou.
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

nu, nu ar fi distrus și relieful. corodarea chimică poate foarte bine să înlăture un strat relativ uniform de material. similar cum la placare s-a depus un strat uniform și nu s-a pierdut relieful.

când spun corodare nu vă gândiți la straturi cu grosimi de milimetrii, ci la zeci de microni.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Blancul a provenit dintr-o platbanda cu probleme (probleme care se produc in procesul de laminare ) .
Dupa batere portiunea cu pricina s-a exfoliat si a cazut (monedele fiind rasturnate si lovite unele de altele ), iar ulterior a fost nichelata .
1) In cazul in care blancul ar fi fost deteriorat inainte de batere pe portiunile joase nu s-ar fi imprimat nimic , dar in
procesul baterii masa materialului care s-a exfoliat a transmis deformarea plastica la straturile imediat urmatoare .
2) Pentru a fi mai clar imaginati-va ca s-ar bate mai multe table puse una peste alta cu o matrita . Daca inlaturam o bucata din tabla de la suprafata ,
vom observa ca deformarea plastica s-a transmis si la urmatoarea desi daca suprapunem matrita vom constata ca aceasta nu ar putea ajunge la acel relief pentru a-l modela in mod direct .
Faustina

Mesaj de Faustina »

roantichitati scrie:Blancul a provenit dintr-o platbanda cu probleme (probleme care se produc in procesul de laminare ) .
Dupa batere portiunea cu pricina s-a exfoliat si a cazut (monedele fiind rasturnate si lovite unele de altele ), iar ulterior a fost nichelata .
1) In cazul in care blancul ar fi fost deteriorat inainte de batere pe portiunile joase nu s-ar fi imprimat nimic , dar in
procesul baterii masa materialului care s-a exfoliat a transmis deformarea plastica la straturile imediat urmatoare .
2) Pentru a fi mai clar imaginati-va ca s-ar bate mai multe table puse una peste alta cu o matrita . Daca inlaturam o bucata din tabla de la suprafata ,
vom observa ca deformarea plastica s-a transmis si la urmatoarea desi daca suprapunem matrita vom constata ca aceasta nu ar putea ajunge la acel relief pentru a-l modela in mod direct .
Tehnic , sunteti convins ca se poate ? ( ma refer la explicatiile de la punctul 2 )
Faustina
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Scrie răspuns