5 LEI 1901 fals sau nu ?

Dacă le cunoaștem, ne putem feri de ele!

Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA

roantichitati

5 LEI 1901 fals sau nu ?

Mesaj de roantichitati »

Am cumparat in 2000 sau 2001 o colectie , pt ca ma interesau cateva piese .In acea colectie s-a aflat si aceasta moneda pe care am considerat-o pana acum de putina vreme un fals .Monedaare un sunet sec , care nu seamana cu sunetul argintului respectiv cu sunetul monedelor de 5 LEI Carol 1 . Are aproape de muchie niste goluri pe care le-am interpretat a fi goluri din turnare , iar intre AL si ROMANIEI o "galca".Privita din lateral moneda e putin stramba (ca si cum ar fi fost racita brusc dupa turnare) .Din punctul greutatii moneda nu are probleme .Acum aprox doua luni am testat-o si am ramas surprins , moneda nu numai ca este din argint , ceeace banuiam inainte de a o testa , dar este din argint cu aceeas puritate !!! Oricum valoarea nominala a argintului era mai mica decat valoarea monedei , dar ....nu stiu ce sa mai cred . Este una din putinele monede , pe care avand-o in mana nu pot sa inclin balanta intr-o parte sau alta .M-am mai gandit la situatia in care doar blancul sa fi avut probleme , si apoi moneda sa prezinte aceste caracteristici...dar tot mai raman nebuloase .Am luat in calcule si ipoteza ca moneda sa fi fost arsa , dar am vazut monede de argint (monede de 5 Lei ) care au supravietuit
unui incendiu si arata cu totul altfel . Stie cineva , a vazut , auzit ...de falsuri de epoca de argint la 5 Lei 1901 ?
Fişiere ataşate
4.jpg
4.jpg (227.64 KiB) Vizualizat de 13010 ori
3.jpg
3.jpg (247.04 KiB) Vizualizat de 13010 ori
2co6.jpg
2co6.jpg (254.37 KiB) Vizualizat de 13010 ori
1Ac6.jpg
1Ac6.jpg (111.08 KiB) Vizualizat de 13010 ori
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

Sunt si falsuri de epoca la 5 lei 1901, uitati aici:
http://www.okazii.ro/catalog/57711583/m ... epoca.html
Cunoscandu-ti istoria iti cunosti viata.
simaky

Mesaj de simaky »

moneda nu prea pare a fi falsa !
cate grame are ??? care e diametrul ???
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

Moneda pare in regula. Muchia are zimtii mai rari ca la 1880 de exemplu iar cercul de pe margine este mai lat, dar acest lucru e normal la 1901. Cred ca si diametrul monedei este usor mai mare decat al pieselor din alti ani. Piesa are si o patina frumoasa.
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Cred ca ceea ce incerca dl Roantichitati sa arate in poza cu muchia era curbura acesteia, nu zimtii.
Subscriu si eu ideii ca piesa e autentica, posibil cu defect de turnare (acel bombeu intre AL si Romaniei). Am avut si eu in trecut un 5 lei 1880 stare aproape XF, care avea pe avers doua protuberante ascutite, ca si cum ar fi fost lipit ceva cu pistolul de lipit si apoi rupt, insa pareau din acelasi material cu moneda. Si nu am avut dubii ca moneda era autentica.
Mike

Mesaj de Mike »

Piesa imi pare buna. Aspectul de moneda batuta, relieful si marginea lata specifica acestui tip de moneda sunt toate argumente care sustin autenticitatea piesei.

Fals de argint nu am intalnit la aceste moneda, doar zinc. (si ceva cupru chinezesc :D)
Hunter`

Mesaj de Hunter` »

Cacuci scrie: Subscriu si eu ideii ca piesa e autentica, posibil cu defect de turnare (acel bombeu intre AL si Romaniei)
Daca piesa este autentica ea nu poate avea defect de turnare intrucat este executata prin batere.
pysy1984 scrie:Sunt si falsuri de epoca la 5 lei 1901, uitati aici:
http://www.okazii.ro/catalog/57711583/m ... epoca.html
Piesa de pe okazii clar nu este de argint si asadar nu este relevanta pentru aceasta discutie.
Personal, nu am intalnit falsuri de epoca de argint la monede romanesti, sunt convins ca si aceasta este in regula. Nu ar fi existat niciun fel de ratiune economica pentru executarea unui asemenea fals.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Si dupa parerea mea moneda e buna. Jane, daca nu ti-o place, am eu un loc caldut in clasorul cu monede gaurite, indoite, taiate (abuzate, cum le zic eu)...
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Scuze pt un raspuns cu intarziere .

pysy1984

Asa cum s-a remarcat deja de un coleg intrebarea mea era legata de falsuri de argint , falsurile din plumb si zinc
se intalnesc frecvent la toate tipurile din monedele de 5 LEI ale lui lui Carol I .

simaky

Moneda se incadreaza ca greutate , are 24,8 grame dar ca diametru are cu 3 zecimi de milimetru mai mult , deci 38.3 (masurata cu sublerul ).

