Maine ti se poate intampla tie.
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Re: Maine ti se poate intampla tie.
Interesant. Imi aminteste de modelul de la granita, unde auzisem ca, din cand in cand, nu prea des, politia de frontiera vorbeste cu traficantii mai mari sa trimita pe unu' de sacrificiu, stabilesc in avans si locul in care sa fie gasite drogurile sau alta marfa interzisa, cheama presa si fac ditamai tam-tam-ul cu captura. Toata lumea zice ca "uite dom'le cum isi fac treaba, da' de unde stiau ca tocmai in portiera stanga erau? Cat fler...".
Din articol eu inteleg ca politisti s-au auto-sesizat pe baza urmaririi diverselor site-uri, au organizat flagrantul si acum incearca sa vada daca ce le-a iesit se incadreaza la patrimoniu, deci nu sa vada daca monedele sunt autentice, ei stiind deja ca acestea intra in categoria respectiva.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
- marcus aurelius

Mda, 5 monede Prundu-Jiblea, iar in poza sunt o Prundu-Jiblea si o Aninoasa-Dobresti. Apropo de abilitatile celor care fac identificari. Pai cum sa incriminezi pe cineva cand tu insuti habar nu ai ce detine respectivul. Au uitat sa incrimineze inca vreo 30.000 de vanzatori de pe tot globul, care ofera in acest moment cate una sau mai multe monede dacice. Cand naiba o sa se incheie psihoza asta cu patrimoniul? Cred ca-mi fac o pancarda si ies la Universitate...."Jos tembelii de la patrimoniu!!!"
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
- valentinian

Corect stimate coleg M Aurelius, lipsa expertizei calificate este o problema chiar grava.
Merg si eu cu pancarta si cu dumneavoastra dar nu stiu cine o va citi si ce va intelege.
Nu o fi chiar Casian aka. ''Euradulica'' care incerca sa vanda Aninoasa Dobresti pe aici?
Merg si eu cu pancarta si cu dumneavoastra dar nu stiu cine o va citi si ce va intelege.
Nu o fi chiar Casian aka. ''Euradulica'' care incerca sa vanda Aninoasa Dobresti pe aici?
Ultima oară modificat 26 Ian 2012, 12:30 de către valentinian, modificat 1 dată în total.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
.
Din pacate, de obicei articolele de pe la noi sunt insotite de poze care au de-a face cu subiectul, doar in situatii rare cu poze chiar din cazul prezentat.marcus aurelius scrie:Mda, 5 monede Prundu-Jiblea, iar in poza sunt o Prundu-Jiblea si o Aninoasa-Dobresti.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Nu este domnul Casian a.k.a. Euraduluica a.k.a. Radulica a.k.a. Iahid(okazii) sau Radu S. pe numele sau adevarat, poate in episodul viitor, este doar o chestiune de timp.valentinian scrie: Nu o fi chiar Casian aka. ''Euradulica'' care incerca sa vanda Aninoasa Dobresti pe aici?
Intr-adevar legea patrimoniului coroborata cu "experienta" distinsilor experti acreditati si cu o presa avida de senzational, toate acestea pot crea adevarate drame in randul colectionarilor care nu au nimic de-a face cu traficul obiectelor de patrimoniu. Pacat...mare pacat.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
- marcus aurelius

Drama este ca la fel ca si la orice in tara asta, cei mici platesc si cei mari pot sa treaca cu buldozerele peste site-uri si nimeni nu le are treaba. Adica hai sa-i belim pe colectionari, sa-i facem traficanti si mai stiu eu ce. Se uita ca un colectionar este un om care face sacrificii sa cumpere anumite piese si prin asta le salveaza de exemplu de la topire sau distrugere. Am vazut oameni deosebiti care au avut sau au de suferit din cauza simplului fapt ca sunt colectionari. Sa-i faci probleme unui om care de exemplu colectioneaza bronzuri romane sau denari romani, mi se pare de-a dreptul absurd. De ce nu deschid ochii cei de la patrimoniu, sa vada ca aceste piese se vand la liber in lumea larga??? Si se vand la preturi derizorii. De ce nu sunt in stare sa angajeze niste oameni care au experienta necesara sa deosebeasca piesele rare de cele comune? Sau de ce nu se permite colectionarea acestora, daca piesele provin din surse vechi, adica nu din site-uri si se poate dovedi acest lucru? De ce se califica un colectionar in traficant, daca ia decizia sa-si vanda niste piese? Hello??? Chiar ne-am tampit de tot? Sunt niste "de ce"-uri ridicole, la fel ca si "de ce o ducem din ce in ce mai rau?".
