Mateiciuc scrie:Totusi cred ca daca le-as vedea pe amnadoua in statul de UNC (si ar avea pret egal) as prefera 5 lei 1885....dar sincer inca nu le-am vazut
In UNC sunt imposibil de gasit, dar uitati aici un AG si un F---:
Interesant cum criticam companiile profesioniste care fac milioane bune pe an, si in acelasi timp ne inghesuim sa cumparam monedele gradate de ei.
Nimeni nu e obligat sa cumpere, daca e de parere ca monedele sunt supra-evaluate (pe buna dreptate la multe din ele).
Pana la proba contrarie ei sunt profesionistii indiferent cum gradeaza monedele.
Daca s-ar infiinta o companie de gradare pe nume "X" care ar spune ca moneda dvs. gradata AU-58 de NGC e de fapt XF-45, ati cumpara serviciile firmei "X" sau ale NGC? Daca ale primei, felicitari. Mai greu insa cand veti vedea moneda unui prieten in stare asemanatoare, dar gradata aunc. Si mult mai greu cand veti dori sa o vindeti. Nimeni nu traieste din credibilitate, in cazul de fata firma "X" ar falimenta pe loc cu toata credibilitatea ei.
Claus nu vezi ce se inghesuie numismati sa cumpere piese romanesti gradate de NGC!! daca dai o cautare pe ebay in momentul de fata gasesti zeci de piese care nimeni nu le baga in seama....parerea mea ca in viitorul apropiat vor fi aproape de faliment sau cel putin ignorati de colectionari carea stiu cum arata o piesa gradata VF, XF, aUNC, MS....
later edited
te rog nu mai pronunta cuvantul companiile profesioniste ca ma zgarie pe creier
Mateiciuc scrie:....parerea mea ca in viitorul apropiat vor fi aproape de faliment sau cel putin ignorati de colectionari carea stiu cum arata o piesa gradata VF, XF, aUNC, MS....
E buna asta! Realitatea este ca in vremurile astea tulburi mai multa lume decit ne vine noua sa credem investeste in valori sigure. Care sint aceste valori sigure, difera de la o tara la alta, de la un segment de virsta la altul, de la un nivel de educatie la altul. Eschimosii isi investesc economiile in peste uscat, taranii in lemne si furaje, etc. Altii investesc in tablouri, masini de lux, vinuri rare, aur sau monede.
Exista oameni care platesc 250 dolari un mic dejun din doua oua Alexander, fiindca banii pe care ii cistiga la rindul lor ating si o mie de dolari pe ora. Acesti investitori (foarte multi daca ai ocazia sa ajungi vreodata la un tirg numismatic american) primesc de la consultantii lor o lista cu monede in care e bine sa investesti. Si cauta aceste monede in stari cit mai bune. Cine le da garantia acestori stari bune a monedelor, celor care au bani si dorinta de a investi, dar nu au cunostintele si timpul de a evalua singuri? Nu Mateiciuc, nu banivechi sau altii de pe forumuri! Ci o companie care are renume, este asigurata si care in cazul posibil dar putin probabil sa greseasca te despagubeste integral.
Acesta este un motiv argumentat pentru care aceste companii profesioniste si ma refer si la companiile de gradare si la casele de licitatii, nu vor da faliment prea devreme.
Mateiciuc scrie:frumoasa moneda! este de vanzare? are o lovitura pe cant?
ca asa pare din poza
later edited;
totusi nu inteleg piesa este aUNC sau MS...?
din cate stiu MS este UNC in nici un caz aUNC
MS nu inseamna UNC!!!! Putem vorbi de o echivalenta de la 65 in sus. Intre 61 si 64 e vorba de AU iar pana la au-50 e vorba doar de XF cu mai mult sau mai putin eye appeal.
Proof este cu totul si cu totul altceva. Vorbim de campuri satinate, matrite noi etc etc. Alta mancare de peste.
