Avers - Revers Cum le identificam?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
- glissando94
- **

Sunt monede moderne care pe muchie au o inscriptie. Aceasta inscriptie se poate citi atunci cind aversul e indreptat in sus ( tip A ) sau cind reversul e indreptat in sus ( tip B ). Cred ca in toate cazurile, modul de inscriere a muchiei e aleatoriu si nu se cunoaste nr. de monede tip A sau tip B. Dumneavoastra colectionati ambele tipuri de monede? Chiar daca nu se poate spune ca una e mai rara ca alta?
Eu de aici am nelamurirea cu aversul si reversul, fiindca nu puteam sa stiu ce tip am ( A sau B ).
Eu de aici am nelamurirea cu aversul si reversul, fiindca nu puteam sa stiu ce tip am ( A sau B ).
<<Numeri>>
Dispunerea inscriptiei de pe muchie este complet aleatoare deoarece intai se inscriptioneaza muchia si apoi , pe alta masina, se bat aversul si reversul.
Teoretic proportia celor 2 moduri de dispunere ar fi 50% / 50%. Nu are rost sa colectionati ambele "variante".
Interesante sunt doar cele la care lipseste inscriptia de pe muchie.
Teoretic proportia celor 2 moduri de dispunere ar fi 50% / 50%. Nu are rost sa colectionati ambele "variante".
Nu sint de acord in totalitate: daca va uitati la Belgia, sec XIX in Krause, veti gasi multe monede - asa cum bine a zis glissando- tip A si tip B, iar diferentele de pret intre tipul A si tipul B sint de la 6,50 $ la 75 $ (exemplul e pentru 5 Francs 1873, dar sint si altele!)sorin70 scrie:Dispunerea inscriptiei de pe muchie este complet aleatoare deoarece intai se inscriptioneaza muchia si apoi , pe alta masina, se bat aversul si reversul.
Probabil ca la acestea inscriptia de pe muchie se realiza concomitent cu baterea, (folosind o matrita speciala cu niste poansoane laterale ) si nu prin rularea rondelelor inainte de batere.banivechi scrie:Nu sint de acord in totalitate: daca va uitati la Belgia, sec XIX in Krause, veti gasi multe monede - asa cum bine a zis glissando- tip A si tip B, iar diferentele de pret intre tipul A si tipul B sint de la 6,50 $ la 75 $ (exemplul e pentru 5 Francs 1873, dar sint si altele!)sorin70 scrie:Dispunerea inscriptiei de pe muchie este complet aleatoare deoarece intai se inscriptioneaza muchia si apoi , pe alta masina, se bat aversul si reversul.
In acest caz inscriptia ar trebui sa-si pastreze orientarea si cazurile de necoincidenta sunt intradevar rare , fiind probabil datorate montarii inverse a poansoanelor pentru imprimarea muchiei, si merita o cotatie mult superioara.
Cred ca anumite tipuri de 5 lei s-au batut si la noi prin acelasi procedeu. M-am uitat la muchie si cred ca am vazut pe inscriptie urmele unor astfel de poansoane.
La cele contemporane insa trebuie sa fiti de acord ca ,dat fiind faptul ca inscriptionarea muchiei se realizeaza prin rularea rondelei nebatute, proportia e de 50/50
Eu nu am posibilitatea sa studiez un lot mare de 5 lei , motivul e ca nu-mi permit mai mult de un exemplar din fiecare
, dar daca cineva are posibilitatea sa faca un astfel de studiu ar fi interesant procentajul de dispunere la cele cu inscriptie.
Studiind monedele pe care le aveti , va rog sa-mi confirmati daca sesizati acelasi lucru ca si mine : inscriptia este formata din cateva ( 3 nu sunt sigur ) segmente, fiind imprimata cu cateva poansoane laterale ( radiale ) . Se vad urme pe muchie care delimiteaza portiunea imprimata de fiecare poanson.
La monedele contemporane, aceasta inscriptie este continua dataorita executarii prin rulare.
Astept sa-mi confirmati daca sesizati acelasi lucru sau e doar o parere personala.