Hunter

Exista falsuri de argint si mai ales exista ratiune economica . Personal am intalnit falsuri de argint la 100 lei 1932 si la 1 leu seria 1910-1914 acestea realizate prin turnare (piesele vazute de mine mi-au dat impresia ca fusesera oprite de la punerea lor in circulatie pentru a fi retopire fiind niste rebuturi ,prezentand parti in care metalul nu acoperise toate elementele din matrita , am fost insa surprins de faptul ca in partile fara goluri calitatea detaliilor era foarte buna ) .

In MBR sunt mai multe informatii legate de falsurile din argint dintre care mai jos citez :

"Datorita diferentei intre valoarea nominala si valoarea intrinseca a metalului din monedele de argint , le-a convenit falsificatorilor sa falsifice monede folosind argint de titlu chiar superior celui folosit in monedele oficiale .Se executau prin batere sau turnare .Cele turnate se recunosc repede avand suprafata poroasa , iar zimtii pe muchie nereusiti "

Tot in acelas capitol se reaminteste faptul ca falsurile de argint de 100 lei 1932 au fost realizate foarte bine cu mijloace similare celor din monetarie ,
iar la unele din falsurile de 250 lei 1935 s-a reusit sa se imite exact linia sinusoidala de pe muchie .

banivechi

Mircea , este piesa frumusica fie fals fie autentica , nu intra in categoria pieselor schingiuite .Pretul pt moneda este FIX 250 RON (taxe de transport incluse pt
plata anticipata).
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Totusi, una e sa discutam de falsurile la monedele din perioada anilor 30 si alta sa discutam de cele de la inceput de secol
Eu unul nu am vazut nici un fals de argint (de epoca) la monedele Carol I
Si am vazut si eu ceva falsuri pina acum
In Buzdugan se pomeneste de un fals la 5 lei 1880 , de argint inferior, dar cu greutate 17.92 grame
Nu reusesc sa imi dau seama ce titlu de argint trebuie sa fie ca sa ajunga la greutatea respectiva.Inclin sa cred ca e vorba de un fals de cositor, argintat ulterior, decat un fals din aliaj de argint
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
simaky

Mesaj de simaky »

""Moneda se incadreaza ca greutate , are 24,8 grame dar ca diametru are cu 3 zecimi de milimetru mai mult , deci 38.3 (masurata cu sublerul )""

.... deci piesa e autentica ! ebosa se poate deforma usor in timpul procesului de batere !!!

cat depre falsurile de argint din perioada Carol I - eu nu am vazut niciodata !!!
dar e greu de crezut ca un fals executat prin BATERE in anii 1900 poate avea detalii atat de fine !
NU cred ca RADIVON sau CARNIOL s-ar fi apucat sa falsifice piesele monetare !
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Revin cu o precizare la cele spuse de mine mai sus, raportat la piesa prezenta in Buzdugan ca fiind fals de argint
EXCLUS
Am cantarit toate falsurile mele de 5 lei si toate au intre 18.01 si 19.02 grame
Deci piesa prezentata acolo este cel mult un fals de cositor spoit cu argint sau argintat
In concluzie, nu cred ca exista un fals DIN ARGINT la piesele de 5 lei Carol I
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

simaky

Moneda nu-si modifica diametrul in timpul baterii , deformarea plastica a blancului se face in interiorul unui
"guler" din otel foarte solid .

In 1900 tehnica era destul de avansata , si erau destul de multe ateliere private bine utilate unde realizarea unor falsuri de buna calitate
ar fi fost posibila iar matrita se realiza prin copierea unei piese autentice , deci daca se vroia nu era nevoie de un gravor ci decat de scule si de un bun meserias .

cartelcoserv

Din argumentele dumneavoastra nu puteti trage o concluzie pentru ca mergeti pe premize gresite .

1) Daca doua piese au relativ aceeas greutate ne-am putea gandi ca au aceeas densitate , eventual acelas metal numai DACA ar avea si ACELAS VOLUM .Din moment ce au aceeas greutate cu cele din plumb si piesle sunt realizate din argint rezulta ca au un volum mai mare , mai aproape de
volumul pieselor autentice , deci mai bine reliefate decat cele din plumb.

2) Daca Buzdugan`ul are cateva inexactitati asta nu inseamna ca trebuie sa punem sub semnul intrebarii faptul daca autorii nu stiu sa faca diferenta intre o piesa din plumb sau cositor spoit si una din argint . Spoiala de argint pe aceste metale este recunoscuta si de un incepator , fara sa mai luam in calcul faptul ca sunetul plumbului sau al cositorului NU SE POATE CONFUNDA CU CEL AL ARGINTULUI iar in cazul suspectarii unui fals orcine are ceva cunostinte elementare despre falsuri stie sa "sune" moneda .

Referitor la moneda de fata , tot nu am o convingere ferma intr-un sens sau altul .

Exista si o diferenta grafica destul de clara pe revers , a remarcat-o cineva ?

P.S Moneda nu mai este disponibila !
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Nu stiu, mi se pare mie sau distanta dintre cercul perlat si margine, in partea inferioara a reversului, este mai mare decat in partea superioara sau laterala?
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

In fotografie , asa ar da senzatia , dar nu este vorba despre acest lucru . Este oricum ceva destul de clar , este o lipsa a unui element , dar poate trece relativ usor cu vederea , daca nu e comparata moneda cu o alta moneda 5 LEI 1901 .
Scrie răspuns