Moneda dacica

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

craciun marius

Moneda dacica

Mesaj de craciun marius »

http://www.acsearch.info/record.html?id=316533

Am gasit pe internet la una din casele de licitatii un tip de moneda care are pe revers "un calaret reprezentat in intregime" si nu stiu carui tip apartine. E foarte asemanatoare cu monedele de tip Adancata sau Varteju. Acolo e caracterizata dupa L.Pink, de tip "Cap de cal in forma de sea - Sattelkopfpferd", se spune ca seamana cu Varteju si ca deci apartine Celtilor Danubieni (de Est). Se pare ca lipseste acest gen piesa din lucrarile majore consultate de casa de licitatie. Carui tip apartine ? Stim ca C. Preda sustine in "Monedele geto-dace" ca nu exista calaret reprezentat in intregime pe reversul monedelor de tip Varteju. S-o fi inselat ? Ce parere aveti ? S-ar putea sa fie un tip inedit si neclasificat inca, dupa stil, diametru si greutate. Mie imi face impresia si pot presupune ca acest exemplar face parte din grupul primelor emisii de tip Varteju si din care au derivat toate celelalte emisii apartinand acestui tip. Argumente :
Seamana mai bine decat celelalte cu tetradrahma tip Filip II.
Pe avers, portretul lui Zeus spre dreapta, e mai putin stilizat decat la alte exemplare apartinand aceluiasi tip, ochiul, buzele si barbia sunt reprezentate prin globule, insa grupate, care reusesc sa sugereze perfect trasaturile.
Pe revers, cavalerul macedonean spre stanga, cu mana dreapta ridicata, este apropiat ca reprezentare de prototipul macedonean. Calul este inalt, mai bine proportionat decat in cazul altor emisii monetare (ulterioare, zic eu), poate cu un gat putin prea lung si lipsit de coada. Foarte interesanta si inedita pentru monedele de tip Varteju este prezenta calaretului, reprezentat aici in intregime. Ceea ce iese in evidenta analizand forma calaretului este faptul ca e alcatuit din globule: capul, umerii si trupul, exceptie facand mainele si piciorul vizibil. Cele trei globule care reprezinta capul si umerii, se regasesc pe exemplarele unor emisii (ulterioare) ale tipului Varteju.
simaky

Mesaj de simaky »

inainte de a clasifica aceasta piesa intr-un nou tip sau sub-tip ar trebui sa avem certitudinea ca piesa e autentica ! :?:

22.3mm 8.08gr - Type Sattelkopfpferd

... nu cred ca in antichitate se foloseau implanturile cu silicoane :shock:
Fişiere ataşate
22.3mm  8.08gr - Type Sattelkopfpferd
22.3mm 8.08gr - Type Sattelkopfpferd
10 - 22.3mm 8.08gr - Type Sattelkopfpferd.jpg (40.27 KiB) Vizualizat de 17131 ori
simaky

Mesaj de simaky »

in urma cu cativa ani a mai fost in licitatie o piesa la fel de bizara, un exemplar tot pe CGB si unul la Stambuliu !

Tetradrachme 8.32gr
Fişiere ataşate
r
r
11 rv Tetradrachme 8.32gr.jpg (99.77 KiB) Vizualizat de 17111 ori
a
a
11 av Tetradrachme 8.32gr.jpg (95.09 KiB) Vizualizat de 17111 ori
ar
ar
0027.jpg (38.69 KiB) Vizualizat de 17111 ori
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Interesanta “facatura” siliconata.
N-am mai intalnit pe net alt exemplar asemanator ca stil in afara de cel de la www.cgb.fr
A doua moneda in prima faza, daca as fi vazut doar partea cu efigia cred ca m-ar fi pacalit datorita patinei si aspectului general de “imbatranire”, dar in cele din urma mi-ar fi ridicat ceva semen de intrebare legate de gradul de stilizare al calului si inca un aspect: atat efigia cat si calul mi se par realizare in “minatura”. Reprezentarea calului nu vad sa aibe vreo legatura cu dacicele.
Pe langa falsurile “clasice” Varteju, unele realizate chiar bine am mai intalnit un alt tip de “facaturi”:

http://db.stevealbum.com/php/lot_rtl.ph ... 245&lot=78
http://www.vcoins.com/ancient/calgaryco ... oduct=5290
http://db.stevealbum.com/php/lot_rtl.ph ... 245&lot=77
http://www.acsearch.info/record.html?id=97812
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
dimo13

Mesaj de dimo13 »

