Detalii si avaluare "Icoana ferecata"

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
Daniel09
**
**

Detalii si avaluare "Icoana ferecata"

Mesaj de Daniel09 »

Am citit intamplator un topic de la Sigillum2008 "Intre viata si moarte" si am vazut o icoana aproximativ la fel ca a mea (doresc mai multe detalii despre aceasta icoana si daca se poate o evaluare )
Multumesc anticipat.

Imagine
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Icoana este cel mai probabil ruseasca din tabla subtire din argint (sau eventual argintata ) , tema fiind Isus binecuvantand .Modelarea tablei este realizata prin stantare / ambutisare ( nu este lucrata manual ) .Dupa modul de reprezentare a fetei si mainilor din pictura (pe lemn banuiesc ) lucrarea se incadreaza in jurul anilor 1900 .N-ati specificat dimensiunile , dar cred ca este destul de mica .Cea prezentata de sigillum2008 are aceleas caracteristici , numai ca se incadreaza dupa 1850 si inainte de 1900 .Icoanele de acest tip erau icoane de serie ,si nu erau opera unui singur artist . Erau executate dupa sabloane ,in atelierele manastiresti , o parte din mesteri se ocupau cu prepararea lemnului , altii cu pictura , si altii cu ferecatura icoanei .
iason

Mesaj de iason »

Este o icoana cel mai probabil de provenienta ruseasca,pictura pe lemn si imbracata cu tabla de alama cum se vede dupa culoarea metalului,precum si din lipsa marcajelor.Daca e posibil sa dati jos tabla veti depista daca pictura a fost realizata pe intreaga suprafata lemnului, sau doar partial pe chipul si degetele lui Isus.De obicei icoanele care erau pictate pe toata suprafata a lemnului erau vandute/comercializate ca atare, si ulterior posesorul icoanei daca dorea, o imbraca cu tabla de argint sau de alama dupa cum isi permitea din punct de vedere financiar.Cat despre valoare icoanei conteaza si marimea ei, dar sa mi permiteti sa nu ma pronunt la o evaluare , deorece suntem in perioada de sarbatori.Va urez anul nou fericit.
Daniel09
**
**

Mesaj de Daniel09 »

iason scrie:Este o icoana cel mai probabil de provenienta ruseasca,pictura pe lemn si imbracata cu tabla de alama cum se vede dupa culoarea metalului,precum si din lipsa marcajelor.Daca e posibil sa dati jos tabla veti depista daca pictura a fost realizata pe intreaga suprafata lemnului, sau doar partial pe chipul si degetele lui Isus.De obicei icoanele care erau pictate pe toata suprafata a lemnului erau vandute/comercializate ca atare, si ulterior posesorul icoanei daca dorea, o imbraca cu tabla de argint sau de alama dupa cum isi permitea din punct de vedere financiar.Cat despre valoare icoanei conteaza si marimea ei, dar sa mi permiteti sa nu ma pronunt la o evaluare , deorece suntem in perioada de sarbatori.Va urez anul nou fericit.
Dimensiunile sunt 14.5 x 18 cm
Timis

Mesaj de Timis »

iason scrie:Este o icoana cel mai probabil de provenienta ruseasca,pictura pe lemn si imbracata cu tabla de alama cum se vede dupa culoarea metalului,precum si din lipsa marcajelor.......................
Da . Este o icoana comuna,scoala de la Kiev(se executau in serie in manastirile din zona orasului Kiev)1860-1907.
Icoanele care au intreaga suprafata pictata si imbracate in argint,925/1000 au poanson si stanta de atelier(sau mester)pe margine. Se livrau in caseta din lemn cu usita si geam de sticla ,,trasa".Sant icoane rare si au fost pictate la comanda incepand cu 1789 -1800 pana in 1900.La aceasta varianta exista si cu invelitoare de argint aurit.
Cu ani in urma aveau pret.
La Multi Ani !
Scrie răspuns