Monede si bancnote care au circulat in Transilvania de Nord
-
moderator1
Ironiile fata de dl Klark mi se par fara sens. Evident ca in Romania au circulat numai leii romanesti, dar nu este exclus ca unii militari germani, eventual din zona petroliera Ploiesti-Campina, sa fi platit direct in margi germane, care sa fi fost acceptate ca moneda forte. Ce pare asa de absurd in presupunerea domnului Klark ?
Domnule klark, va recomand urmatoarea lucrare:
Corneliu Olaru, "Echilibre monetare europene, 1918 - 1939", Editura Isis, Bucuresti, 1995. Are un capitol si despre leul romanesc, dar informatia se opreste in 1940, deci nu chiar perioada care va interseaza. Dar poate fi un preambul interesant. In istorie, toate lucrurile trebuie privite in curgerea lor si nu se poate intelege un anumit moment fara cauzalitate.
Domnule klark, va recomand urmatoarea lucrare:
Corneliu Olaru, "Echilibre monetare europene, 1918 - 1939", Editura Isis, Bucuresti, 1995. Are un capitol si despre leul romanesc, dar informatia se opreste in 1940, deci nu chiar perioada care va interseaza. Dar poate fi un preambul interesant. In istorie, toate lucrurile trebuie privite in curgerea lor si nu se poate intelege un anumit moment fara cauzalitate.
Bancnotele respective purtau inscriptia si in limba romana deoarece romanii erau una din minoritatile din Ungaria la acel moment.ferdinand scrie:Am o nelamurire in privinta acestor bancnote (puse in clasorul cu bancnote de vanzare). Pe ele este trecuta valoarea nominala si in limba romana. Au circulat pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul Transilvaniei de nord-vest? Cei ce colectionati bancnote romanesti pastrati, cautati si astfel de bancnote, emise de alte state? Pana acum am oprit bancnotele din anii 1910-1920 care mi-au trecut prin mana, dar realizez ca sunt foarte multe.
20 pengo 1930
100 pengo 1930
10 pengo 1936
50 pengo 1932
20 pengo 1941
100 pengo 1945
500 pengo 1945
1000 pengo 1945
1 milion pengo 1945
10 milioane pengo 1945
Cele aflate in circulatie in perioada 1940-1945 au circulat sigur in zona ocupata, pana la reintoarcerea administratiei romane.
In restul teritoriul Romaniei nu au circulat astfel de bancnote.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Sint sigur ca nici o bancnota cu milesimul 1945 n-a apucat sa circule in Ardeal. Sa nu uitam ca 25 octombrie 1944 e data la care armata romana a terminat eliberarea Ardealului.Cele aflate in circulatie in perioada 1940-1945 au circulat sigur in zona ocupata, pana la reintoarcerea administratiei romane.