Eroaere - adaos , surplus de material - NU EXISTA ASA CEVA !

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
roantichitati

Eroaere - adaos , surplus de material - NU EXISTA ASA CEVA !

Mesaj de roantichitati »

Am intalnit si intalnesc foarte des aceasta de exprimare pentru a reliefa o eroare inexistenta ( surplus de material , adaos de material ).NU EXISTA ACEASTA EROARE , pentru ca acele anomalii care sunt prezente pe monede sunt de fapt fenomene care se produc dupa procesul de batere si pot avea doua (sau mai multe ) cauze :

1) Oxidarea metalului din interior astfel , partea superioara se bombeaza si creaza deformari care pot avea in unele cazuri forme destul de ciudate , asemanatoare metalului topit .Nu ar avea cum sa ajunga metal topit pe o moneda in procesul de batere !

2)Diferente de temperatura , eventual repetate , combinate cu structura cu probleme la interiorul metalului .Deci daca metalul are la interior impuritati , sau prezinta defecte din laminare la diferente de temperatura eventual repetate pot sa cauzeze asemenea fenomene .

O moneda nu poate sa iese cu acest tip de deformare de sub matrita ! Ganditi-va ca moneda este realizata dintr-un metal moale care este
deformata plastic sub presiunea unei matrite realizata dintr-un otel foarte dur .Aceste deformari apar dupa batere si NU SUNT ERORI DE BATERE !

Exista si cazuri in care matrita poate avea o lovitura , o crapatura si atunci acestea isi au corespondent pe monede ,
dar aspectul lor cu totul alta forma ( amintesc aici erorile de matrita crapata sau eroarea care in mod eronat am vazut
ca vrea sa se prezinte drept varianta "liniuta de sub masline" ).O alta dovada a ceea ce am spus este faptul ca nu veti
intalni doua monede cu "surplus de material" identice , dar doua monede cu erorile mentionate mai sus da .

P.S Am folosit spre exemplificare fotografii preluate de pe acest forum , daca cineva se simte lezat o sa sterg
respectivele imagini .
Fişiere ataşate
1-1[1].jpg
1-1[1].jpg (16.83 KiB) Vizualizat de 5656 ori
1975__5_bani_rv_1200_346[1].jpg
1975__5_bani_rv_1200_346[1].jpg (93.03 KiB) Vizualizat de 5656 ori
2005__10_bani__erroare_391[1].jpg
2005__10_bani__erroare_391[1].jpg (54.92 KiB) Vizualizat de 5656 ori
Faustina

Mesaj de Faustina »

Va multumesc pentru articolul postat . Iata motivul pentru care , in repetate randuri am solicitat un subiect nou privind ERORI , VARIETATI , REBUTURI , cu stabilirea unor criterii de evaluare ale acestora , unanim acceptate de membrii forumului , privind incadrarea semnalarilor de la colectionari . Aceste comunicari am considerat sa fie cumulate intrun singur loc , putand a fi consultate mai usor . Cred ca deschiderea acestui nou subiect este de competenta administratorului . Personal voi deschide un nou topic cu tema mentionata , in cazul in care nu se poate altfel . Acest demers , repet , nu are scopul supraevaluarii monedelor cu probleme , decat atunci cand cele semnalate , se confirma si se repeta , conform criteriilor acceptate .
Faustina .
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Subscriu.
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
Faustina

Mesaj de Faustina »

Va multumesc . Acum cred ca si alti colegi de forum , mai greu e sa fii primul , vor avea o reactie ( pro sau contra ) . Moderatorii , inca tac . M-as fi asteptat , la cat au fost rugati sa-si spuna punctul de vedere , sa dea un semn . Probabil nu sunt interesati de subiect . Continuam fara . In definitiv , este forumul nostru si atata timp cat respectam regulile pe care le-am acceptat la inscriere , noi decidem .
Faustina .
Antoninus Pius
Paul93

