50 bani 1901
50 bani 1901
Din cele foarte putine piese de 50 bani 1901 in stare mai buna vazute in ultimii ani, am remarcat ca majoritatea au fire un pic deasupra orei 9 pe partea cu valoarea nominala. (cea de pe RC nu are fir)
Atasez cateva exemple, primele 3 par batute cu aceeasi matrita. Ultima cu alta matrita.
La urma urmei cate matrite sa fi existat pentru doar 194.205 piese?
Atasez cateva exemple, primele 3 par batute cu aceeasi matrita. Ultima cu alta matrita.
La urma urmei cate matrite sa fi existat pentru doar 194.205 piese?
- Fişiere ataşate
-
- 50bani1901_fir2.jpg (103.12 KiB) Vizualizat de 7478 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
-
Cristian Ciuplea

50 bani 1901
Nu inteleg la ce fire va referiti, dar calitativ sunt toate pe la VF, deci nimic deosebit pt. acest an. Toate-s , mai mult sau mai putin, curatate mecanic !.
Curiosity Killed The Cat !
Re: 50 bani 1901
Poate VF, dar nu prea au fost mai bune in ultimii ani pe piata.Cristian Ciuplea scrie:Nu inteleg la ce fire va referiti, dar calitativ sunt toate pe la VF, deci nimic deosebit pt. acest an. Toate-s , mai mult sau mai putin, curatate mecanic !.
Am desenat niste linii pentru ghidaj, ma refer la firele de deasupra lor.
- Fişiere ataşate
-
- 50bani1901_fir2_522.jpg (103.6 KiB) Vizualizat de 7305 ori
-
Cristian Ciuplea

1901
Am inteles acum, va referiti la niste linii f. fine din bataie.
Se pare ca 3 buc. au fost batute cu aceeasi matrita.
Probabil ca 3 perechi de matrite ar fi ajuns pt. batere.
Problematica aceasta ( linii fine de batere, varfuri de frunze nereusite, intreruperi de crengute ) este cunoscuta de la 50 bani 1900, unde nici piesele in top UNC nu-s top !
Cert este ca la 1901 nu este atat material de comparatie ca la 1900.
Se pare ca 3 buc. au fost batute cu aceeasi matrita.
Probabil ca 3 perechi de matrite ar fi ajuns pt. batere.
Problematica aceasta ( linii fine de batere, varfuri de frunze nereusite, intreruperi de crengute ) este cunoscuta de la 50 bani 1900, unde nici piesele in top UNC nu-s top !
Cert este ca la 1901 nu este atat material de comparatie ca la 1900.
Curiosity Killed The Cat !
Ati vrut sa spuneti a-3-a?banivechi scrie:A patra moneda pe linga matrita crapata mai este si clash die (se vede conturul efigiei lui Carol in cimpul reversului". Dubla eroare.
Si atunci stim ca a fost batuta cu aceeasi matrita ulterior primelor 2?
Permiteti unele completari :
1. Grupul de cifre 19 pare a fi diferit de la o moneda la alta ( cel putin la primele doua ) ; atat ca desen , cat si pozitionare a cifrelor intre ele .
2. Un alt " fir " se vede in partea superioara , deasupra cifrei 5 , aproximativ ora 12 , la primele doua monede .
Daca cele semnalate se confirma , astept un semn . As fi curios sa vad si reversul . Sigur apare si acolo ceva . Oricum , felicitari pentru piese .
O seara linistita .
Faustina
1. Grupul de cifre 19 pare a fi diferit de la o moneda la alta ( cel putin la primele doua ) ; atat ca desen , cat si pozitionare a cifrelor intre ele .
2. Un alt " fir " se vede in partea superioara , deasupra cifrei 5 , aproximativ ora 12 , la primele doua monede .
Daca cele semnalate se confirma , astept un semn . As fi curios sa vad si reversul . Sigur apare si acolo ceva . Oricum , felicitari pentru piese .
O seara linistita .
Faustina
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Antoninus Pius
Monedele nu sunt ale mele. Pozele au fost publice la un moment dat (okazii).Faustina scrie:Permiteti unele completari :
O seara linistita .
Faustina
Atasez poze cu primele 3 piese, aparent batute cu aceeasi matrita.
- Fişiere ataşate
-
- 50bani1901_ac_matrita.jpg (348.27 KiB) Vizualizat de 7156 ori
@ Capa: Scuze, a treia nu a patra e dubla eroare. Clash die care a lasat urme si pe revers (conturul efigiei) si pe avers (conturul frunzelor vizibil de la nas la frunte si la ceafa lui Carol).
Diferite aparate de fotografiat vor da intotdeauna diferite imagini ale aceleiasi monede. Este vorba de aberatia de sfericitate care difera de laun obiectiv la altul. Cine face poze macro la monede in cartonase stie ca niciodata cartonasele nu ies in poza patrate, ci au laturile mai mult sau mai putin curbe. Nu am acces acum la harddiscul meu extern unde am o poza a aceleiasi monede facuta cu 3 aparate diferite, si pare ca e vorba de 3 monede diferite. Chiar si unghiul sub care e facuta poza conteaza foarte mult...
Diferite aparate de fotografiat vor da intotdeauna diferite imagini ale aceleiasi monede. Este vorba de aberatia de sfericitate care difera de laun obiectiv la altul. Cine face poze macro la monede in cartonase stie ca niciodata cartonasele nu ies in poza patrate, ci au laturile mai mult sau mai putin curbe. Nu am acces acum la harddiscul meu extern unde am o poza a aceleiasi monede facuta cu 3 aparate diferite, si pare ca e vorba de 3 monede diferite. Chiar si unghiul sub care e facuta poza conteaza foarte mult...