....eu as putea sa va "imprumut" moneda mea spre o analiza amanuntita daca doriti si asta doar ca ma bucur eu pe deplin de autenticitatea ei ...am primit cateva PM care ar pune la indoiala autenticitatea eibconst scrie:Foarte amuzante rezultatele "doamnei cercetator" (??!!). E o premiera mondiala ca o moneda antica sa aiba un aliaj contzinand aluminiu, magneziu si - culmea! - siliciu. Daca mai ales Al si uneori Mg exista in unele monede moderne - si noi aveam parca pe vremea lui ceausescu 5 bani din duraluminiu - siliciu in monede este culmea (exista unele bronzuri speciale cu siliciu dar nu pentru monetarii). Analiza metalografica inseamna cu totul altceva - fazele cristaline ale componentelor aliajului in special. Asta este analiza COMPOZITZIONALA mai precis ELEMENTALA - adica doar identifica elementele chimice (de ex nu si oxizii, sulfurile etc din coroziune). Exista destule analize ale aliajului celto-daco-getelor, eu am o baza de date destul de cuprinzatoare pe care mi-o maresc constant. Monedele acestea contzin intr-adevar pe langa argint CUPRU - variabil, unele chiar cateva zeci de procente, PLUMB - 0.2% gasit pare corect, AUR - pana in secolul XIX aurul nu putea fi separat metalurgic de argintul in ale carui minerale (galena argentifera mai ales, de unde si o parte din plumb) - deseori STANIU, procedeu celtic pentru a inlocui argintul care se gasea mai rar in Europa centrala si estica pe atunci, uneori BISMUT - element urma caracteristic argintului balcanic de la thassiene pana la monedele tzarilor bulgari din secolul XIV. W, Se si ce mai e pe acolo sunt nazbatii. Triada Al-Si-Mg sugereaza o murdarire "pamantoasa", stiindu-se ca aceste elemente sunt componente litice, dar atunci ar fi trebuit gasit si fier semnificativ si calciu.
Daca va intereseaza o comparatzie cu aliajul altor Aninoasa-Dobresti masurate de mine va pot face de ex spre sfarsitul saptamanii viitoare o analiza la Magurele.
rog parere moneda
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
casian