identificare si evaluare Gordian

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
cobracluj
nou in forum
nou in forum

identificare si evaluare Gordian

Mesaj de cobracluj »

Buna ziua!
Doresc sa ma ajutati cu identificarea si evaluarea acestei piese.
Stiu pana acum ca este un Gordian III, bronz, greutate 18,49g, diametru 28mm, grosime 4mm, pe fata scrie IMP GORDIANVS PIVS FEL AVG, pe verso PMSC OL VIM si AN IIII. Am gasit pe diferite situri o sumedenie de monede asemanatoare, dar nici macar una identica. Imaginea feței este diferita de orice altceva am gasit, nodul de la spatele cununii de lauri, locul unde sunt literele raportat la detaliile feței....multe detalii diferă.
De asemenea, rog si o evaluare.

Multumesc mult!
Fişiere ataşate
gordian muchie 1.jpg
gordian muchie 1.jpg (154.48 KiB) Vizualizat de 4657 ori
gordian fata 1.jpg
gordian fata 1.jpg (346.39 KiB) Vizualizat de 4657 ori
gordian verso 2.jpg
gordian verso 2.jpg (366.28 KiB) Vizualizat de 4657 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Sumedenia aceea de monede asemanatoare pe care le-ati vazut pe alte site-uri... erau identice intre ele? Daca nu, raspunsul e simplu: exista o sumedenie de variante!
cobracluj
nou in forum
nou in forum

Mesaj de cobracluj »

banivechi scrie:Sumedenia aceea de monede asemanatoare pe care le-ati vazut pe alte site-uri... erau identice intre ele? Daca nu, raspunsul e simplu: exista o sumedenie de variante!
Da, multe erau identice, sau cel putin foarte asemanatoare. Eu nu am gasit nimic care sa semene, cel putin bine (ma refer la detalii), cu moneda de mai sus.
Multumesc pentru raspuns, cu toate ca : Regulament - 4. Nu dati raspunsuri doar pentru a scrie ceva! Daca nu stiti sau nu aveti ce spune, lasati pe altii sa raspunda. Postati un mesaj doar daca ceea ce aveti de spus are legatura cu topicul..... (Cu tot respectul, raspunsul Dvs. nu ma ajuta cu nimic....)
valentinian

Mesaj de valentinian »

Gordian lll, Viminacium, max 20-25 Euro pentru un pasionat.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Ce spuneti de asemanarea cu aceasta moneda?
http://www.acsearch.info/record.html?id=44541
cobracluj
nou in forum
nou in forum

Mesaj de cobracluj »

Cacuci scrie:Ce spuneti de asemanarea cu aceasta moneda?
http://www.acsearch.info/record.html?id=44541
Da, intr-adevar, seamana, asa cum seamana majoritatea monedelor de tip Gordian. Spunea, mai sus, Dl. Banivechi ca exista o sumedenie de variante, dar pe mine ma intereseaza ACEASTA varianta, pe care nu o gasesc niciunde. Asemanarea intre moneda in cauza si cea de pe link este, pana si pentru un ochi de profan ca al subsemnatului, doar de suprafata. Daca veti privi atent, veti constata ca este o cu totul altă faţă, numărul laurilor de pe cunună diferă, locul literelor este altul (se vede mai bine pe verso - literele pleacă de la jumătatea taurului, pe când dincolo pleacă de la coada sa) şi aş putea continua....Nu mă pricep la acest domeniu si asta este motivul pentru care am apelat la ajutor de specialitate pe acest forum. Logica imi spune ca există modele diferite pentru că existau matriţe diferite pentru aceeaşi mondă. OK, dar dacă pentru alte modele găsesc asemănări foarte mari, pentru acest model nu găsesc nici măcar o monedă care să se apropie. Ce inseamna acest lucru? Poate cineva sa imi explice? Nu doresc sa va consum timpul inutil, dar as aprecia un raspuns clar referitor la moneda de mai sus. Va multumesc!
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Stimate coleg,
Doua monede antice nu au cum sa fie identice in detalii(perfect identice) chiar daca sunt emise in aceasi monetarie sa zicem "consecutiv". Nu observ o diferenta mare(dimensional) intre moneda d-voastra ci cea indicata.
Daca gasiti 2 monede antice identice acest lucru ar trebui sa va ingrijoreze.
Atat colegul valentinian cat si colegul cacuci v-au indicat exact despre ce moneda este vorba.
Nu inteleg ingrijorarea d-voastra.
Legenda este identica pe ambele monede(a d-voastra si cea indicata de d-ul cacuci)?
P M S C OL VIM AN IIII
respectiv
IMP GORDIANVS PIVS FEL AVG
DA
Se gasesc pe moneda simbolurile Leginii a XIII-a Gemina(taurul si leul)?
DA
Este o moneda autentica Gordian III, Viminacium.
Restul sunt de genul "haideti sa povestim discutii".
Sper sa nu-mi luati in nume de rau interventia si imi cer scuze daca v-am indispus.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
cobracluj
nou in forum
nou in forum

Mesaj de cobracluj »

Multumesc pentru raspuns D-le Radu_28. Chiar nu aveam nici cea mai mica idee despre faptul ca la monedele antice este anormal sa semene foarte bine intre ele. Nu m-ati indispus ci chiar asteptam un raspuns care sa ma lamureasca, iar dvs. ati reusit oarecum sa faceti acest lucru. In ceea ce priveste remarca despre "haideti sa povestim discutii", o interpretez in concordanta cu textul din semnatura dvs., respectiv "Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people.". Eu discutam o idee, iar Dvs. mi-ati raspuns. Multumesc.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Ma bucur ca macar in parte am reusit sa va lamuresc si nu ati interpretat eronat interventia mea.
Ca o completare a celor spuse mai sus doresc sa mai adaug urmatoarele:
Am stabilit ca tehnica baterii monedelor antice, in special la cele romane, chiar daca era o tehnica destul de avansata pentru acele vremuri nu o putem compara cu tehnica baterii monedelor din zilele noastre si este normal sa existe mici diferente de detalii intre aceleasi monede aparent identice.
Probabil moneda d-voastra a fost batuta cu o alta stanta sau cu o stanta putin mai uzata, iar anumite detalii nu se mai intalnesc pe moneda.
Nu este ceva "anormal" ca locul literelor sa difere pe doua monede "de acelasi fel".
Intr-o monetarie nu exista doar o singura stanta pentru monede, iar daca aceasta se uza catusi de putin ea nu era inlocuita sau rectificata imediat.
Moneda aflata in posesia d-voastra nu se afla in cea mai fericita stare, ca stare nu o putem compara cu moneda prezentata in link.
Monetaria de la Viminacium a fost un important atelier monetar provincial unde au fost batute foarte multe monede in perioada 239-255 AD incepand cu Gordian II si terminand cu Valerian, monede din bronz intalnite frecvent si in Dacia romana. Tot aici se presupune ca s-au batut si monedele Provincia Dacia.
Daca doriti si alte amanunte referitor la monedele provinciale emise la Viminacium sau alte amanunte ce tin de monedele antice, in limita timpului disponibil putem purta o discutie mai in amanunt pe PM.
Fişiere ataşate
AN IIII.jpg
AN IIII.jpg (51.96 KiB) Vizualizat de 4304 ori
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Scrie răspuns