blankuri vechii

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
cuburo83

blankuri vechii

Mesaj de cuburo83 »

stie cineva cum erau curatate blancurile sau tabla de argint din care erau facute blankurile de argint, pentru monedele romanesti batute acum in jur de 100 de ani, vreau sa stiu metoda si substantele folosite(ma gandesc ca era un stas pentru procedeul tehnic) chiar daca sunt implicate mai multe monetarii europene, ma gandesc ca foloseau aceasi modalitate.
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Blancurile nu erau curatate chimic . Metalul era turnat , ulterior se lamina si de aici rezulta tabla de argint care ulterior era stantata si transformata in monede prin batere . Prin procesul de laminare (deformarea plastica succesiva ) tabla de argint iese foarte curata si nu are nevoie de o curatire ulterioara .
micu_klein

Mesaj de micu_klein »

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Filmuletul care l-ati prezentat este despre baterea proof .Procedeele de curatare si "polishare" a blancurilor din filmulet nu nu era proprie baterii monedelor curente de acum 100 de ani . Suprafata de oglinda a blancurilor nu era necesara , din acesta cauza monedele prezentau " luciu de batere " , nu " luciu oglinda " .
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

bun atunci incerc altfel poate merge:). stie cineva cum erau fabricate tabacherele de argint? care erau metodele de curatare in cadrul diverselor etape de fabricare. vreau sa ajung de fapt la... patina aceea aurie si extrem de subtire chiar transparenta pot spune, si care este venerata de numismati. pe care eu am vazut'o ca se formeaza doar prima oara la anumite produse din argint. ma gandesc ca are de a face cu metodele termice si chimice care au loc la fabricare. eventual cum se numeste. si de ce nu se poate obtine artificial?:D
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cred ca o sa va dezamagesc , dar nu se folosesc in mod curent in prelucrarea argintului curatari chimice .Tabla de argint poate fi eventual lepuita pentru a avea un grad mare de finisare ,iar operatiile de lucru sunt cele cunoscute : , stantarea ,ambutisarea , ciocanirea , incizarea .....
Acea patina galbuie semnitransparenta cu tendinte aurii apare in timp pe suprafata proaspat prelucrata a argintului , deci pe metalul "proaspat" in contact cu aerul accentuata de schimburile de temperatura .Aceasta patina este de fapt o reactie chimica . In cazul curatarii chimice a argintului reactia chimica ce se produce intre moneda si solutie schimba modul acestuia de a reactiona ulterior cu mediul inconjurator , deci argintul curatit chimic nu are aceeas proprietati de a capata patina precum argintul proaspat prelucrat .

P.S Exista tehnica niello pentru patinarea argintului , dar nu cred ca va referiti la asta ,acea patina este de un negru pregnant si nu se preteaza la monede .
Scrie răspuns