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Ca doua monede de tip Kosson banuite ca provenind dintr-un tezaur dacic descoperit in muntii Orastie au fost indisponibilizate de politia irlandeza in momentul in care erau scoase la licitatie.
"Indisponibilizarea bunurilor este o măsură preventivă de suspendare a dreptului de dispoziţie materială şi juridică al proprietarului asupra unor bunuri mobile sau imobile". Deci nu au fost confiscate, e o neconcordanta intre titlu si articol, singura masura luata este aceea ca proprietarii nu pot sa le vanda/schimbe/doneze etc. pana cand nu se incheie cercetarile. Trebuia luata aceasta masura pentru ca in cazul vanzarii, s-ar fi pierdut urma monedelor. Cred ca abea acum urmeaza sa se cerceteze apartenenta pieselor la tezaurul din muntii Orastie dar si scoaterea acestora ilegal din Romania. Doar dovedirea acestor aspecte poate atrage dupa sine repatrierea pieselor. Asta inteleg si cred eu...
Stima!
"Indisponibilizarea bunurilor este o măsură preventivă de suspendare a dreptului de dispoziţie materială şi juridică al proprietarului asupra unor bunuri mobile sau imobile". Deci nu au fost confiscate, e o neconcordanta intre titlu si articol, singura masura luata este aceea ca proprietarii nu pot sa le vanda/schimbe/doneze etc. pana cand nu se incheie cercetarile. Trebuia luata aceasta masura pentru ca in cazul vanzarii, s-ar fi pierdut urma monedelor. Cred ca abea acum urmeaza sa se cerceteze apartenenta pieselor la tezaurul din muntii Orastie dar si scoaterea acestora ilegal din Romania. Doar dovedirea acestor aspecte poate atrage dupa sine repatrierea pieselor. Asta inteleg si cred eu...
Stima!
IN FIDE SALUS
Persoanele cinstite care le,,gasesc" procedeaza conform legii patrimoniului ,sau iau legatura cu cel mai apropiat muzeubejan scrie:Asemenea articole nu fac decat sa infricoseze persoanele cinstite, care gasesc intamplator monede valoloare. Decat sa fie confiscate (sau mai rau, sa se aleaga cu dosar penal), majoritatea persoanele respective le vor transforma in continuare in bijuterii.
Tatal meu a gasit monede romane de argint in gradina (dupa revolutie).Timis scrie:Persoanele cinstite care le,,gasesc" procedeaza conform legii patrimoniului ,sau iau legatura cu cel mai apropiat muzeubejan scrie:Asemenea articole nu fac decat sa infricoseze persoanele cinstite, care gasesc intamplator monede valoloare. Decat sa fie confiscate (sau mai rau, sa se aleaga cu dosar penal), majoritatea persoanele respective le vor transforma in continuare in bijuterii.
A dus monedele la muzeu, asa cum ar trebui sa faca o persoana cinstita.
Nici macar nu a fost primit in muzeu.
A fost lasat sa astepte la poarta, pana cand o persoana (nu s-a recomandat) a coborat, a luat monedele (cel putin a spus "multumesc") si a inchis usa.
Nu s-a facut nici un proces de predare-primire, ce sa mai vorbesc de numar de inregistrare, cum ar fi normal.
De unde stiu eu ca monedele respective au ajuns unde ar trebui sa ajunga, si nu in colectia privata a unui colectionar ?
-
Raskolnikov21

Domnule bejan, cazul tatal dvs ar fi putut preda monedele primariei, sau putea refuza predarea acestora pana in momentul in care era intocmit un act de primire/predare. Oricum, dumnealui si-a facut doar pe jumatate datoria civica.Nu cred ca i le-a luat cineva cu forta din mana.
