ERORI , VARIETATI , CURIOZITATI

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Faustina

ERORI , VARIETATI , CURIOZITATI

Mesaj de Faustina »

Asa cum am promis , deschid un topic nou in care sa fie cumulate toate comunicarile referitoare la monedele care prezinta abateri de la tipul standard , asa cum este catalogat . Astept propuneri privind criterii de evaluare pentru cele trei categorii : erori , varietati , curiozitati . Am lasat deoparte categoria rebuturi , considerand ca acestea au fost oprite de la punere in circulatie , de catre emitent . Prezentarea unei monede va fi insotita de imagine si o scurta descriere a abaterii si localizarea ei . Daca exista propuneri , astept . Sper ca in scurt timp sa apara si primele semnale .Va multumesc .
Faustina .
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Paul93

Mesaj de Paul93 »

Referitor la chestia cu "exces de material" care e defapt o boala a blanck-ului survenita ulterior baterii.
Fişiere ataşate
poza2.JPG
poza2.JPG (167.67 KiB) Vizualizat de 8377 ori
poza 1.JPG
poza 1.JPG (130.5 KiB) Vizualizat de 8377 ori
Don't fall in love with anything, 'cause there's always something better out there.
http://www.okazii.ro/catalog?user_list= ... ramas_desc
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Paul93 scrie:Referitor la chestia cu "exces de material" care e defapt o boala a blanck-ului survenita ulterior baterii.
De nu ma insel, ulterior baterii, nu mai e blanck. E un produs finit (in speta moneda).
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Paul93

Mesaj de Paul93 »

Yu_L.Yan scrie:
Paul93 scrie:Referitor la chestia cu "exces de material" care e defapt o boala a blanck-ului survenita ulterior baterii.
De nu ma insel, ulterior baterii, nu mai e blanck. E un produs finit (in speta moneda).
Nu ati inteles, ma refeream la faptul ca boala o are moneda de mica, adica din stadiu de rondea , nu la momentul aparitiei ei , vizual.Ea apare la un moment dat dupa batere, din cate am citit.
Don't fall in love with anything, 'cause there's always something better out there.
http://www.okazii.ro/catalog?user_list= ... ramas_desc
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Paul93 scrie:
Yu_L.Yan scrie:
Nu ati inteles, ma refeream la faptul ca boala o are moneda de mica, adica din stadiu de rondea , nu la momentul aparitiei ei , vizual.Ea apare la un moment dat dupa batere, din cate am citit.
Ba.
Am inteles perfect.
Dovada este ceea ce am spus eu in 2009, in topicul http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 9787#49787 , respectiv:
Yu_L.Yan scrie: Cat despre monedele de aluminiu, "bubele" care apar pe suprafata lor, sunt foarte frecvente si au mai fost discutate pe aici. Este o boala mai ciudata care apare la orice suprafata de aluminiu care nu este eloxata. Aceleasi bube le puteti intalni si la plachetele din aluminiu, dar si la linguri, statuete sau orice alta forma din aluminiu.
Din pacate aluminiul, are si proprietati negative.
Chiat daca este foarte maleabil, foarte bun conductor, un produs ieftin, imbatranirea metalului si "oxidarea" lui in reactie cu aerul (respectiv aparitia acestor pete si umflaturi), au limitat o parte din aplicatiile acestui material. Dar vorbim de suprafete neeloxate (neprotejate).
Imagine
Imagine

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Aceste anomali nu au drept cauza contactul cu aerul , aceasta este un factor favorizant dar nu constituie cauza .Bombarea suprafetei se produce din interior unde nu exista cotact cu aerul .Fenomenul acesta se poate observa si la alte monede inclusiv la argint . De ce apare atat de frecvent la aluminiu ? Pentru ca este metalul cu cea mai slaba ductibilitate comparativ cu a celorlalte metale sau aliaje din care se realizeaza monedele .Din aceasta cauza nu exista sarma de aluminiu cu diametre mici ( se rupe usor ) . In timpul laminarii (deci a unei deformari plastice succesive ) in structura aluminiului apar mult mai frecvent "rupturi" in masa metalului care in timp lucreaza , favorizate fiind in prima instanta de schimbarile de temperatura care micsoreaza sau maresc volumul piesei astfel in locul unde exista aceste rupturi apar aceste umflaturi .In cazul in care acestea se "sparg" si aerul patrunde in interior , acesta asa cum am mai spus poate in constitui un factor distructiv accentuand acest proces .Deci aceste fenomene apar doar acolo unde in masa metalului exista probleme , fie create de laminare fie de la turnare .In mod cu totul exceptional pot aparea si in cazul unui metal "sanatos" la diferente mari de temperatura eventual succesive (o moneda incalzita la rosu si bagata in apa rece ) .
Faustina

Mesaj de Faustina »

Multumesc celor care au inceput sa posteze informatii . Important e sa stabilim criterii de evaluare , pentru a putea clasifica erorile si varietatile . Pentru erori , repetabilitate abaterii de la tipul standard , trebuie sa fie criteriul principal . Spre deosebire de studiul erorilor in filatelie , unde eroarea poate fi localizata ca pozitie in coala de tipar , putand fi determinat tirajul ei , la monede e mai greu , daca nu , imposibil de spus cate sunt cu eroare fata de tirajul emis . Totusi daca apar mai multe semnalari cu aceasi abatere , atunci putem cosidera ca exista o eroare . Astept comentarii si completari .
Faustina .
Antoninus Pius
claus

Mesaj de claus »

De moneda aceasta ce spuneti? Perlele arata ca si cum ar fi fost batute incorect...
Fişiere ataşate
1900.jpg
1900.jpg (151.96 KiB) Vizualizat de 8074 ori
Faustina

Mesaj de Faustina »

Incercati sa postati imaginea intrega cu fiecare fata . La prima imagine am identificat o posibila semnalare : partea superioara la R , din REGE , sparta ( intrerupta ) . De analizat si verificat cu alte semnalari pe care le asteptam . In ceea ce priveste " perlele " in adevar este o problema interesanta . De retinut . Colegii de forum sunt invitati sa confirme daca se repeta .
Faustina .
Antoninus Pius
simaky

Mesaj de simaky »

Fişiere ataşate
r
r
1951 - 2 Lei - tripla batere rv.jpg (207.38 KiB) Vizualizat de 8027 ori
a
a
1951 - 2 Lei - tripla batere av.jpg (181.99 KiB) Vizualizat de 8027 ori
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Faustina scrie:Incercati sa postati imaginea intrega cu fiecare fata . La prima imagine am identificat o posibila semnalare : partea superioara la R , din REGE , sparta ( intrerupta ) . De analizat si verificat cu alte semnalari pe care le asteptam . In ceea ce priveste " perlele " in adevar este o problema interesanta . De retinut . Colegii de forum sunt invitati sa confirme daca se repeta .
Faustina .
Pacat ca nu a mai aparut nr 10 din "Colectionarul roman". Erau destul de multe "sparturi" in unul din articole.

@simaky.
Felicitari. Frumoasa piesa. Daca ajunge in galerie, are un 10 de la mine
P.S. Mai are 2 surori in Iasi :D
Imagine
Imagine

Scrie răspuns