Mesaj de Paul93 »

Domnul roantichitati are foarte mare dreptate si il aprob in tot ceea ce a zis, dar pozele lasa de dorit ! Poftim o poza care scoate in evidenta faptul ca la inceput moneda era (foarte) normala, dar ceva din adancurile ei au facut sa se inalte anumite zone, foarte asemanatoare cu niste metal topit improscat. Se vede foarte clar pe "L" din "LEI" cum damburile descrise mai sus au ridicat cu sine si elementele de design, in cazul nostru o portiune mica din partea de jos a "L"-ului. Daca era sa fi fost blanck-ul(rondeaua) monedei cu astfel de ridicaturi de inainte de a fi batuta, nu cred ca ar mai fi iesit "L"-ul asa de bine conturat si banuiesc ca ar fi si intrerupt(imprimat doar pe zonele inalte de pe rondea).....ma rog, acuma nu stiu daca "pozitiva" matricei-- ("negativa" ar fi, dupa capul meu, adanciturile in matrice care lasa toate zonele inalte sau elementele de design pe moneda dupa batere) --ar fi putut aplatiza intr-un fel ridicaturile pe rondea in momentul baterii(?)
Moneda de fata e 1 leu 1951 Aluminiu.
Obs: a fost si prost incadrata pentru batere(sub an se vede acest lucru)
Fişiere ataşate
PICT1199.JPG
PICT1199.JPG (119.91 KiB) Vizualizat de 5329 ori
Don't fall in love with anything, 'cause there's always something better out there.
http://www.okazii.ro/catalog?user_list= ... ramas_desc
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Faustina scrie:Va multumesc pentru articolul postat . Iata motivul pentru care , in repetate randuri am solicitat un subiect nou privind ERORI , VARIETATI , REBUTURI , cu stabilirea unor criterii de evaluare ale acestora , unanim acceptate de membrii forumului , privind incadrarea semnalarilor de la colectionari . Aceste comunicari am considerat sa fie cumulate intrun singur loc , putand a fi consultate mai usor . Cred ca deschiderea acestui nou subiect este de competenta administratorului . Personal voi deschide un nou topic cu tema mentionata , in cazul in care nu se poate altfel . Acest demers , repet , nu are scopul supraevaluarii monedelor cu probleme , decat atunci cand cele semnalate , se confirma si se repeta , conform criteriilor acceptate .
Faustina .
Faustina scrie:Va multumesc . Acum cred ca si alti colegi de forum , mai greu e sa fii primul , vor avea o reactie ( pro sau contra ) . Moderatorii , inca tac . M-as fi asteptat , la cat au fost rugati sa-si spuna punctul de vedere , sa dea un semn . Probabil nu sunt interesati de subiect . Continuam fara . In definitiv , este forumul nostru si atata timp cat respectam regulile pe care le-am acceptat la inscriere , noi decidem .
Faustina .
Subiectul nu este de competenta administratorului si atata timp cat este un forum in care orice membru poate deschide un subiect nou nu inteleg de ce afirmati ca moderatorii tac? Doriti sa deschideti un topic dedicat monedelor cu probleme: nu va retine nimeni.
Tot ce pot sa fac este sa va recomand parcurgerea topicurilor mai vechi care au aceasta tema si sa mentionati o legatura atunci cand/daca veti deschide un astfel de subiect.
Atat administratorul cat si moderatorii au cu totul alt rol aici decat cel de a deschide topicuri la cererea membrilor.
Va rog sa luati cunostinta de faptul ca atat administratorul, prin bunavointa si pe banii caruia exista acest forum, cat si moderatorii activeaza pe forum voluntar.
Exista oricum un subiect care putea fi dezvoltat...
Puteti incepe chiar Dvs cu exemple.
Faustina

Mesaj de Faustina »

Multumesc . Am inceput . Scuze pentru deranj .
Faustina .
Antoninus Pius
Scrie răspuns