De ce credeti ca sunt false?
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Reformulez: “facaturi” in opinia mea, nu era un verdict, este o parere pe care o sa incerc s-o argumentez in randurile de mai jos.
Initial moneda de pe vcoins am crezut ca este un Vrateju tarziu, Plansa XlVIII(1-15) Preda.
Uitandu-ma in Preda am observat diferente legate de gradul de stilizare al calului si al efigiei, mai mult cautand pe net am dat peste o piesa la Stephen Album Rare Coins(al treilea link indicat) care imi pare identica cu cea de pe vcoins(inclusiv dimensional), pe vcoins am mai vazut astfel de monede aflate la vanzare, identice cu cele prezentate(o sa le caut si o sa postez linkurile lor).
Piesa din ultimul link imi pare turnata, slefuita apoi aplicata o patina artificiala, iar ulterior s-a incercat curatarea acesteia, ramanad urme vizibile ale patinei pe efigie.
In concluzie, in opinia mea(si sper sa gasesc si celelalte piese vandute pe vcoins)indiciile ca piesele ar fi “facaturi” sunt mai multe decat cele ca ar fi autentice.
Mentionez din nou ca este vorba despre o parere, judecand exclusiv piesele dupa imagini.
D-vostra ce parere aveti?
Chiar mi-as dori sa dezvoltam putin subiectul legat de aceste monede, mai demult am dorit sa dechid un topic pe aceasta tema.
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Multumesc pentru raspuns. Am intrebat deoarece, acum o vreme, am pomenit aici cateva asemenea monede, una sau doua chiar din cele pe care le-ati atasat dumneavoastra mai sus, cautand sa aflu impresiile celoralti. Si acum, ca si atunci, nu sunt lamurit si de aceea si...intreb. :) Unele arata mai bine, altele, mai putin bine...
http://www.zeno.ru/showphoto.php?photo=17030
In privinta stilului cred ca n-ar fi probleme, chiar daca ar exista diferente importante fata de monedele publicate (in special MGD), insa nu cred ca e o distanta chiar asa mare. Ma gandeam daca nu se apropie de piesele de la Tinosu, insa imaginile de acolo sunt modeste, incat e greu sa-ti dai seama.
http://www.snr-1903.ro/1983-1985/arhiva/1.pdf
valentinian

Mesaj de valentinian »

Stilul este foarte important in opinia mea, arta dacica/celtica/antica este superba iar aceste''facaturi'' nu au exact acel ''vino-incoa'' al unei monede autentice.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Am mai gasit o imagine salvata.
Nu-mi plac aceste monede "de nici un fel". Nu vad, vorba domnului Valentinian sa aiba "acel ceva" specific monedelor dacice sau celtice in particular si celor antice in general.
Nu cunosc tezaurul din dava de la Tinosu dar o sa studiez linkul indicat si o sa caut si alte informatii legate de acest tezaur.
Abia acum am observat ca s-a mai discutat despre aceste monede in cadrul sectiunii “Monede dacicie”.
Fişiere ataşate
Z5899.jpg
Z5899.jpg (33.95 KiB) Vizualizat de 16871 ori
valentinian

Mesaj de valentinian »

http://www.ebay.com/itm/370585958614?ss ... 297wt_1163

Uite ce frumos arata aceasta ''Varteju-Bucuresti'' dar parca tot nu am incredere sa o cumpar, in afara de ochiul incercuit stantele par cele de la falsurile de pe piata
.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Mie piesa imi pare buna dar daca d-voastra aveti dubii, iar acele dubii sa se accentueze dupa ce intrati in posesia ei poate ar fi mai bine sa va abtineti. Oricum am vazut ca in ultima perioada tot apar astfel de piese pe e-bay.
D-voastra decideti.
Mie piesa imi pare buna.
valentinian

Mesaj de valentinian »

Raspunsul dv. de bun simt ma face sa ma intreb daca nu sunt cumva nebun cu banuielile mele
.
onaca7
**
**

--

Mesaj de onaca7 »

Avem o moneda cu femeia cu sani normali, una cu calul gol (femeia fiind la implant), iar ultima cu calul si femeia cu silicoane.
Toate trei spun povestea drumului spre implant, anticii fiind niste vizionari in acest sens.

:P :P
radu_28

Mesaj de radu_28 »

valentinian scrie:Raspunsul dv. de bun simt ma face sa ma intreb daca nu sunt cumva nebun cu banuielile mele
Nu stimate coleg, nu sunteti "nebun" cu banuilelile d-voastra.
Probabil pasiunea d-voastra in ceea ce priveste aceste monede este foarte mare si nu doriti sa aveti de-a face cu falsuri. Credeti-ma, va inteleg perfect si va asigur ca nu sunteti singur. :)
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Moneda din linkul de mai jos cum vi se pare?

http://www.ebay.com/itm/220958939297?ss ... 1423.l2649
Scrie răspuns