Studiind monedele pe care le aveti , va rog sa-mi confirmati daca sesizati acelasi lucru ca si mine : inscriptia este formata din cateva ( 3 nu sunt sigur ) segmente, fiind imprimata cu cateva poansoane laterale ( radiale ) . Se vad urme pe muchie care delimiteaza portiunea imprimata de fiecare poanson.
La monedele contemporane, aceasta inscriptie este continua dataorita executarii prin rulare.
Astept sa-mi confirmati daca sesizati acelasi lucru sau e doar o parere personala.
Buna seara! Intr-un final am regasit acest topic, care daca il caut cu butonul "Cautare" nu apare nici sa stai in cap, mai degraba pe google.
Observ ca nu a mai scris nimeni nimic aici de vreo 5 ani.
Pe langa faptul ca ma intreb ce cauta acest topic la "preturi informative", as vrea sa cer parerea celor mai 'in tema' asupra anumitor aspecte:
-citind topicul mai de demult, m-am lamurit: deci fata cu stema tarii emitente sau numele ei e aversul, cealalta e reversul si n-are nicio treaba cu nominalul. Ok, atunci la monedele de 1 leu 1906, 500 lei 1941 care e aversul?
-mai este un topic unde cineva a spus ca fata cu capul mai batran la cele din 1906 este aversul, asa o fi?
Pe langa faptul ca ma intreb ce cauta acest topic la "preturi informative", as vrea sa cer parerea celor mai 'in tema' asupra anumitor aspecte:
-citind topicul mai de demult, m-am lamurit: deci fata cu stema tarii emitente sau numele ei e aversul, cealalta e reversul si n-are nicio treaba cu nominalul. Ok, atunci la monedele de 1 leu 1906, 500 lei 1941 care e aversul?
-mai este un topic unde cineva a spus ca fata cu capul mai batran la cele din 1906 este aversul, asa o fi?
Don't fall in love with anything, 'cause there's always something better out there.
http://www.okazii.ro/catalog?user_list= ... ramas_desc
Paul93 scrie:Buna seara! Intr-un final am regasit acest topic, care daca il caut cu butonul "Cautare" nu apare nici sa stai in cap, mai degraba pe google.
D-le Paul,
matale nu intelegi! unde este scris nominalul 1 leu, 500 lei..... este REVERSUL (RV).
AVERSUL (AV) este partea cu efigia (EFIGIA = CAPUL).
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Pe situl BNR, referitor la moneda de 50 bani cu Brancoveanu, se spune:Mateiciuc scrie:
D-le Paul,
matale nu intelegi! unde este scris nominalul 1 leu, 500 lei..... este REVERSUL (RV).
"Aversul pentru moneda de 50 bani prezintă, suprapus parţial peste un cerc haşurat, un grupaj de elemente de design format din: inscripţiile „ROMANIA“ şi „50“, un fragment din imaginea mănăstirii Cozia, anul de emisiune „2011“, valoarea nominală a monedei „50 BANI“ şi stema României.
Reversul, prezintă portretul domnitorului Mircea cel Bătrân într-un medalion oval şi inscripţia în arc de cerc „MIRCEA CEL BATRAN 1386-1418“ pe un fundal care sugerează un ornament mural de pe biserica mănăstirii Cozia. "
Deci val. nominala e pe avers, iar portretul pe revers.
La monedele de 1-5-10 bani de circulatie, pe acelasi site BNR, se spune ca aversul este partea cu stema si denumirea "ROMANIA", iar reversul partea cu val. nominala"
"Art. 21. - Moneda metalică cu valoarea nominală de 5 bani prezintă următoarele caracteristici:
- compoziţia: oţel placat cu cupru;
- culoarea: roşu;
- forma: rotundă;
- diametrul: 18,25 mm;
- grosimea la chenar: 1,6 mm;
- cant: zimţat;
- greutatea: 2,78 g.
Aversul monedei prezintă în partea centrală stema României; anul emisiunii şi inscripţia "ROMANIA" urmează circumferinţa monedei, separate prin steluţe în patru colţuri.