In sfarsit, desprei acei oameni ''cinstiti'', care ''gasesc'' monede sau alte obicte care fac parte din Patrimoniu, iar mai apoi decid ca ar putea sa faca ceva parale din vanzarea lor nu cred ca mai e cazul sa mai discutam. Stim cu totii cazurile de braconaj cu ajutorul detectoarelor de metal chiar in incinta siturilor arheologice (cu sau fara stirea autoritatilor). Cum credeti ca au ajuns kosonii respectivi in Irlanda?
In sfarsit, desprei acei oameni ''cinstiti'', care ''gasesc'' monede sau alte obicte care fac parte din Patrimoniu, iar mai apoi decid ca ar putea sa faca ceva parale din vanzarea lor nu cred ca mai e cazul sa mai discutam. Stim cu totii cazurile de braconaj cu ajutorul detectoarelor de metal chiar in incinta siturilor arheologice (cu sau fara stirea autoritatilor). Cum credeti ca au ajuns kosonii respectivi in Irlanda?
In primul rand gresala a fost a tatalui dumneavoastra,care la fel ca multi romani in perioada de dupa 1990 ,s-a dus cu capul plecat sa nu supere ,,domnii" si probabil la muzeu mai era responsabilul cu ,,PATRIMONIUL",care a facut oficiile de ,,gazda" .Daca ar fi avut numele persoanei respective si un martor,nici azi nu ar fi tarziu sa actioneze impotriva muzeului.bejan scrie:
Tatal meu a gasit monede romane de argint in gradina (dupa revolutie).
A dus monedele la muzeu, asa cum ar trebui sa faca o persoana cinstita.
Nici macar nu a fost primit in muzeu.
A fost lasat sa astepte la poarta, pana cand o persoana (nu s-a recomandat) a coborat, a luat monedele (cel putin a spus "multumesc") si a inchis usa.
Nu s-a facut nici un proces de predare-primire, ce sa mai vorbesc de numar de inregistrare, cum ar fi normal.
De unde stiu eu ca monedele respective au ajuns unde ar trebui sa ajunga, si nu in colectia privata a unui colectionar ?
Vremurile s-au schimbat si atunci cand nu ai nimic de ascuns te duci la muzeu si vezi conditiile,iar daca ai nelamuriri ,te informezi la Muzeul BNR,expert ,avocat, etc.si predarea se face la muzeul la care dvoastra doriti.
Nu doresc sa aduc din nou in discutie aspecte legate de legea patrimoniului, o lege cu mari lacune, care trebuie negresit modificata si "updatata" sau macar corelata cu legislatia Uniunii Europene. In fond si la urma urmei este o lege, in vigoare, iar toti avem obligatia de a o respecta!
Doresc sa aduc in discutie un alt aspect poate la fel de suparator: slaba sau proasta punere in valoare a monedelor antice in cadrul muzeelor.
Anul trecut am vizitat o serie de muzee din localitati pe raza carora se afla numeroase situri arhelolgice sau au avut loc multe descoperiri monetare, despre care au fost facute referiri si trimiteri in materialele pe care le-am studiat si cu toate acestea piesele respective zac undeva prin depozitele muzeelor(puse la pastrare???!!! zic cei de la muzeu) nefiind expuse publicului larg. In cel mai bun caz sunt scoase si prezentate cu ocazia unor expozitii tematice temporare...
Doresc sa aduc in discutie un alt aspect poate la fel de suparator: slaba sau proasta punere in valoare a monedelor antice in cadrul muzeelor.
Anul trecut am vizitat o serie de muzee din localitati pe raza carora se afla numeroase situri arhelolgice sau au avut loc multe descoperiri monetare, despre care au fost facute referiri si trimiteri in materialele pe care le-am studiat si cu toate acestea piesele respective zac undeva prin depozitele muzeelor(puse la pastrare???!!! zic cei de la muzeu) nefiind expuse publicului larg. In cel mai bun caz sunt scoase si prezentate cu ocazia unor expozitii tematice temporare...
"Nemo censetur ignorare legem."