Greutate denar
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Greutate denar
Buna seara! As avea o intrebare referitoare la greutatea denarilor romani. Am citit undeva pe net ca ar trebui sa aiba in jur de 3 grame, dar as fi curios, din experienta dumneavostra si din piesele detinute, care ar fi greutatile pe care le au denarii in functie de gradul de uzura. Detin 2 denari care au fost si postati aici pe forum si au fost catalogati drept autentici care au greutatea aprox. 2,5-2,6g. Sunt destul de uzati si tociti. E o greutate normala sau ar trebui sa imi fac griji?
Multumesc anticipat ! O seara buna!
Multumesc anticipat ! O seara buna!
IN FIDE SALUS
Banuiesc ca e vorba de denari imperiali.
La inceput(Augustus) denarii imperiali aveau o greutate de 3,90 gr. Nero dupa reforma din 64 AD a redus greutatea acestora la 3,41 gr. Denarii emisi de Traian aveau o greutate de 3,21 gr. Aceste standarde au fost mai mult sau mai putin respectate pana la Marcus Aurelius, ai carui denari cantareau undeva in jurul valorii de 3,19 gr. Sub imparatul Comodus denarii cantareau 2,93 gr., iar in timpul imparatului Septimius Severus greutatea acestora acrescut putin, acestia cantarind undeva in jur de 3,10 gr.
Titlul argintului din ei e cu totul o alta discutie.
La inceput(Augustus) denarii imperiali aveau o greutate de 3,90 gr. Nero dupa reforma din 64 AD a redus greutatea acestora la 3,41 gr. Denarii emisi de Traian aveau o greutate de 3,21 gr. Aceste standarde au fost mai mult sau mai putin respectate pana la Marcus Aurelius, ai carui denari cantareau undeva in jurul valorii de 3,19 gr. Sub imparatul Comodus denarii cantareau 2,93 gr., iar in timpul imparatului Septimius Severus greutatea acestora acrescut putin, acestia cantarind undeva in jur de 3,10 gr.
Titlul argintului din ei e cu totul o alta discutie.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Reducerea greutatii , poate fi pusa pe seama accentuarii slabiciunii imperiului , sau a nevoii tot mai mari de resurse necesare armatei , pentru a face fata provocarilor din teritoriile ocupate ?
Eu sunt pentru a doua varianta . Cerintele tot mai mari pentru intretinerea legiunilor dislocate in teritoriile ocupate , a dus la diminuarea in greutate a denarului . Este un punct de vedere . Astept comentarii .
O seara linistita .
Faustina
Eu sunt pentru a doua varianta . Cerintele tot mai mari pentru intretinerea legiunilor dislocate in teritoriile ocupate , a dus la diminuarea in greutate a denarului . Este un punct de vedere . Astept comentarii .
O seara linistita .
Faustina
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Antoninus Pius
Da.BNVlad scrie:Va multumesc mult pentru raspuns si promptitudine. Denarii pe care ii am sunt chiar Commodus si Severus. E posibila asa o uzura incat sa scada greutatea in jur de 2,6g ?
Imi puteti da linkul de pe forum unde au fost prezentati denarii?
Domnului Faustina: Este un punct de vedere corect. Din acelasi motiv au fost emisi si asa-zisii "denari de granita", iar scaderea titlului argintului din ei se datoreaza in mare masura acelorasi motive.
Domnule Radu, din pacate am cautat postarile dar fara succes. Au fost postate cu destul de mult timp in urma de un prieten. Numele sau de utilizator este "LM". O sa mai caut si daca reusesc sa gasesc postarile voi pune link-urile.Va multumesc si dumneavoastra si domnisoarei/doamnei Faustina pentru raspunsuri si explicatii !
EDIT: posturi cu pozele lor, nu si cu evaluarea/identificarea
commodus -> http://transylvanian-numismatics.com/ph ... s&start=30
severus -> http://transylvanian-numismatics.com/ph ... =timisoara
IN FIDE SALUS
Daca au fost postate in trecut pe forum, iar colegii au zis ca sunt autentice atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme.BNVlad scrie:Domnule Radu, din pacate am cautat postarile dar fara succes. Au fost postate cu destul de mult timp in urma de un prieten. Numele sau de utilizator este "LM". O sa mai caut si daca reusesc sa gasesc postarile voi pune link-urile.Va multumesc si dumneavoastra si domnisoarei/doamnei Faustina pentru raspunsuri si explicatii !
Denarul de Septimius Severus este chiar un limes denar, despre care faceam vorbire mai sus.
Ambele monede sunt autentice.
Daca mai doriti si alte detalii, in limita timpului disponibil o sa va ajut, aici sau pe PM.
Va multumesc mult, sunteti foarte amabil ! Va rog sa imi explicati notiunea de limes denar (denar de granita) atunci cand va permite timpul, deoarece am cautat pe net si nu prea m-am lamurit. Din cate am inteles erau batuti la granitele imperiului ca si plata pentru soldatii care aparau teritoriile de la granitele imperiului. Acestia aveau un titlu al argintului asa slab pentru ca in eventualitatea pierderii teritoriului, cuceritorii sa nu puna mana pe aur sau argint.Soldatii reintorsi in imperiu puteau "schimba" acesti denari cu denarii "adevarati". Din alta sursa am aflat ca erau imitatii barbare ale monedelor romane batute in apropierea granitelor imperiului, sau erau pur si simplu batute pentru a circula la granitele acestuia. Poate ma "luminati" putin...plus ca poate intereseaza si pe altcineva de aici de pe forum, incepator ca si mine, dar avid de cunostinte noi. Va multumesc inca o data pentru tot.O seara placuta !