Reversul monedei conţine valoarea nominală "5 BANI". "
Din asta inteleg ca nu pozitionarea val. nominale decide care e aversul si care e reversul.
Ciudat insa ca in setul de monetarie din 2011, monedele 1-5-10-50 bani "normal"/ 50 bani comemorative, sunt prezentate toate cu val. nominala "in sus", pe aceeasi parte, chiar daca 4 sunt cu reversul iar cele 2 comemorative avers?
Da, nenea Matei, cred ca am inteles, dar exact ce a spus claus am inteles si eu din mesajele anterioare. Cititi mesajul lui "banivechi" si mai cititi odata si mesajul meu.claus scrie:Mateiciuc scrie:
D-le Paul,
Din asta inteleg ca nu pozitionarea val. nominale decide care e aversul si care e reversul.
Don't fall in love with anything, 'cause there's always something better out there.
-
paul_aramis

trebuia doar citit cu puțină atenție...sorin70 scrie:Stema e intotdeauna pe avers.banivechi scrie:Care e aversul si care e reversul atunci la monedele de 5 lei Carol I? Stema e pe avers sau pe revers?
Mai bine zis aversul e intotdeauna fata cu stema sau cu denumirea autoritatii emitente.
In cazul monedei de 5 lei aversul nu poate fi fata cu efigia deoarece emitentul este Romania si nu Carol I.
Relativ la prezentarea in clasor si eu le asez cu fata cu valoarea in sus deoarece criteriul de aranjare a fost cronologic - valoric si considerand ca moneda e simbolul valorii le-am asezat cu valoarea in sus . Corect ar fi sa pastrez aversul in sus dar sunt mai tentat de valoare ca e mai expresiva iar valoarea e cand pe avers cand pe revers.
Pentru medievale si antice e mai greu, acolo unde apare pe o fata efigia unei divinitati ( zei, Isus sau sfinti ) iar pe celalta fata efigia suveranului. Aici inca sunt controverse.
am citit undeva ca aversul se considera fata cu elementul mai mare - efigie, stema, etc. , sau fata care se repeta (la o serie, ex 1-5-10-50 bani) deci nu nominalul determina aversul/reversul.
Din descrierea de mai sus a BNR, rezulta ca ei considera aversul partea cu stema tarii, indiferent cat de mica este.
Din descrierea de mai sus a BNR, rezulta ca ei considera aversul partea cu stema tarii, indiferent cat de mica este.
Av-Rv e o conventie si a aparut din motive practice. Nu valoarea decidee aversul, pt ca atunci cand mi se prezinta o moneda pe care scrie 50 bani, normal e sa o intorc pe partea cealalta. Daca scrie Romania si vad stema tarii, o primesc, daca scris Moldova sau "Gicu. Magazin de Coloniale" nu... Partea care imi spune cine a emis piesa e cea mai importanta, asadar prima.
Aversul este intodeauna partea pe care se vede emitentul.
In Grecia antica, stema orasului, in Roma, efigia imparatului. In Bizant lucrurile sunt un pic discutabile, cand imparatul apare pe o parte si Isus pe cealalta, e greu de precizat dpdv al epocii cine are intaietate si incredere monetara. Pt medievale, emitentul este imparatul/regele/orasul etc.
Pt Romania, peste tot in literatura, partea cu efigia regala (daca pe partea cealalta apere stema) e considerat avers, iar daca e de ales intre stema si valoare, normal, stema, pt ca e garantia statului.
Aversul este intodeauna partea pe care se vede emitentul.
In Grecia antica, stema orasului, in Roma, efigia imparatului. In Bizant lucrurile sunt un pic discutabile, cand imparatul apare pe o parte si Isus pe cealalta, e greu de precizat dpdv al epocii cine are intaietate si incredere monetara. Pt medievale, emitentul este imparatul/regele/orasul etc.
Pt Romania, peste tot in literatura, partea cu efigia regala (daca pe partea cealalta apere stema) e considerat avers, iar daca e de ales intre stema si valoare, normal, stema, pt ca e garantia statului.