Mateiciuc scrie:Claus nu vezi ce se inghesuie numismati sa cumpere piese romanesti gradate de NGC!! daca dai o cautare pe ebay in momentul de fata gasesti zeci de piese care nimeni nu le baga in seama....parerea mea ca in viitorul apropiat vor fi aproape de faliment sau cel putin ignorati de colectionari carea stiu cum arata o piesa gradata VF, XF, aUNC, MS....
later edited
te rog nu mai pronunta cuvantul companiile profesioniste ca ma zgarie pe creier
Nu vezi problema in ansamblu. Am mai spus si repet: serviciile de gradare nu isi adreseaza oferta colectionarilor ci dealerilor! Atata timp cat colecionarul X cumpara 5 monede pe an pt colectia personala iar dealerul Y cumpara si trimite la gradat 500-1000 monede este absolut normal ca ei sa nu acorde aproape nicio importanta colectionarului. Pt ei este un business. Nu se alimenteaza din vreo idee nobila de dezvoltare a gandirii numismatice mondiale sau cine stie ce idee gandhista
Nu vor da faliment atata timp cat se gasesc oameni sa cumpere slabul, nu moneda. A se lua exemplul unui 500 lei 1944 care a facut pe ebay aproape 100 eur. In Bucuresti se gasesc cu sutele la 7 euro. Asta ce mai e? Numismatica sau prostie?
florin232 scrie: MS nu inseamna UNC!!!! Putem vorbi de o echivalenta de la 65 in sus. Intre 61 si 64 e vorba de AU iar pana la au-50 e vorba doar de XF cu mai mult sau mai putin eye appeal.
Proof este cu totul si cu totul altceva. Vorbim de campuri satinate, matrite noi etc etc. Alta mancare de peste.
banivechi scrie: ... o companie care are renume, este asigurata si care in cazul posibil dar putin probabil sa greseasca te despagubeste integral.
Acesta este un motiv argumentat pentru care aceste companii profesioniste si ma refer si la companiile de gradare si la casele de licitatii, nu vor da faliment prea devreme.
D-le banivechi,
am inteles ca despagubeste persoanele daca gresesc (NGC)
Dar totusi ''profesionisti'' nu fac greseli asemanatoare...aveti un exemplu la inceputul topicului cu monedele de 5 lei 188...deci ei incearca, eu nu cred ca si-a batut cineva capul sa le trimita monedele gradate gresit inapoi (este timp si bani pierduti, asa ca toti cei nemultumiti o lasa balta, iar ei continua sa-si faca treaba linistiti si fara rusine). Nu vreau sa se inteleaga ca eu gradez monedele, ci doar fac o observatie cu dovezi concrete.
Apropos! sunt curios cat vor mai avea succes daca continua asa.
florin232 scrie:
MS nu inseamna UNC!!!! Putem vorbi de o echivalenta de la 65 in sus. Intre 61 si 64 e vorba de AU iar pana la au-50 e vorba doar de XF cu mai mult sau mai putin eye appeal.
Pentru mine MS /Mint State este moneda necirculata (nu aUNC)
chiar vreau sa-i multumesc domnului roantichitai si domnului Yu_L.Yan ca a postat link-uri in care se vede destul de clar ce inseamna MS.
Mateiciuc scrie: Apropos! sunt curios cat vor mai avea succes daca continua asa.
Vor avea suces atit timp cit piata americana de monede va ramine piata principala. Atit ca numar de piese tranzactionate, cit si ca valoare.
Iar invazia de falsuri chinezesti din ultimii ani nu a facut decit sa dea un avint si mai mare gradarii/certificarii monedelor.
Deci, don't worry!
Firmele americane care gradeaza nu traiesc din acele cateva monede trimise la grading de dl. Vasilescu, Müller, Vasilewski, Gaetano etc.
Ei traiesc din sutele, din miile de monede trimise de niste comercianti.
Si daca comerciantii le dau de lucru, atunci este normal sa astepte o gradare mai superioara decat realitatea.
Atata timp cat exista si acesti creduli, care cred pur si simplu cu adevarat ca exista moneda in calitatea X si o si cumpara, atata timp va exista acest CIRC.
Oare de ce exista o industrie numismatica la piese proof, la seturi proof, la monede cu holograma, la monede pictate, cu piatra de chihlimbar sau cu perluta ( ultima noutate ), la monede puzzle sau la piese uriase de 1 Kg etc. ?
Ea exista pentru ca ei, colectionarii de monede ultra moderne si de senzatie, le vor si le cumpara.