IN FIDE SALUS
Limes denarul, (lime-ace, moneda de granita) sau sau AE denarii sunt in opinia mea monede de necesitate, din bronz, batute sau turnate in monetariile oficiale sau pseudo-oficiale destinati graniteleor imperiului sau pentru regiunile in care instabilitatea era mare, iar imperiul nu dorea sa iroseasca argintul in astfel de zone. Acestia erau argintati, urmele de argintare se mai pastreaza pe unii dintre ei. Este foarte corecta si opinia in ceea ce priveste plata soldatilor si schimbul acestora odata cu intoarcerea la vatra. Eu nu consider ca AE denarul(limes denarul) este o imitatie barbara a denarului de argint.
Fourree-ul(suberatul) este o moneda care are miezul din metal comun acoperit(placat) cu o foita de metal nobil(argint sau aur), argint in cazul nostru, avand o greutate mai mica decat a denarul oficial.
Ca si in cazul AE denarilor si aici opiniile sunt impartite: unii considera ca aceste monede au fost batute in monetariile oficiale pentru a se face economie la argint, altii ii considera opera falsificatorilor din imperiu, iar altii considera ca aceste monede au fost batute in afara imperiului. Eu ultima varianta nu o impartasesc si sunt de parere ca si aceste monede ca si AE denarii au fost emisiuni de necesitate destinate atat zonelor instabile, soldatilor, teritoriilor de pe granita dar care au circulat si in interiorul imperiului, acestia fiind mai greu de depistat decat AE denarii.
Este foarte mult de dezbatut pe aceste subiecte: AE denarul si Foreee-ul, opiniile fiind multe si impartite.
Nici eu nu sunt 100% luminat in privinta acestor monede, dar un lucru este clar, in opinia mea aceste emisiuni au fost emisiuni de necesitate.
Diseara , cand o sa ajung acasa o sa caut in baza mea de date, formata din imagini adunate de-a lungul timpului de pe net si o sa postez cateva imitatii barbare ale unor denari imperiali. Din cauza sau datorita (nici nu stiu cum sa ma exprim) unor factori externi, independenti de vointa mea, prefer sa studiez si sa colectionez imagini in detrimentul pieselor originale.
Fourree-ul(suberatul) este o moneda care are miezul din metal comun acoperit(placat) cu o foita de metal nobil(argint sau aur), argint in cazul nostru, avand o greutate mai mica decat a denarul oficial.
Ca si in cazul AE denarilor si aici opiniile sunt impartite: unii considera ca aceste monede au fost batute in monetariile oficiale pentru a se face economie la argint, altii ii considera opera falsificatorilor din imperiu, iar altii considera ca aceste monede au fost batute in afara imperiului. Eu ultima varianta nu o impartasesc si sunt de parere ca si aceste monede ca si AE denarii au fost emisiuni de necesitate destinate atat zonelor instabile, soldatilor, teritoriilor de pe granita dar care au circulat si in interiorul imperiului, acestia fiind mai greu de depistat decat AE denarii.
Este foarte mult de dezbatut pe aceste subiecte: AE denarul si Foreee-ul, opiniile fiind multe si impartite.
Nici eu nu sunt 100% luminat in privinta acestor monede, dar un lucru este clar, in opinia mea aceste emisiuni au fost emisiuni de necesitate.
Diseara , cand o sa ajung acasa o sa caut in baza mea de date, formata din imagini adunate de-a lungul timpului de pe net si o sa postez cateva imitatii barbare ale unor denari imperiali. Din cauza sau datorita (nici nu stiu cum sa ma exprim) unor factori externi, independenti de vointa mea, prefer sa studiez si sa colectionez imagini in detrimentul pieselor originale.
Mai jos, imaginile cu imitatiile barbare despre care am vorbit si un link interesant care merita studiat:
http://rrimitations.ancients.info/index.html
Imitatiile barbare ale monedelor romane este un alt subiect extrem de captivant si interesant.
http://rrimitations.ancients.info/index.html
Imitatiile barbare ale monedelor romane este un alt subiect extrem de captivant si interesant.
- Fişiere ataşate
-
- Caracalla-Domna_Commodus-Severus Alexander.jpg (137.83 KiB) Vizualizat de 12876 ori
-
- Augustus-Antoninus Pius-Septimius Severus.jpg (203.62 KiB) Vizualizat de 12876 ori
-
- Traian-Titus-Domitian.jpg (153.31 KiB) Vizualizat de 12876 ori
-
- Tiberius.jpg (132.71 KiB) Vizualizat de 12876 ori
Salutare
Daca tot a venit vorba de barbare....merita sa aruncati o privire si aici, insotiti de GTr, desi de baza sunt imaginile:
http://barbarous-imitations.narod2.ru/
Daca tot a venit vorba de barbare....merita sa aruncati o privire si aici, insotiti de GTr, desi de baza sunt imaginile:
http://barbarous-imitations.narod2.ru/