trese militar TR

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Scrie răspuns
berendei

trese militar TR

Mesaj de berendei »

salutare!

sunt interesat sa aflu pe ce parte a epoletului unui caporal se punea tresa de militar cu termen redus in perioada RSR. am vazut fotografii cu tresa pusa si spre interior si spre exterior. ce prevedeau regulamentele in acest caz?
daca ma poate ajuta cineva il rog sa posteze si un scan cu o pagina din regulament.

multumesc!
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Tresa de M.T.R. se purta spre interiorul epoletului. Asta era regula. Nu stiu daca era acoperita de regulament.
EUXIN RO

Mesaj de EUXIN RO »

am intrebat un cadru militar care a fost subofiter instructor la TR aproximativ 5 ani incepand din anul 1985 si el mi-a zis ca aveau semnul de TR(acela ingust rosu cu v-ul alb)pe ambele parti ale gradului de caporal
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

tresele se purtau pe exterior (sper să nu mă înşel, o să verific mâine pozele) înaintea treselor/tablelor de grad (care o fi fost ăla, de la fruntaş la sergent)
nu se puneau două rânduri de trese (interior-exterior) decât de către "şmecheraşi", dacă le permiteau cadrele.
gaginiuc

Mesaj de gaginiuc »

Pentru a consulta regulamentul militar este destul de anevoios. Hotarîrile de Guvern postdecembriste nu precizeaza. Cu multa probabilitate, cred ca se purtau catre exteriorul epoletului.
vladmario

Mesaj de vladmario »

In 1988 la Piatra Neamt (si cred ca si la Bacau) TR-istii purtau tresele de grad (fruntas, caporal sau sergent) spre umar, la exterior, si semnele TR spre git.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Tresele se purtau catre interior, dar nu am regulamentul ca sa dovedesc.
Faptul ca unii le purtau in alt fel nu era decat o abatere de la regula.
Eu am facut armata la o scoala de ofiteri de rezerva si acolo se respecta aceasta regula.
Nu prea am auzit de subofiteri care sa fie instructori la TR.
Toti comandantii de pluton sau lectorii erau ofiteri.
La noi doar magazionerul - plutonier de companie era subofiter :lol:
berendei

...

Mesaj de berendei »

va multumesc tuturor pentru raspunsurile date. totusi ar trebui sa posteze cineva un scan cu pagina din regulament care prevede modul de purtare al acestor insemne.
logic ar fi trebuit sa se poarte in exterior pentru ca era prima tresa primita de un militar TR. abia dupa aceasta se adaugau cele de fruntas/caporal, daca era cazul. dar poate atunci exista alta logica, cine stie...
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Logica este alta. Gradele militare se poarta intotdeauna spre exterior (spre umar) iar celelalte insemne spre interior. Semnul de MTR (militar cu termen redus) poate fi asimilat cu un insemn de arma (asta fortand putin lucrurile). De aceia, acestea trebuiau si se purtau regulamentar spre interiorul epoletului.
mercenarul1978
*
*

Mesaj de mercenarul1978 »

Am atasat eu un scan cu o pagina din regulamentul cu Tinute si Epoleti din anul 1968.Este singurul regulament de acest gen din colectie dar presupun ca si dupa 89 a fost la fel.
Fişiere ataşate
IMGP3913.jpg
IMGP3913.jpg (172.86 KiB) Vizualizat de 11059 ori
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

mercenarul1978 scrie:Am atasat eu un scan cu o pagina din regulamentul cu Tinute si Epoleti din anul 1968.Este singurul regulament de acest gen din colectie dar presupun ca si dupa 89 a fost la fel.
Multumesc. Scanul dv. vine sa confirme ce am afirmat in mesajul precedent.
berendei

...

Mesaj de berendei »

multumesc!

atunci asa or sa fie asezate pe manechinul meu.
mercenarul1978
*
*

Mesaj de mercenarul1978 »

Cu placere!
Ma bucur ca am putut sa va fiu de ajutor.
mihai popteanu
**
**

Mesaj de mihai popteanu »

La arma marina exista o singura tresa T.R. cusuta pe bratul stang, la o palma de umar.
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

nu știu dacă mai are importanță sau nu, dar cel puțin spre sfârșitul perioadei RSR (după '85) tresele TR se purtau așa cum am spus mai sus. informație confirmată "la fața locului"
Scrie răspuns