Petitie pentru introducerea monedelor de 1 Leu și 2

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
georgeadryan
nou in forum
nou in forum

Petitie pentru introducerea monedelor de 1 Leu și 2

Mesaj de georgeadryan »

Am vazut ca mai sunt si alti doritori. Sa popularizam astfel aceasta tema si poate dorinta noastra va fi respectata.

Semnati aici : http://www.petitieonline.com/introducer ... u_si_2_lei
skortzy

Mesaj de skortzy »

As semna, dar nu sunt de acord cu "Având în vedere rata inflației și deprecierea semnificativă a leului în raport cu valutele importante internațional".

Daca acestea ar fi motivele, ar trebui ca de la introducerea leului nou efectul cumulat ar inflatiei si a deprecierii monedei (care nu este deloc semnificativa) sa depaseasca 100% pentru a justifica moneda de 1 leu si 300% pentru a justifica moneda de 2 lei.

In opinia mea monedele respective sunt necesare, dar din cu totul alte motive. Trebuia ca ele sa existe din 2005 si aceasta "eroare" ar trebui remediata.

De asemenea, cred ca ar fi nevoie de moneda de 20 de bani (eventual si de cea de 2 bani pentru a avea "modelul 1-2-5" sau eliminatrea celei de 1 ban) si de bancnota de 20 de lei.
georgeadryan
nou in forum
nou in forum

Mesaj de georgeadryan »

Salutare! Petitia se numeste ''Introducerea monedelor de 1 leu si 2 lei'', nu trebuie sa fi de acord motivele mele daca ai aceeasi dorinta, dar sustinuta de alte motive. Referitor la inflatie, poate la nivel general aceasta nu e mare, dar in practica preturile au crescut in continuu din 2005 pana acum. Apropo, in 2005 litrul de benzina era 3 lei, iar in 2012 este 6, asadar o crestere de 100 %.
Personal m-as bucura sa apara si monedele de 2 si 20 bani ,dar consider ca acestea ar avea la momentul actual o valoare pur simbolica. Bancnota de 20 de lei ar fi de asemenea binevenita.
skortzy

Mesaj de skortzy »

Exemplele izolate cum ar fi benzina nu sunt argumente foarte convingatoare. Puteati incerca si cu locuintele... Dar, se poate veni cu exemple care arata ca unele preturi au scazut - cred ca autoturismele sunt ceva mai ieftine.

Totusi, inflatia arata cresterea generala a preturilor si aceasta crestere a fost de 46.7% incepand cu 1 iulie 2005. Se poate discuta daca aceasta rata este sau nu calculata corect, daca ea reflecta sau nu realitatea, dar este normal ca BNR sa ia in considerare aceasta valoare oficiala.

Referitor la "nu trebuie sa fii de acord motivele mele daca ai aceeasi dorinta": nu imi place cum suna. Petitiile fara argumente corecte sunt, de obicei, ignorate. :)
miguelito

Mesaj de miguelito »

De acord cu introducerea monedei de 1 leu! Poate si cu moneda de 2 lei (sa ne obisnuim cu trecerea la euro in... 2019). Cert este ca ar usura plata la aparatele automate, gen parcare. Uzura si maltratarea la care au ajuns bancnotele de 1 leu face destul de grea misiunea de a fi acceptate de automate, pentru ca fiind de valoare mica nu sunt prea 'respectate' de oameni.

Inteleg emiterea bancnotei de 1 leu si nu consider ca a fost o eroare la vremea respectiva, ci o necesitate dupa denominarea leului, ca bancnota mare de 10.000 lei sa devina bancnota mica de 1 leu, la fel ca si cele de valoare mai mare. Acum ca utilizatorii s-au obisnuit cu 'leul greu' iar acesta si-a pierdut iata cu 47% puterea de cumparare din 2005 se poate trece fara probleme la moneda de 1 leu.

In alta ordine de idei, in SUA s-au facut petitii de milioane de cetateni pentru revenirea la bancnota de 1 dolar, dupa ce aceasta a fost inlocuita cu moneda de aceeasi valoare. Ce-i drept, bancnota de 1 dolar are o traditie in America si valoare de simbol. Nu e cazul nostru.

In schimb nu sunt de acord cu emiterea monedelor de 2 bani si 20 bani din ratiunea de a avea sistemul monetar complet la unitati si subunitati. Inteleg si respect aceasta idee, dar nu o impartasesc. Stiu exemple de tari (Finlanda?) care au renuntat la emiterea monedelor cu valoare mica, deoarece costurile de productie sunt mai mari decat valoarea efectiva a monedei.

