PIESE LICITATII ORGANIZATE DE DL. STAMBULIU

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu stiu cum vad rusii tezaurul (poate nici ei nu-l mai vad deloc) dar contextul initial in care a fost scos din tara era cu totul altul. Ca daca-l inapoiau cum au garantat, puteau cere dupa orice "rascumparare" dar asa se cheama FURT si JAF, ambele la nivel de stat
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Din tezaur, pana acum nu s-au intors decat niste arhive - rusii nici pe acestea nu au vrut sa le restitue in totalitate (cred ca aici se vede cu adevarat rautatea :twisted: ).
Mihai
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

berserkr scrie:Nu stiu cum vad rusii tezaurul (poate nici ei nu-l mai vad deloc) dar contextul initial in care a fost scos din tara era cu totul altul. Ca daca-l inapoiau cum au garantat, puteau cere dupa orice "rascumparare" dar asa se cheama FURT si JAF, ambele la nivel de stat
Jaful a fost pe fata (eu oricum nu as fi trimis spre pastrare niciodata tezaurul la rusi indiferent de regim :wink: ) - cum ar fi fost daca ne-am fi oprit si noi tezaurul polonezilor cand ne-a tranzitat tara si am fi motivat ca trebuie sa ne acoperim cheltuielile cu refugiatii polonezi?
Mihai
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mihai Caracotea scrie:Din tezaur, pana acum nu s-au intors decat niste arhive - rusii nici pe acestea nu au vrut sa le restitue in totalitate (cred ca aici se vede cu adevarat rautatea :twisted: ).
De fapt s-a intors tezaurul de la Pietroasa, macar asta...Cu restul e problema.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Asta daca nu cumva este o replica dupa cum se vorbeste.............
Mihai
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

A fost expertizat de cei mai tari din lume, nu este un fals.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Am discutat cu dl.Octavian Iliescu. Dansul mi-a spus ca s-au intors si colectii de monede, dar daca initial fiecare piesa avea plicul ei de hartie, cu note importante pe el (gen nr.de inventar, provenienta, identificare etc.), rusii le-au scos pe toate din plicuri si le-au impartit in gramezi, pe criterii mai obscure, astfel ca s-a dat peste cap toata sistematizarea anterioara si necesarele informatii aditionale. Cine stie cate piese s-or fi 'ratacit' asa...
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

banivechi a scris
"Credeti ca un muzeograf cu 200 euro salar pe luna va preda bucuros muzeului o ulcica cu monede gasita intr-un santier arheologic dupa o vara de sapatura, sau se va gindi ca vinzind monedele pe cont propriu isi plateste ratele la apartament si poate isi ia si o masina la mina a doua?
"
da eu sunt unul dintre cei ce sapa acolo,fara sa primesc vreun ban, ba chiar platind din buzunar masa si transportul.
. anul asta am declarat 6 monede gasite de mine. puteam sale bag in buzunar dar nam facuto
si nu sunt singurul care face acest lucru
ma uimeste impresia genrala ca un arheolog sau muzeolog pastreaza anumite monede.
nu neg ca pot exista exceptii dar....
Exodus

Mesaj de Exodus »

stefan vasilita scrie:banivechi a scris
"Credeti ca un muzeograf cu 200 euro salar pe luna va preda bucuros muzeului o ulcica cu monede gasita intr-un santier arheologic dupa o vara de sapatura, sau se va gindi ca vinzind monedele pe cont propriu isi plateste ratele la apartament si poate isi ia si o masina la mina a doua?
"
da eu sunt unul dintre cei ce sapa acolo,fara sa primesc vreun ban, ba chiar platind din buzunar masa si transportul.
. anul asta am declarat 6 monede gasite de mine. puteam sale bag in buzunar dar nam facuto
ma uimeste impresia genrala ca un arheolog sau muzeolog pastreaza anumite monede.
Da, asa asi face si eu, pentru ca ne-au jupuit destul dracii de rusi, macar printre noi sa mai fie oameni de inima care sa mai salveze ceva din ''tezaurul'' actual ce se mai dezgroapa.... :cry:
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Referitor la tezaurul national ramas la Moscova, eu zic ca sunt sanse infime sa mai primim inapoi ceva din el.
Nu de alta dar se pare ca in perioada WW2, rusii au facut platile catre Marea Britanie si SUA (plata armamentului si alimentelor trimise de aceste tari pt sustinerea efortului de razboi sovietic) cu lingouri provenite din topirea aurului existent in trezorerie.
Asa ca probabil avem sanse mai mari sa gasim aurul romanesc pe la Fort Knox...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

stefan vasilita scrie:banivechi a scris
"
Eu sunt de acord cu dvs si consider ca este mai importanta recunoasterea in plan profesional decat o mica suma de bani, insa au existat si exista cazuri in care s-a intamplat altfel. Prin definitie arheologii fac "munca patriotica".
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