Acesti " colectionari " , plus investorii, speculantii, au posibilitatile materiale.
Si uite asa se nasc raritati, mai facute, mai impinse, dar se fac.
Cand Romania la moneda mai calitativa se cauta, sigur ca si casa de licitatie k. umbla putin mai mult la grading-ul monedei, ca merita.
" Colectionarul " nu cred ca-i va returna casei de licitatie moneda, precum ea ar fi numai " aproape XF " si nu XF+ cum a declarato firma.
Si atunci cine sa dea in judecata firma americana, care infloreste gradul de gonservare pana iti dau lacrimile ?
Cred ca cu o pag. inainte au fost prezentate 2 monede de 5 lei 1885
( prima fiind departe de XF ! ).
Si leul 1873 sau 74 este o moneda f.f.rara in UNC, dar 1885-ul ( 5 lei ) are o alta aura si ar fi in UNC cinstit piesa mai rara.
Probabil ca la monedele din arg., Carol I si inainte de 1910, moneda de 5 lei este cea mai problematica in gasire, incepand cu XF cinstit si curat.
Postez o moneda foarte frumoasa gradata de PCGS care s-a vandut ieri cu suma de US $570,00 ( EUR 429,28 ) un pret destul de mare spun eu.
Sunt curios cum o vedeti dl. Cristian, PCGS a gradato MS64 compania de ''profesionisti'' (binenteles NGC) cred ca ar fi grdato mult peste
va multumesc anticipat
Fişiere ataşate
Picture122.jpg (51.51 KiB) Vizualizat de 11367 ori
Frumoase cele doua piese de 5 lei 1885 postate mai devreme si rar de vazut mai ales la 1885. Ma surprinde diferenta dintre preturile realizate de cele doua monede, a doua obtinand de aproape 4 ori mai mult. Diferente intre ele exista insa sunt destul de mici, dupa parerea mea nu pe masura diferentei de pret. Prima moneda desi mai uzata avand chiar o patina mai frumoasa...
Cristian Ciuplea scrie:La acest 1873 doar cateva frunze mai au nervul pe mijloc ( ar trebui sa se vada la toate in XF ).
Multe frunze-s chiar tocite bine ( suprafata " stearsa " pana la contur ), capul ingerului nu mai are ochi, gura, luciul original nu-l mai vad.
Poate a ramas f.f. putin pe marginea monedei.
Uitati-va bine la "1 " si la "LEU " !
Priviti bine numai perlele din coroana mare si ornamentul la manta, mai ales pe partea stanga .
Deci ce grad de conservare este moneda ?
Moneda nu are luciu si dupa cum am scris o consider VF + . Este uzata , circulata , dar nu are cum sa scada la F , pentru ca probabil d-vs asa o gradati .
florin232 scrie:Leul 73 ar fi gradat un XF45, practic este traditionalul VF+.
Macar cineva este de acord cu mine . Leul 73 nu e gradat Florin , doar 74-ul . Leul 74 prezentat de tine este ... nu am cuvinte , poate numeri pe degetele de la o mana exemplarele ramase in starea respectiva . Totusi daca la moneda respectiva ar fi niste poze mari gen cele postate de mine e posibil sa ii gasim si la asta cusururi . Dar scanul este slab .
florin232 scrie:MS nu inseamna UNC!!!! Putem vorbi de o echivalenta de la 65 in sus. Intre 61 si 64 e vorba de AU iar pana la au-50 e vorba doar de XF cu mai mult sau mai putin eye appeal.
Pai asta ar insemna ca nu am mai avea monede UNC ci doar aUNC . Si totusi toate monedele ce ies de sub matrita sunt UNC , indiferent daca sunt mai unc sau mai putin unc decat celelalte . Altfel putem sa zicem ca primele 100 de monede batute de o matrita sunt poate PROOF LIKE , urmatoareme 100 MS XX , urmatoarele XF si tot asa . Insa si ultima moneda iesita de sub o matrita uzata , sparta si care imprima detalii poate de XF , si acea moneda tot UNC este . Acum ca gasim in slab-uri monede incapsulate MS 62/63 si ele cinstit sunt de fapt AU 55 sau 58 este alta mancare de peste .