In ce sa ne pastram monedele/bancnotele?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Mike

Mesaj de Mike »

Daca tot umblati cu tava, monedele se pot zgaria/lovii.
In cazul in care lasati tava intr-un loc in care sa bata lumina, spre exemplu intr-o vitrina, fetele monedelor pe care bat lumina vor avea o patina diferita fata de celelalte fete. Argintul de exemplu prinde o tenta neagra.

Eu va recomand sa va cumparati un clasor Optima clasic in cutie de protectie.

Folii de 15 si 24 de locuri si folii despartitoare.

Cu aproximativ 150 de lei ati rezolvat 200 de monede. E mult mai usor sa aranjati colectia, se patreaza mai bine si e mult mai comod de transportat.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

"In cazul in care lasati tava intr-un loc in care sa bata lumina, spre exemplu intr-o vitrina, fetele monedelor pe care bat lumina vor avea o patina diferita fata de celelalte fete. Argintul de exemplu prinde o tenta neagra. "

Daca lasati monedele intr-o vitrina, in clasor, in bataia soarelui, prind sau nu patina respectiva?
Daca e sa cautam hibe la fiecare sistem de pastrare, va asigur ca nici un sistem nu e perfect

Pentru o moneda vf, care nu are o valoare deosebita de piata, nu ma deranjeaza sa o tin direct in tavita.De la xf in sus, obligatoriu le tin in capsule.
Daca tavitele le tineti in cabinete sau valize speciale, nu ar trebui sa fie probleme.Plec de la premiza ca nu umblati cu ele chiar in fiecare zi .
In plus, daca manevrati cu atentie tavitele , eliminati si riscul ciocnirii accidentale invocate
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
Mike

Mesaj de Mike »

cartelcoserv scrie:"In cazul in care lasati tava intr-un loc in care sa bata lumina, spre exemplu intr-o vitrina, fetele monedelor pe care bat lumina vor avea o patina diferita fata de celelalte fete. Argintul de exemplu prinde o tenta neagra. "

Daca lasati monedele intr-o vitrina, in clasor, in bataia soarelui, prind sau nu patina respectiva?
Daca e sa cautam hibe la fiecare sistem de pastrare, va asigur ca nici un sistem nu e perfect
Am dat acel exemplu pentru ca am mai vazut oameni care le tin asa, la ,,vedere". Deobicei clasorul se tine inchis in etui.

Oricum, nu era argumentul principal. Imi place mai mult sistemul Optima pentru ca il consider mai practic. Asta la monedele pana in XF.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Si tavitele se tin inchise , in cabinete sau valize speciale,din punctul asta de vedere argumentul chiar nu tine
Si o intrebare.O moneda de 1 leu 1870 B , vf , medal rotation, ati tine-o in clasor sau in capsula?
Din punctul meu de vedere,clasoarele sunt pentru monede de importanta relativ mica sau pentru monede cu care umblati uzual ( de cateva ori pe luna)
operator59

Mesaj de operator59 »

cartelcoserv scrie:Si tavitele se tin inchise , in cabinete sau valize speciale,din punctul asta de vedere argumentul chiar nu tine
Si o intrebare.O moneda de 1 leu 1870 B , vf , medal rotation, ati tine-o in clasor sau in capsula?
Din punctul meu de vedere,clasoarele sunt pentru monede de importanta relativ mica sau pentru monede cu care umblati uzual ( de cateva ori pe luna)
si clasorul poate fi o solutie. un cartonas adeziv rezolva multe din probleme enuntate anterior si ocupa si mai putin loc pentru depozitare.

parerea mea!
capa

Mesaj de capa »

cartelcoserv scrie:Si o intrebare.O moneda de 1 leu 1870 B , vf , medal rotation, ati tine-o in clasor sau in capsula?
Imi cer scuze pentru off-topic, dar 1 leu 1870 B exista cu av-rv atat moneda cat si medalie?
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Am gresit eu
1870 C
Mike

Mesaj de Mike »

Eu nu vorbeam de cutii inchise, altfel nu mai ziceam nimic de lumina.
Leul ar intra la colectia Romania care o tin cu Grande - cartonase.

Clasorul este mai usor de transportat, nu este asa greu, permite orice tip de organizare a colectiei, ocupa mai putin spatiu. Raport pret/calitate foarte bun pentru Optima.

Concluzie:

BUY IT !!!
Faustina

Mesaj de Faustina »

Multumesc celor care au avut timp sa-mi raspunda . Acum m-am lamurit . Voi folosi tavite . Unele monede , in capsula , restul fara .
Faustina
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
vasil

Mesaj de vasil »

Eu pun monedele in rame autoadezive Leuchtturm (merci Aldor). Ramele le tin in folii samaplast cu buzunaras (nu permit caderea ramelor din locasuri, indiferent de pozitia clasorului), puse in clasoare Optima clasic cu cutie de protectie. Protectia este dubla si pana acum sunt foarte multumit.

Imagine
Faustina

Mesaj de Faustina »

Este o solutie . Ma gandeam ca pastrandule in tavita , in timp apare si patina pentru unele sau se accentuiaza la altele . Daca sant in cartonas , fiind inchise ermetic , probabil trebuie curatate initial , raman la starea in care au fost achizitionate . Nu stiu , poate gresesc , drept pentru care astept lamuriri .
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Mike

Mesaj de Mike »

Monedele curatate prind patina si in cartonas. In special cele cu titlu ridicat de cupru.
Diana_doamna

Mesaj de Diana_doamna »

Asta mi se intampla si mie. Mai intai spal moneda cu apa si sapun, pe urma nu o mai ating, o presez usor intr-un prosop moale si curat, apoi, dupa ce m-am asigurat ca e perfect uscata, o pun in cartonas cu ajutorul pensetei si, cu toate ca de-acum nu mai are grasime pe ea, tot incepe sa lucreze si sa se urateasca in scurta vreme. Poate ca ar mai trebui facut ceva inainte de a pune moneda in cartonas, dar ce oare? Ne poate sfatui cineva?
Mike

Mesaj de Mike »

Am intrebat si eu intr-un topic si nu am primit raspuns. Am avut problema asta in special la lei din anii 90 si monedele actuale de 5 bani. Nu stiu daca exista vreo metoda. Acum le las asa cum sunt, nu intervin deloc asupra monedei inainte sa o pun in cartonas.
Timis

Mesaj de Timis »

Diana_doamna
.[/quote .....Mai intai spal moneda cu apa si sapun, pe urma nu o mai ating, o presez usor intr-un prosop moale si curat, apoi, ....[/quote]

:shock: Citesc si nu-mi vine sa cred. Cine v-a sfatuit sa ,,faceti baie " monezilor si sa le ,,curatiti" sub aceasta forma ?!!!
Scrie răspuns