berserkr scrie:Nu stiu cum vad rusii tezaurul (poate nici ei nu-l mai vad deloc) dar contextul initial in care a fost scos din tara era cu totul altul. Ca daca-l inapoiau cum au garantat, puteau cere dupa orice "rascumparare" dar asa se cheama FURT si JAF, ambele la nivel de stat
Chiar nu-mi dau seama ce a fost in capul celor care au trimis tezaurul la Moscova...
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Mihai Caracotea scrie:
Jaful a fost pe fata (eu oricum nu as fi trimis spre pastrare niciodata tezaurul la rusi indiferent de regim :wink: ) - cum ar fi fost daca ne-am fi oprit si noi tezaurul polonezilor cand ne-a tranzitat tara si am fi motivat ca trebuie sa ne acoperim cheltuielile cu refugiatii polonezi?
Din cate stiu eu statul roman a oprit ceva din tezaurul polonez pentru cheltuielile in urma intretinerii cetatenilor polonezi acre au stat in Romania in perioada razboiului. Romania a refuzat sa predea nemtilor tezaurul polonez, lucru care a creat probleme. Drept rasplata pt ajutorul dat Poloniei, aceasta ne-a "reclamat" si o parte din conturile Romaniei au fost blocate. cand a fost restituit statul roman l-a chemat chiar pe reprezentantul polonez care pusese sigiliul atunci cand a fost incredintat.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

stefan vasilita scrie:"
Nu ar trebui sa fiti uimit de aceasta impresie generala...In definitiv chiar dv.in randurile de mai sus ati recunoscut ca ati fi putut lua monedele respective, dar n-ati facut-o :) Deci nu era o imposibilitate fizica :) Un studiu ne-exhaustiv al monedelor (antice) publicate in literatura de specialitate romaneasca ar duce la concluzii foarte interesante. Voi da doar un exemplu: sapaturile de la cetatea romana Halmyris (Murighiol, jud.Tulcea), repertoriu de descoperiri monetare din cetate si imprejurimi: numai piese in stare slaba sau comune, doar o singura piesa de aur bizantina care facea parte dintre descoperirile mai vechi din zona, deci nu aparuse in timpul sapaturilor. Nu cred ca este doar o intamplare. De asemenea am auzit de existenta mai multor colectii private ale muzeografilor/arheologilor (ceea ce mi se pare conflict de interese). Evident majoritatea acestora se ascund cat pot, duc colectiile pe la cunoscuti etc. In definitiv, evidenta pieselor gasite in sapatura o intocmeste arheologul care coordoneaza lucratorii necalificati, iar acestia din urma pot fi usor mituiti cu niste zile in plus la pontaj. Urma obiectelor se pierde foarte usor in aceasta etapa, din pacate. Ce-ar mai fi de spus? Cine poate dovedi disparitia unor piese neinregistrate nicaieri?... Regret daca v-am jignit in vreun fel, este doar o parere exprimata de mine si poate nu reflecta realitatea. Sunt convins ca exista destui arheologi cinstiti care isi fac datoria fara a abuza de pozitia lor.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

bogdanc a scris
Nu ar trebui sa fiti uimit de aceasta impresie generala...In definitiv chiar dv.in randurile de mai sus ati recunoscut ca ati fi putut lua monedele respective, dar n-ati facut-o Smile Deci nu era o imposibilitate fizica Smile Un studiu ne-exhaustiv al monedelor (antice) publicate in literatura de specialitate romaneasca ar duce la concluzii foarte interesante. Voi da doar un exemplu: sapaturile de la cetatea romana Halmyris (Murighiol, jud.Tulcea), repertoriu de descoperiri monetare din cetate si imprejurimi: numai piese in stare slaba sau comune, doar o singura piesa de aur bizantina care facea parte dintre descoperirile mai vechi din zona, deci nu aparuse in timpul sapaturilor. Nu cred ca este doar o intamplare. De asemenea am auzit de existenta mai multor colectii private ale muzeografilor/arheologilor (ceea ce mi se pare conflict de interese). Evident majoritatea acestora se ascund cat pot, duc colectiile pe la cunoscuti etc. In definitiv, evidenta pieselor gasite in sapatura o intocmeste arheologul care coordoneaza lucratorii necalificati, iar acestia din urma pot fi usor mituiti cu niste zile in plus la pontaj. Urma obiectelor se pierde foarte usor in aceasta etapa, din pacate. Ce-ar mai fi de spus? Cine poate dovedi disparitia unor piese neinregistrate nicaieri?... Regret daca v-am jignit in vreun fel, este doar o parere exprimata de mine si poate nu reflecta realitatea. Sunt convins ca exista destui arheologi cinstiti care isi fac datoria fara a abuza de pozitia lor.
aveti perfecta drpetate cand spuneti ca se pot lua. insa as remarca 2 lucruri.
1. existenta in rapoarte;le de sapatura a unei imense cantitati de"passim"- monede fara loc sigur de descoperire. adica gasite de cineva si date.am observat chiar ca in unele locuir ponderea este de cca 50% desc. intamplatoare.orice moneda catalogata passim este o dovada ca lumea mai declara ceva...
2. siturile arheologice, in special cele antice, sunt in asezari. cantitatea de monede de aur gasite in asezari dacice, grecesti si romane e f mica.pt histria cca 5-o hecta de cizic, un aures hadrian, un solidus biz si paradoxal un altin turcesc de esc 19la care sar mai putea aduga una.din cca 3000-4000de ex.drahme ar fi munai 5-7 piese
de ce asa putine? raspunsul e simplu. dvs ati parasi o casa lasand in ea monede de aur?
sunt putin uimitde imaginea generala ca "orice sit e bogat n comori de aur si argint". si eu am plecat cu impresia astadar miam dat seama ca e gresita.
presa are un rol imp in mediatizarea marilor descoperiri dar alea vin o data inviata.
legat de col private, sunt si nu sunt. nu tagaduiesc ca exista si pot banui ce usor pot fi facute dar repet nu trrebuie sa generalizam. ca in orice meserie exista si bune si mai putin bune
Scrie răspuns