Nu gasesc in regula ca unii cetateni sa castige din topirea monedei nationale pentru a o vinde mai departe la valoarea metalului. Si nu-mi aduceti ca argument faptul ca metoda este ilegala, deoarece am impresia ca unii concetateni ai nostri care fura inclusiv capace de canal pentru propria propasire s-ar putea sa nu fie la curent cu legile in vigoare ale Romaniei...
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb

http://ciclist.wordpress.com/
sorin70

Mesaj de sorin70 »

miguelito scrie: Nu gasesc in regula ca unii cetateni sa castige din topirea monedei nationale pentru a o vinde mai departe la valoarea metalului. Si nu-mi aduceti ca argument faptul ca metoda este ilegala, deoarece am impresia ca unii concetateni ai nostri care fura inclusiv capace de canal pentru propria propasire s-ar putea sa nu fie la curent cu legile in vigoare ale Romaniei...
Sa nu exageram.
Ce monede actuale s-ar preta la topire si vinderea materialului in profit ?

1 ban are 2.4 g, in proportie de peste 95% otel.
Daca topiti 1000 buc. obtineti 2.4 Kg de otel si va costa 10 lei + cheltuielile de topire, deci peste 4 lei / Kg. Nu cred ca se poate vinde in profit.

50 bani are 6.1 g de alama.
Daca topiti 1000 buc. obtineti 6.1 Kg de alama si va costa 500 lei + cheltuielile de topire, deci peste 82 lei / Kg. Nici aici nu cred ca se poate vinde in profit.
Ultima oară modificat 31 Mai 2012, 21:18 de către sorin70, modificat 1 dată în total.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Intai trebuie sa ne lamurim daca intram sau nu in zona euro.iar daca intram, cand, estimativ?
daca intram , pina , sa spunem, intr-un inetrval de 2-4-5 ani, emiterea de noi monede si bancnote e o risipa
daca nu intram sau dureaza mai mult de 5 ani, subiectul poate fi discutat
in plus, daca dorim sa intram in zona euro si totusi schimbam banii, poate ca e mai bine sa se emita in sistemul folsit in zona euro?
ca sa ne obisnuim cu valorile?
ar fi 1/2/5/10/20/50 bani + 1/2 lei
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
amonra

Mesaj de amonra »

1.Pai in primul rand, cred ca leul va prinde usor venerabila varsta de 150 de ani in circulatie. Parerea mea.

2. Nu pot intelege sub nici un fel cum inflatia poate fi motivul pentru care sa dorim un leu metalic ( mult mai scump decat cel de polimer ) . Poate invers.

3. Ar fi frumos un leu moneda, chiar si in paralel cu leul hartie.
Pecunia non olet.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

un argument in plus este faptul ca, in tarile europene, valoarea nominala de 1 (si , in general, si ce ade 2) este moneda , nu bancnota
si vorbim aici si de tari cu valoare nominala/unitate mai mare decat leul, precum francul elvetian, lira sterlina, euro
banivechi

Mesaj de banivechi »

In 2005 tin minte ca am fost si eu nemultumit de lipsa monedei de 1 leu in noua emisiune monetara de dupa denominare. Dupa 4 ani de experienta europeana si 3 ani de experienta americana trebuie sa recunosc insa ca e mai comod in America, unde desi cea mai mare bancnota in uz curent e 20 dolari (50 si 100 sint rare) si cea mai mare moneda uzuala e sfertul de dolar ( in 3 ani am vazut doar 2 monede de 1 dolar!).
Orice plata ai face in America, mai mult de 99 centi in monede nu ai cum sa primesti rest. In Europa in schimb restulul poate fi de 4,99 euro, care, sa fim sinceri, atirna in buzunar...
Din punct de vedere practic bancnota de 1 leu e buna. Fiind si din polimer e si mai buna.
Din punct de vedere numismatic, moneda de 1 leu ar continua o traditie si de aceea ar trebui emisa, macar simbolic, si dintr-un material bun. Cupru-nichel macar, ca si leul din 1924, de a carui valoare se si apropie.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie: Din punct de vedere numismatic, moneda de 1 leu ar continua o traditie si de aceea ar trebui emisa, macar simbolic, si dintr-un material bun. Cupru-nichel macar, ca si leul din 1924, de a carui valoare se si apropie.
Tot timpul am fost de parere ca in setul anual de monetarie, in locul medaliei, ar fi bine sa fie moneda cu valoarea de 1 leu (chiar si din argint).
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

da, ar fi fost o idee buna
monede de 1 leu, de tombac, au existat, nu vad de ce nu s-ar putea, la seturile de monetarie, sa fie moneda de 1 ron in locul unei medalii care nu intereseaza pe multa lume
Scrie răspuns